Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Sobky Profil |
#1 · Zasláno: 14. 7. 2014, 23:56:16
Dobrý večer!
Prosím vás ako sa robí na stránkach to, že keď kliknem na napr. kontakt tak mi to napíše url ...../kontakt a nie ..../kontakt.php alebo .html??? |
||
mimochodec Profil |
Jde o přesměrování. Asi nejpoužívanější postup je pomocí htaccess. Viz Soubor .htaccess
Příklad zápisu, který zařídí, že když otevřeš www.web.cz/aktuality, ve skutečnosti se zobrazí index.php?pg=aktuality: # presmerovani RewriteEngine on RewriteRule ^aktuality$ %{DOCUMENT_ROOT}/index.php?pg=aktuality [L,QSA] Umí to ale i mnohem sofistikovanější logiku. A není to jediný způsob, jak to řešit. Můžeš načíst celou adresu a pak ji zpracovat komplet ve své režii. Postup by mohl být třeba tady: http://stackoverflow.com/questions/6768793/get-the-full-url-in-php Ale podotýkám, že i když mě to řešení docela láká, zatím jsem ho netestoval, tak snad neodkazuju na nesmysl. |
||
Kubo2 Profil |
#3 · Zasláno: 15. 7. 2014, 02:02:18
mimochodec:
„Postup by mohl být třeba tady: ht>tp://stackoverflow.com/questions/6768793/get-the-full-url-in-php“ Stručne som to preletel a niektoré popisované metódy/spôsoby sú naozaj zaujímavé. Niekoľkokrát tam tiež padla otázka, prečo by malo byť niečo také potrebné zisťovať z PHP aplikácie. Ja si myslím, že sa to dá použiť pre najjednoduchšie routovanie a parsovanie URL adresy: .htaccess Options -Indexes -FollowSymLinks RewriteEngine On ## naroutujeme všetky neexistujúce súbory na index.php RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f RewriteRule .? index.php [L] index.php <?php // vyparsujeme si URL adresu $fullURL = "http://$_SERVER[HTTP_HOST]$_SERVER[REQUEST_URI]"; $parsedURL = parse_url($fullURL); // ... // vlastná logika |
||
Fisir Profil |
#4 · Zasláno: 15. 7. 2014, 12:44:45
Reaguji na Kuba2:
„najjednoduchšie“ Proč to dělat jednoduše, když to jde i složitě, což? Options +FollowSymLinks RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteRule ^(.*)$ index.php?p=$1 [QSA,L] $URL = $_GET['p']; |
||
Kubo2 Profil |
#5 · Zasláno: 15. 7. 2014, 16:06:43
Fisir:
Osobne mi to príde prirodzenejšie v prípade „pekných URL adries“ parsovať natívne implementované $_SERVER['REQUEST_URI'] , ako sa spoliehať na nejaký fixný GET parameter, ale je to viac-menej vec názoru.
|
||
Časová prodleva: 10 let
|
0