Autor Zpráva
JaPaJP
Profil
Dobrý den,

Mám web a použivam HTML a CSS a JS (zatim na PC) s Menu a pod menu + s textem a obrazkem. Mám už 127 stranek hotovích aby jsem nemusel všechy stranky měnít(aktualizovat-zvnovu ji otevřit přidat odkaz). Každy den budu dělat novou stranku a budu ji chtit přidavat do menu a nebo podmenu. Pořeboval bych nějak udělat abych když vložím do jedne stranky do menu novy Tema+odkaz tak aby se to přes nějaky JavaScripty nebo CSS projevílo ve všech strankach. byl byh rád kdyby mi někdo pooradil, Předem díky.
Marschmallow
Profil
JaPaJP:
Je problém použít PHP include?
Do souboru menu.php vložíte část menu, kterou chcete zobrazit na webu a pak do jednotlivých stránek na webu vložíte:
<?php
include "menu.php";
?>
lionel messi
Profil
JaPaJP:
Skládání stránek z kousků, konkrétne najlepšie riešenie je v PHP príkazom include: 1, 2, 3. Podmienkou je podpora PHP na serveri a to, aby mali všetky stránky príponu .php (nie je nutné meniť odkazy, stačí len pripísať prípony súborov a do .htaccess dať vhodnú konfiguráciu). V prípade akýchkoľvek otázok napíš. :-)
JaPaJP
Profil
děkuji , mohl byste udělat ukazku?


lionel messi:
Děkuji , mohl byste udělat ukazku?
Bubák
Profil
lionel messi:
aby mali všetky stránky príponu .php
Includovaný soubor může mít libovolnou přípon. Je vhodné, aby i includované stránky měly příponu .php, v případě potřeby je do nich možné bez dalších úprav vložit další PHP skripty.

JaPaJP:
děkuji , mohl byste udělat ukazku?
Ukázku máš od Marschmallowa, přečti si stránky, které odkazuje lionel messi.
lionel messi
Profil
JaPaJP:
Děkuji , mohl byste udělat ukazku?
Jasné.

Mám súbor: index.html
<!doctype html>
<html>
<head>
<title>Titulok</title>
</head>
<body>
<div id="hlavicka">Hlavička</div>
<div id="menu">Toto je menu</div>
<div id="obsah">Obsah</div>
<div id="paticka">Patička</div>
</body>
</html>

vytvorím súbor menu.php a vložím do neho tento kód:
<div id="menu">Toto je menu</div>

prepíšem príponu súboru index.html na index.php a kód mierne upravím:
<!doctype html>
<html>
<head>
<title>Titulok</title>
</head>
<body>
<div id="hlavicka">Hlavička</div>
<?php
include "./menu.php"; //toto mi automaticky vloží menu
?>
<div id="obsah">Obsah</div>
<div id="paticka">Patička</div>
</body>
</html>

obdobne stačí postupovať u všetkých stránok, kde chceš includovať spoločné menu. Keď budeš chcieť v menu spraviť zmenu, stačí ti zmeniť kód v súbore menu.php a ten sa automaticky načíta do všetkých stránok, kde bol vložený v zmenenej podobe.

Aby si nemusel prepisovať odkazy, pridaj ešte do .htaccess toto:
RewriteEngine on
RewriteRule (.*)\.html$ $1.php
JaPaJP
Profil
lionel messi:
Diky, zkusim to
lionel messi
Profil
Ešte jeden textík o .htaccess, pre prípad, že si sa ešte s týmto súborom nestretol.
JaPaJP
Profil
lionel messi:
Bude mi to tohle fungovat na PC bez internetu?
lionel messi
Profil
JaPaJP:
Bude mi to tohle fungovat na PC bez internetu?
Áno, ale musíš si nainštalovať PHP a server, dobré skúsenosti mám s EasyPHP.
JaPaJP
Profil
ok, moc vám děkuji za odpovědi, a na ten PHP a server nebude potřeba internet?
lionel messi
Profil
JaPaJP:
a na ten PHP a server nebude potřeba internet?
Nie, stačí stiahnuť, nainštalovať a spustiť. :-)
JaPaJP
Profil
Dobře, moc s PhP ješte nemám zkušenosti , jde v PHP použivat CSS a JS?
takže musím všechy ti stranky(127stranek) otevřit vložit PHP kod a stranku uložit do souboru php(balkony.hph)? anebo stači jenom ten PHP a uložit?
lionel messi
Profil
JaPaJP:
jde v PHP použivat CSS a JS?
Áno, rovnako ako aj HTML. Stránky s príponou .php vlastne laicky povedané ani nie sú nič iné len stránky s prímesou PHP kódu. Ten je ohraničený sekvenciami <?php (začiatok) a ?> (koniec). Všetko, čo medzi ne neuvedieš je vlastne vypísanie HTML kódu.

takže musím všechy ti stranky(127stranek) otevřit vložit PHP kod a stranku uložit do souboru php(balkony.hph)
Vytvoríš jeden súbor: menu.php, vložíš do neho HTML kód pre menu a potom z každého súboru odstrániš menu, vložím tam kód:
<?php
include "./menu.php";
?>
a prepíšeš prípony súborov na .php.
JaPaJP
Profil
dobře, moc ti děkuji za dobry rady a tipy, strašne sji mi pomohl, dik
Bubák
Profil
lionel messi:
potom z každého súboru odstrániš menu, vložím tam kód:
Uděláš to jde ručně, což odhaduji na 10 minut nezáživné práce, nebo hromadně třebas programem HTML Replacer 2.0, což zabere zhruba stejně dlouhou dobu (čas včetně instalace a seznámení s programem). Před úpravou, ať už ruční, nebo programem, důrazně doporučuji provézt zálohu souborů webu.
lionel messi
Profil
Bubák:
Podobnú funkciu má tuším aj PsPad, vďaka za tip.
JaPaJP
Profil
Dobře tu zalohu webu udělam a budu to upravovat ručně, ale mám ješte jeden dotas , musí bít tohle <?php na uplném začatku kod a ?> tohle uplně nakonci kodu v souboru.PHP(Amlouvam se že to piši ale s PHP nemám zkušenosti.)?

anebo stači html kod zkopirovat do souboru.PHP a v kodu pouze vymažu me a nahradim to stimhle:

<?php
include "./menu.php";
?>

?


lionel messi:
jo ja dělam v PsPad .
Bubák
Profil
lionel messi:
Podobnú funkciu má tuším aj PsPad, vďaka za tip.
Podoba je v tom, že v PSPadu je zmíněná funkce použitelná pouze pro pro jednořádkové texty.
lionel messi
Profil
Bubák:
PSPadu je zmíněná funkce použitelná pouze pro pro jednořádkové texty.
To som nevedel, PSPad poznám len z počutia. :-)
_Tomáš123
Profil *
JaPaJP:
anebo stači html kod zkopirovat do souboru.PHP a v kodu pouze vymažu me a nahradim to stimhle:
Áno, stačí.
mimochodec
Profil
JaPaJP:
Trochu se zamýšlím, jak to vlastně spouštíš a napadly mě dvě věci:
1: jestli to náhodou chceš třeba vyrábět jako nějaké prezentační CD a to nějak distribuovat, nechci říct rovnou, že to nepůjde, ale pokud ano, bude to dost náročná věc.
2: využití include je velmi dobrý začátek s php. Zamysli se, jestli nejít do dalšího kroku - využití databáze. Představ si, že bys neměl 127 skoro stejných stránek, lišících se jen obsahem, ale měl bys jeden php soubor, který by fungoval v podstatě jako šablona. Data těch 127 nebo třeba 1000 stránek by ležela v tabulce, se kterou se zachází trochu jinak než s excelem, ale až to "dostaneš do ruky", přidat položku (vč. třeba toho, že se ti vygeneruje položka v tom menu), může zabrat pětinu času, než ti to vezme teď - a tím myslím po zabudování toho includovaného menu.
JaPaJP
Profil
mimochodec: mužete mi to dat jako Ukazku jak to myslite?


Jak otevřit soubory .PHP v prohližeči? Když ja otevru index.php v prohližeči (firefox) tak se zobrazi misto webu html kod :(.
Bubák
Profil
[#10] lionel messi
Taurus
Profil
Bubák:
Co se týká hromadného přejmenování více řádků ve více souborech, tak to umí ještě Dreamweaver. Doplním, že PSPad umí regulární výrazy.

JaPaJP:
dotas , musí bít
Krupica halena! Už ti chybí jen tvrdé i po ř…
JaPaJP
Profil
Taurus
Jak to funguje v Dreamweaver?
Krakatoa
Profil
JaPaJP:
No tak pokud máš Dreamweaver tak to už je lepší nepřejmenovávat hromadně řádky ale vkládat předdefinovaný obsah. Myslím, že to Dreamweaver umí několika způsoby.
A jak už někdo zmiňoval odkaz: Skládání stránek z kousků
tak tam je uvedeno, že tento způsob je použit i na jakpsatweb.cz
JaPaJP
Profil
Krakatoa:
Zkoušim tu šablonu .dwt a nevím jak tu šablonu "připojit" ke stránce aby se mi to menu zobrazilo . A jestli ta stranka v kterí se má zobrazit to menu má mit připonu html nebo php?

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: