Autor Zpráva
IdemeNaHavaj
Prišiel som na stránky ktoré aktualizovávajú obsah bez použitia ajaxu. Napríklad herná stránka http://playok.com , dvaja ľudia si tam hrajú napríklad šach, a vždy keď jeden urobí ťah, tak druhému sa updatne šachovnica ale z konzole vidím že sa žiadny ajax nerobí. Čo treba na to aby som vedel updatnúť obsah podľa toho, čo a KEDY iný návštevník urobí? Teda myslím presne v sekunde keď iný návštevník napríklad pošle na mojej stránke správu do shoutboxu, tak chcem updatnúť shoutbox s novými správami bez toho, aby mi ajax robil zbytočné hity každú sekundu*počet návštevníkov.
Keeehi
Standardní ajax to úplně není. Podařilo se mi identifikovat jsem zdroj dat.
Request URL:ws://x.playok.com:17001/
Request Method:GET
Status Code:101 Switching Protocols

Javascript se mi nechce dekompilovat ale velmi pravděpodobně si javascript otevře spojení na tu danou adresu a stále čte přchozí data. Nikdy jsem s tím nepracoval, ale hledal bych to pod "javascript read streaming data".
Davex
Keeehi:
ws:
To jsou Web Sockets.
IdemeNaHavaj
Takže čo potrebujem prosím na vytvorenie websocket?
Keeehi
IdemeNaHavaj:
A co si takhle otevřít ten odkaz od Davex?
IdemeNaHavaj
Keeehi:
Otvoril som si ho, pytal som sa lebo som tomu nepochopil.

Edit. Napriklad vytvorenie websocket
WebSocket WebSocket(
  in DOMString url,
  in optional DOMString protocols
);

WebSocket WebSocket(
  in DOMString url,
  in optional DOMString[] protocols
);
To mam dat do .js suboru alebo kam? :-) nechapem je to pre mna nove, preto prosim o vysvetlenie co to je a pomoc.
Keeehi
IdemeNaHavaj:
To je popis rozhraní. Ukázky jsou o trochu níže. O jaké téma jde jsi se už dozvěděl, teď studuj (a třeba i jinde než na tom jednom odkazu), zkoušej a až se vyskytne konkrétní problém, tak se ptej.
IdemeNaHavaj
Googlil som si niečo aj po slovensky, našiel som článok, v ktorom niekto robí chat za 5 minút cez websocket. Problém ale je, že on to naštartoval nejako cez terminál linuxu, a ja mám maximálne webhosting od elbia.sk.. Takže na to asi budem potrebovať vlastný server či mýlim sa?
Keeehi
IdemeNaHavaj:
Ano, velmi pravděpodobně budeš potřebovat vlastní server. Mě by spíš zajímalo, proč to potřebuješ. Pokud to chceš otestovat, tak si s tím můžeš hrát lokálně, není problém si vytvořit vlastní server. Pokud potřebuješ AJAX, tak použij normální AJAX. No a varianta že bys nutně na webhostingu potřeboval zrovna web sockets, věděl, že potřebuješ zrovna tuto technologii ale přitom o ní nevěl vůbec nic mi přijde velmi nepravděpodobná.
IdemeNaHavaj
Keeehi:
Mě by spíš zajímalo, proč to potřebuješ
Nepotrebujem chcem sa naučiť čo to je..
Tú druhú časť som nepochopil ako si to myslel
Keeehi
IdemeNaHavaj:
Nepotrebujem chcem sa naučiť čo to je..
OK, pak se nemusíš starat o webhostinky, ale zkoušej a uč se v pohodlí u sebe na localu

Tú druhú časť som nepochopil ako si to myslel
To už je teď nepodstatné.
IdemeNaHavaj
Keeehi:
postačí nato prograym EasyPHP alebo viete o niečom lepšom?
juriad
IdemeNaHavaj:
Kdysi tu byla debata o tom, který balíček doporučit. Nakonec z toho vyšel Vertigo, který byl následně i popsán.
IdemeNaHavaj
Tak som si to stiahol, nainštaloval, spustil a skúšal, ale nemôžem nájsť ten príkazový riadok pre ten program na nainštalovanie partial.js (ako v tom videu v článku) poraďte prosím.
Keeehi
Ten příkazový řádek je normální klasický terminál. Na Windows by to měl být program cmd.exe

Pro partial.js taky budeš potřebovat node.js tak začni s jeho instalací.
IdemeNaHavaj
Ten nodejs a partial js potom mám nainštalovať tam kde som nainštaloval ten vertigoserv? Alebo mám nechať defaul C / Program files / ... ?
Keeehi
Node.js můžeš nainstalovat kamkoli. A partial.js se už instaluje pomocí npm (součást node.js) a to už si instalační cesty řeší samo.
IdemeNaHavaj
Aktualne som na tom tak ze som si nainstaloval virtualbox (vps) tam som si nahodil apache2, php a ine potrebne veci na fungovanie webu, ale nemozem prist nato preco sa to autorovi videa na konci videa spusti, a mne to vypise vylistovanie adresara. Stiahol som si aj ten hotovy skript z clanku aby som ho tam len skopiroval, a tiez takto:

Mam tam nainstalovane aj node.js

Edit: skusil som to otvorit nie cez index ale priamo ten subor kde to ma fungovat, a dostal som sa k tejto chybe:
Krakatoa
IdemeNaHavaj:
Pokud ti jde pouze o zkoušení, tak doporučuju nejdřív začít s websockets serverem naprogramovaným v php, pár funkčních ukázek s php websockets serverem na netu je. Spuštění je triviální, prostě ten php skript s websockets serverem spustíš a nemusíš řešit nějaké node.js, stačí na to php s povoleným sockets.
A je nutné si uvědomit co to websockets je a jak funguje. Abys mohl zprovoznit websockets, potřebuješ websockets server, nejjednoduší je v tom php.
Samotná komunikace pak probíhá na principu komunikace klient - server, můžeš ji otevřít, nechat otevřenou nebo ukončit. Aby to cele fungovalo, je potřeba naprogramovat tu část v prohlížeči (javascript) a tu část serverovou (například php). Komunikace začíná ověřením, tedy handshake a pak samotnou komunikací, popsaný protokol na netu je a dá se pochopit :-) Co je v tomto odstavci potřebuješ pak už když vytváříš něco svého.
Já osobně jsem se o websockets zajímal loni, chápal jsem jej a uměl jsem jej i používat, tu serverovou část jsem uměl programovat v php nebo v autoitu. Klidně bych ti poslal ty mé naprogamované věci, jenže jsem přišel o disk a jsou všechny fuč.
_es
Pri WebSocket však viac hrozí, že to nebude fungovať - ak napríklad návštevník pristupuje cez proxy server.

Vaše odpověď

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0