Autor Zpráva
wordikk
Profil *
Zdravím,

potřeboval bych poradit název nějakého zdarma responzivního slideru, který může obsahovat jak text, tak i obrázkem zároveň, pro upřesnění přikládám názorný obrázek:
http://s2.postimg.org/ll4nsh2t5/Bez_n_zvu.jpg

Děkuji
MartinJ
Profil *
Ahoj, já používám tohle : http://supersimpleslider.com/
třeba to bude stačit.
Eurcln
Cyclone slider 2. Mám ho tady http://euroclean.cz/ a jde tam nastavit i text.
Chamurappi
Reaguji na wordikka:
Já nepoužívám žádný, protože jsou k ničemu. Zejména na dotykových zařízeních takovéto tajtrdlíkování irituje, protože i když cestujícímu obsahu uživatel výjimečně věnuje pozornost, nemá vůbec žádnou možnost zastavit ujíždění toho, co rozkoukal – pak musí čekat, než to zase přijede zpátky.
MartinJ
Profil *
Chamurappi:
No od toho jsou slidery, které ovládáte šipkami, nebo kliknutím myši, viz. můj odkaz. To se dá přeci nastavit....
Chamurappi
Reaguji na MartinaJ:
Běžný uživatel na ty šipky klikne jen v zanedbatelném množství případů, protože jednak neví jistě, co se stane, jednak nemá dostatečnou motivaci se angažovat v ovládání obsahu. Je absurdní nesmysl svalovat na něj odpovědnost za to, že si svojí pasivitou nechává ujet obsah před očima. Je ten obsah pro něj, nebo ne?
MartinJ
Profil *
Chamurappi:
Kristepane, tak tam nastavím větší prodlevu. Je jasné, že nebudu na pěti řádkový text nastavovat 1 sekundu apod.
Taurus
Chamurappi:
Přijde mi, že to vidíš černobíle. Stačí při návrhu myslet a slider je neškodný. Slider je spíš na efekt, reklamu než na umisťování podstatných informací. Stránkování a šipky můžou být vymyšleny i hezky, nemusí to být klasické strohé kolečko. Slider se může měnit až po kliknutí a ve výsledku vypadat jako další schovaná záložka (opět s dobře navrženým intuitivním stránkováním). A může být slider s fotkama bez textu, kdy ujetí je taky neškodné. Stránkování může být pomalé, zastavené při hoveru, ... Těch situací může být dost...

Zlý není slider, ale návrh kodéra a grafika, případně markeťáka.
Chamurappi
Reaguji na MartinaJ:
Tím jen zvětšíš dobu, kterou bude muset návštěvník čekat, než mu rozečtený obsah najede zpátky. Rychlost čtení neznáš, pomalí čtenáři bývají i osmkrát pomalejší než ti nejrychlejší.
Když si představíš, že by tento můj příspěvek mohl kdykoliv odjet… vlastně proč si to představovat, můžu sem v DB vložit názorný <script>, který jeho odjetí způsobí. Tak… a je to :-)

Reaguji na Taura:
Slider se může měnit až po kliknutí a ve výsledku vypadat jako další schovaná záložka
Ano, to je lepší. Ovšem na schovávané záložky také uživatelé v drtivé většině případů kašlou, pokud nejsou naladěni na aktivní činnost (nakupování v e-shopu, obsluha redakčního systému atd.). Výchozí stav ukořistí vždy drtivou většinu pozornosti – což je i jeden z důvodů, proč samotoče vznikly.

může být slider s fotkama bez textu
Může, ale ten wordikk nechce.

Stránkování může být pomalé, zastavené při hoveru
Na dotykových zařízeních nemám hover. Tazatel chtěl responsivní slider, předjímám tedy, že se snaží myslet na tablety a mobily.
Běžný uživatel s myší dopředu netuší, jestli najetím pohyb zastaví, nebo naopak ještě víc oživí (viz reklamní bannery).

Stačí při návrhu myslet a slider je neškodný.
Ostrým názorem k myšlení inspiruji :-)
MartinJ
Profil *
Chamurappi:
Reaguji na MartinaJ:
Tím jen zvětšíš dobu, kterou bude muset návštěvník čekat, než mu rozečtený obsah najede zpátky. Rychlost čtení neznáš, pomalí čtenáři bývají i osmkrát pomalejší než ti nejrychlejší.
Když si představíš, že by tento můj příspěvek mohl kdykoliv odjet… vlastně proč si to představovat, můžu sem v DB vložit názorný <script>, který jeho odjetí způsobí. Tak… a je to :-)

Teda, teď jsi mě rozložil. Naštěstí tohle řešit nemusím.
Já ten svůj slider používám na postup instalace SW. Takže časování je vyplé, až si to uživatel dočte, tak zkrátka klikne/zmáčkne šipku. Lepší, než mít pod sebou 20 obrázků.
Taurus
Chamurappi:
Máš pravdu, ale reagoval jsem spíš na obecné zaujetí, než na konkrétní slider pro autora vlákna.
wordikk
Profil *
MartinJ:
Děkuji to je přesně to, co jsem hledal.

Eurcln:
Bohužel neupřesnil jsem v úvodním příspěvku, že nechci, aby se jednalo o WP plugin.

Děkuji i ostatním za reakce, já používám slider většinou jen obrázkový slider, v tomto případě je tam ten text pouze o doplnění nějakých informací (nadpis + krátká větička), tudíž se správným načasováním to uživatel stihne v pohodě přečíst, ale máte pravdu, že na některých stránkách, kde "rolují" celé odstavce textu je to nevhodné.
Amunak
wordikk:
Není to vhodné na žádných stránkách, obsah se dá podat poutavějším a méně otravným způsobem. Kolikrát jsi ty sám s radostí prohlížel někde nějaký obsah slideru? Kolikrát by sis to dokázal představit podané lépe a praktičtěji?

Na telefonech a tabletech to bývá obzvlášť peklo - často jsou slidery poháněné šíleným javascriptem, který se každých pár sekund spustí a zasekají zařízení návštěvníka, ikdyž má třeba pohled úplně mimo slider. Ve většině případů jsou stejně rušivé - když mě na nich něco upoutá, a chci si prohlédnout detail, tak to "ujede" (dokonalým příkladem je třeba stránka, kterou posílal Eurcln). Když pak čtu text stránky, nahoře se pořád něco mění, jezdí, bliká...

Nakonec je slušná šance že skončím u konkurence, když mě někde vyhánějí nepoužitelným webem.

MartinJ:
Já ten svůj slider používám na postup instalace SW. Takže časování je vyplé, až si to uživatel dočte, tak zkrátka klikne/zmáčkne šipku. Lepší, než mít pod sebou 20 obrázků.
Tak to nepoužíváš klasický slider, ale něco, co je typické pro běžné prezentace. Klikáním se ukazuje nový obsah. Je to sice neintuitivní, nepraktické (jak se to tiskne? Co když chci rychle skočit na začátek? Co když chci odkázat na konkrétní část postupu?) a zbytečně to zatěžuje návštěvníkovo zařízení, ale fakt je, že je to lepší než klasický automaticky ujíždějící slider. Tak z toho udělej normální článek (jestli je moc dlouhý, třeba ho rozděl do pár kapitol, nebo udělej jen náhledové obrázky a nech uživatele ať si je podle potřeby rozklikne) a budeš to mít ještě lepší ;)
MartinJ
Profil *
Amunak:
Tak to nepoužíváš klasický slider, ale něco, co je typické pro běžné prezentace. Klikáním se ukazuje nový obsah. Je to sice neintuitivní, nepraktické (jak se to tiskne? Co když chci rychle skočit na začátek? Co když chci odkázat na konkrétní část postupu?) a zbytečně to zatěžuje návštěvníkovo zařízení, ale fakt je, že je to lepší než klasický automaticky ujíždějící slider. Tak z toho udělej normální článek (jestli je moc dlouhý, třeba ho rozděl do pár kapitol, nebo udělej jen náhledové obrázky a nech uživatele ať si je podle potřeby rozklikne) a budeš to mít ještě lepší ;)

Když chceš rychle skočit na začátek, můžeš obnovit stránku :) On by se ten návod dal klidně napsat jednou větou, ale tahle "prezentace" je pro BFU a tam je velký předpoklad, že ten člověk začne na prvním screenu a skončí na posledním. Ale možná, že to změním, uvidíme. Každopádně proklikat se pár obrázkami není velký problém.
Taurus
Amunak:
Hmm, po Malleus maleficarum tu máme Malleus carouselum. Zrušíme letectví, protože některá letadla mají špatnou konstrukci? Slider je jen nástroj, který jde udělat i dobře.

Tak to nepoužíváš klasický slider
Když už najdeme dobrý příklad slideru…

jak se to tiskne? Co když chci rychle skočit na začátek? Co když chci odkázat na konkrétní část postupu?
Co když jsou na slideru ne tak důležité informace, které navíc není třeba tisknout? Já bych toho na stránce kolikrát chtěl udělat a taky mi to neumožní. Třeba změnit kontrast, vypnout reklamy...
Amunak
Taurus:
Když už najdeme dobrý příklad slideru…
Já za slider považuju zrůdnost, co se objevuje typicky na úvodní stránce webu, rolují tam automaticky nějaké nabídky nebo něco a celkově je to především účinné a kontraproduktivní. Neco, co funguje spíš jako „PowerPoint prezentace na webu“, je na nějaké podstránce s tím, že je to vhodný způsob zobrazení konkrétního obsahu není slider. To bys pak za slider mohl označit třeba i lightbox, který funguje prakticky stejně.

Kdybych měl dát příklad jednoho z mála dobře udělaných sliderů, ukázal bych asi na to co používá Steam na své homepage. Jde o stránku, kam většina lidí nejspíš chodí pravidelně, takže nevadí, že si musí zvyknout na ne úplně typickou orientaci na stránce. Vím, že nahoře je slider, kde se objevují zajímavé nově vydané hry nebo slevy, a poskytuje to dobrý přehled aniž bys musel zabírat cenné místo na té stránce. Můžu to ručně "chytit" aniž by mi to ujíždělo, a postupně projít nabídky tempem, jaké si zvolím.

Ale to je jeden slušný případ mezi nekonečnem těch špatných. Přeháněl jsem, když jsem řekl, že jejich vhodné použití neexistuje, ale zase to neznamená, že bychom se bez nich neobešli. Počet těch špatně udělaných, rušivých sliderů převyšuje ty správně použité tak, že je prostě lepší říkat „nepoužívejte to“. Navíc lidi co to použít umí se na to fakt nebudou potřebovat ptát na fóru. Prostě to udělají.

Co když jsou na slideru ne tak důležité informace, které navíc není třeba tisknout?
Co kdybys dal návštěvníkovi volnost v tom aby sám určil, jestli si to chce vytisknout nebo ne, a nerozhodoval za něj?

Já bych toho na stránce kolikrát chtěl udělat a taky mi to neumožní.
Takže tvůj argument je, že to budeme dělat špatně, protože to vlastně všichni dělají špatně? Nemůžeme to prostě rovnou dělat dobře?
Taurus
Amunak:
[…] jeden slušný případ mezi nekonečnem těch špatných. […] neznamená, že bychom se bez nich neobešli. Počet těch špatně udělaných, rušivých sliderů převyšuje ty správně použité tak, že je prostě lepší říkat ‚nepoužívejte to‘.

Ten třetí odstavec je zkrátka tak vágní… a je absurdní dedukovat něco takového. Nemám rád házení do jednoho pytle, asi proto tak taky reaguju. Podobně jako někdo neustále haní IE.

Navíc lidi co to použít umí se na to fakt nebudou potřebovat ptát na fóru.

Stejně jako Chamurappi. Řešíme neadekvátnost tvrzení, že slidery jsou všecky špatné.

Ad poslední dva tvé odstavce – ano, řekl jsem to nešťastně, i když věřím, že umím zhodnotit klíčovost informací pro tisk (nebo jiné klíčové prvky na stránce, takže vlastně i věřím, že rozhodnutí, která dělám za návštěvníka jsou nekonfliktní/obhajitelná a dostatečně domyšlená, aspoň se teda pokouším), ale to je jedno. Zkrátka vytvořím tiskové css, takže otázka „jak se to tiskne“ je, věřím, zodpovězena.

Vaše odpověď

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0