Autor Zpráva
Vojtik
Profil
Dobrý den,
Jsem úplný začátečník, programuji zatím jen v HTML a potřeboval bych vědět jak se přihlásit do administrace, a aby tam byly funkce: napsat nový článek,
přidat k němu fotku, přidat článek do archivu a aby se poté výpisek toho článku objevil na úvodní straně???
tiso
Profil
Tak, že na hosting hodíš niektorý redakčný systém, napríklad Wordpress.
MONTYCEK
Profil
Nebo si vytvoříš vlastní jednoduchou administraci.
Keeehi
Profil
MONTYCEK:
Pokud zná jen HTML tak nějaké hotové řešení je jeho jediná možnost.
MONTYCEK
Profil
Keeehi:
No určitě se najde návod jak využít například funkce file_get_contents a file_put_contents a zkombinovat to třeba s funkcní serialize a unserialize. Přijde mi to o dost jednodušší než se naučit předělat vlastní šablonu webu pro WordPress.


Když to napíšu úplně jednoduše, tak by mělo stačit v php něco takovýho pro uložení.

<?php
if( isset($_POST['save']) ){
  $clanky = file_get_contents('clanky.txt');
  $clanky = unserialize($clanky);
  $clanky[] = array(
    'nadpis' => $_POST['nadpis'],
    'text' => $_POST['text']
  );
  file_put_contents('clanky.txt',serialize($clanky));
}
?>

A toto pro výpis článků.

<?php
$clanky = file_get_contents('clanky.txt');
$clanky = unserialize($clanky);
foreach( $clanky as $key=>$val ){
  echo '<b>'.$val['nadpis'].'</b><br>';
  echo $val['text'].'<br><br>';
}
?>
Keeehi
Profil
MONTYCEK:
Problém je bezpečnost. Když Vojtik neví, jakým způsobem PHP funguje a jaké útoky můžou existovat, tak těžko vytvoří řešení bez bezpečnostních děr.
MONTYCEK
Profil
Keeehi:
No nemyslím si, že by se snažil udělat web na který by někdo zkoušel jakkoliv útočit.
Keeehi
Profil
MONTYCEK:
To je ale velmi nezdravý přístup. Taky nečekáš, že zrovna tebe půjde někdo vykrást ale zámek na dveřích od bytu určitě máš.
MONTYCEK
Profil
Keeehi:
Pokud by chtěl chránit nějaké údaje, jako jsou hesla uživatelů apod, tak je to možná nezdravý přístup, ale co je potřeba zabezpečit u nějakého článku?
juriad
Profil
MONTYCEK:
Třeba mu tam může někde spamovat. Může upravovat staré články, tak aby si změn nikdo nevšiml, a přesto vyzněly přesně opačně. Může mu ukrást obsah celého webu. Může mu web přesměrovat na nějaké porno. Máš příliš omezenou fantazii.

Serializace sice uloží článek do souboru, ale za cenu, že jej potom stěží použije kdekoli mimo PHP. Proč nenavrhneš nějaký standardizovaný formát na ukládání dat (XML, JSON)?
MONTYCEK
Profil
juriad:
No uvedl jsem pouze příklad a nic nebrání tomu zaměnit v tom příkladu funkci serialize za funkci json_encode.
Skript pro ukládání by samozřejmě měl být součástí nějakého skriptu kam bude přístup pod heslem.
Vojtik
Profil
Díky.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: