Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
SirDoxik Profil |
#1 · Zasláno: 24. 5. 2015, 20:50:38
Dobrý den, Dneska jsem přemýšlel jak je udělaný OpenSource textový editor Brackets.io (Mimochodem jeden z nejlepších editorů na psaní webů co znám). Stáhl jsem si source code a zjistil jsem že je celý napsaný v HTML/CSS. Proto se Vás ptám jak je to možné? Dříve jsem nikdy neslyšel o aplikaci která běží na Windows a je napsaná ve webových jazycích.
|
||
sitole Profil |
To jsem tedy také neslyšel, ale moje úvaha zní..
"Je tedy možné že program funguje jako jakýsi interentový prohlížeč do kterého jsou jen načteny webové soubory." |
||
xROAL Profil |
SirDoxik:
„Proto se Vás ptám jak je to možné?“ Pozri sa napr. na PHP desktop alebo Nightrain. Ide o aplikácie, ktoré v sebe majú nejaké jadro prehliadača (napr. WebKit, alebo sa spoliehajú na IE vo Windowse) a jednoducho vykreslujú lokálne súbory. Oba spomenuté majú navyše aj PHP parser, takže pokojne môžeš napísať "Windowsovú aplikáciu" aj za pomoci PHP. Presne ako píše [#2] sitole: „Je tedy možné že program funguje jako jakýsi interentový prohlížeč do kterého jsou jen načteny webové soubory.“ Netreba v tom hľadať žiadne zázraky, je to fakt len prehliadač bez ovládacích prvkov. |
||
Radek9 Profil |
SirDoxik:
Napsali si pro to vlastní engine nazvaný brackets-shell. V principu to funguje tak, že se vezme WebKit (v tomhle případě, tuším, přímo Chromium), ořeže se to o prohlížečové UI prvky a pustí se v tom webová aplikace, která má ale navíc i přístup k nativním API systému. Existuje alternativní (a podle mě i o dost lepší) projekt NW.js, který funguje právě nad Chromiem a navíc ještě nad Node.js, takže můžeš použít i nepřeberné množství knihoven z npm repozitáře. |
||
SirDoxik Profil |
#5 · Zasláno: 24. 5. 2015, 21:59:49
Radek9 Moc děkuji za vysvětlení. Já si také myslel že to nebude pomocí Visual Studia například, jelikož se tam dají ukladat věci na diska atd a to by to prostě nezvládlo.
|
||
Radek9 Profil |
#6 · Zasláno: 24. 5. 2015, 22:05:04
SirDoxik:
Jestli myslíš tu komponentu webového prohlížeče (nebo jak se to jmenuje), tak tam by to teoreticky taky bylo možné přes ActiveX prvky. S možnostmi Node.js se to ale moc nemůže rovnat. |
||
Chamurappi Profil |
#7 · Zasláno: 24. 5. 2015, 22:37:19
Reaguji na SirDoxika:
„Dříve jsem nikdy neslyšel o aplikaci která běží na Windows a je napsaná ve webových jazycích.“ Ulož si normální HTML stránku, přepiš příponu na HTA a pak půjde spustit jako aplikace (při čemž se použije jádro Exploreru) a bude mít i práva jako aplikace. Přes FileSystemObject tedy může i zapisovat na disk, přes jiné ActiveX přistupovat do registru, komunikovat po síti, zpracovávat excelové tabulky…
Už ve Windowsu 98 bývaly takové ty informační postranní panely v Průzkumníkovi napsané v HTML, není to zase taková novinka. Téměř nikdy to ale nebude tak rychlé a nenáročné jako srovnatelná nativní aplikace. Z rozšířených prohlížečů byla stará Opera jediná, která neumožnila použít své vykreslovací jádro mimo prohlížeč. Reaguji na Radka9: „S možnostmi Node.js se to ale moc nemůže rovnat.“ Záleží jen na tom, jaké ActiveX má k dispozici v systému. |
||
Časová prodleva: 10 let
|
0