Autor Zpráva
Honza Kouřil
Profil
(Nevím, jestli jsem název tématu zvolil šťastně, ale nenapadlo mě nic lepšího.)

Ahoj,

jsem fanouškem klasické hudby a už dlouho uvažuju o tom udělat webové stránky věnované koncertům z období klasicismu. Na internetu je hodně hudebních blogů (např. http://radiomelasudas-beaumarchais.blogspot.com), ze kterých lze volně stáhnout kompletní CD, ovšem blogy jsou nepřehledné a najít tam konkrétního skladatele nebo dílo je občas otrava. Napadlo mě proto udělat webové stránky, které by lidem usnadnily hledání konkrétního skladatele, díla apod. Jak by vypadal, resp. co by se vyplňovalo v úvodním formuláři, nebo jak to nazvat, vím, ale co by se dělo dál netuším, protože s psaním webu mám mizivé zkušenosti.

Jak by to mělo fungovat?

Po vyplnění potřebných údajů v úvodní stránce by se měly zobrazit všechna CD, na kterých se daný např. koncert nachází (např. chci vyhledat všechna CD s Mozartovým koncertem pro klarinet a orchestr A dur). A tady se dostávám k jádru věci. Chci, aby se vyhledané tituly na stránce zobrazovaly v přehledných malých tabulkách, obsahující podstatné údaje z daného nosiče a hlavně odkaz na konkrétní stránku/y blogu/ů, na nichž se nachází. Vím, že to pro mě znamená udělat si vlastní databázi všech dostupných CD, ovšem nevím, jestli bych to měl udělat stylem co nosič, to nový html soubor. Těchto souborů tudíž budou stovky a mě zajímá, jestli je tento nápad vůbec realizovatelný nebo jak případně na to.

Díky za odpověď.

Honza
mimochodec
Profil
Název úplně přesný není, popis zadání je naopak výborný, vč. představy o rozložení dat. To, co potřebuješ, je databáze. V html to udělat nelze, s využitím php + mysql je to tak nějak standardní zadání. Otázkou je jen to, kolik času tomu hodláš věnovat a potažmo jestli to chceš dělat sám nebo to někomu zadáš.
Honza Kouřil
Profil
Celý projekt hodlám dělat zcela sám, ale nevím, jestli se mám do toho vůbec pouštět, protože se teprve seznamuju s tvorbou HTML stránek a než se "prokopu" k PHP a MySQL, bude to trvat zřejmě dlouho. Volného času moc nemám, to je pravda, ale vzhledem k tomu, že to mám jako koníčka a tím pádem mě do toho nikdo netlačí, čas nehraje roli. Spíš je otázka, jestli v době, kdy budu tyto stránky schopný vytvořit, budou ony zmiňované blogy stále funkční a někdo nepřijde s něčím zcela jiným...
mimochodec
Profil
Tak si to zvaž. Html je to, z čeho se skládá stránka, pomocí css se řeší vzhled, JS můžeš (v principu nemusíš) použít ke zvýšení komfortu, ať už pro návštěvníka, nebo ze strany administrace. Php umožňuje správu webu a propojení html s daty, která leží v mysql v optimalizované a snadno udržovatelné formě.
tiso
Profil
Mohol by si to riešiť formou wiki. Buď vlastnej, alebo rozvíjaním tej existujúcej. Vzor: en.wikipedia.org/wiki/Hisato_Ohzawa
Honza Kouřil
Profil
Mám ještě poslední dotaz, který se týká úvodní stránky, který by návštěvník musel alespoň z části vyplnit. Nejdřív si ale prosím prohlédněte tento obrázek, na kterém jsem v Excelu načrtnul, jak by to mohlo vypadat:



Jak vidíte, u některých položek bude třeba kliknout na tlačítko "select" a vybrat z už existujícího seznamu skladatele, sólový nástroj nebo sólistu, který se pak objeví v příslušném políčku, jinde zas stačí kliknout myší a a zvolit např. druh skladby nebo tóninu. Jedná se mně jen o to, v jakém programu se tato funkce (řekněme přepínání mezi nabízenými položkami) dá naprogramovat a jak se jmenuje. Teď jsem si uvědomil, že na tom samém principu fungují i třeba stránky Alzy, když si člověk chce koupit zboží, např.: https://www.alza.cz/CrossSell.htm?id=53034926&pkitem=2168957
mimochodec
Profil
Jestli myslíš to pole, co je vlevo od Hledat, tak tomu se běžně říká našeptávač.
Honza Kouřil
Profil
Ne, to jsem nemyslel. Jednalo se mně o ta pole, kde se třeba vybírá prodloužená záruka 1-3 roky - kliknutím do čtverečku (v mém případě kolečka) se vybere příslušná položka, opětovným kliknutím se volba zruší.
mimochodec
Profil
Ta adresa byla nejspíš nějaká dočasná, už nefunguje, přesměrovává to jinam. Zkus to vyrobit znovu a možná odfotit.
lionel messi
Profil
Honza Kouřil:
Jednalo se mně o ta pole, kde se třeba vybírá prodloužená záruka 1-3 roky - kliknutím do čtverečku (v mém případě kolečka) se vybere příslušná položka, opětovným kliknutím se volba zruší.

Základom sú klasické checkboxy (<input type="checkbox">) so štipkou JS, ktorý po kliknutí na iný checkbox už zaškrtnutý odškrtne.

mimochodec:
Ide o toto: img.djpw.cz/enc.jpeg (www.alza.cz/CrossSell.htm?id=53036481&pkitem=2293825)
mimochodec
Profil
Aha. Tak to je tak jak píše lionel messi, jen bych dodal, že tohle se dá řešit i bez JS jednoduše tak, že se použije input radio a přidá se tam o jeden víc, s popiskem "Žádná záruka".
Honza Kouřil
Profil
Aha, tak checkbox. Díky. Předpokládám, že nebude problém tento zaškrtnutý checkbox pak zrušit (nejen kliknutím na jiný), protože se může stát, že si někdo rozmyslí, že nechce zadávat konkrétní tóninu skladby.


Odpovím si sám: jde to. Právě jsem si to vyzkoušel na své testovací stránce. :)


mimochodec: To je sice fakt, ale přijde mně to zbytečné.


Kdybych se díval pořádně, zjistil bych, že checkbox je i přímo na této stránce vpravo dole (Sledování tématu: Posílat na e-mail upozornění na nové reakce)


Ještě se vrátím k tomu JS. Jestli jsem dobře pochopil, tak JS mně v tomto případě zajistí to, že se nebude moct vybrat současně dvě položky najednou (třeba tónina C dur a G dur)?
mimochodec
Profil
Honza Kouřil:
Předpokládám, že nebude problém tento zaškrtnutý checkbox pak zrušit (nejen kliknutím na jiný), protože se může stát, že si někdo rozmyslí, že nechce zadávat konkrétní tóninu skladby.

Kdy "pak"? Přesná funkce toho v alze je, že může být vybraná jen jedna z položek nebo žádná. Jestli tě správně chápu a chceš umožnit vybrat víc položek a pak se s tím vypořádat (redukcí na jednu z X) až někde dál, uvádíš mě jako uživatele v nejistotu, co vlastně dostanu za výsledek.
Honza Kouřil
Profil
To jsi mě právě nepochopil. Prostě chci to přesně tak, jak to funguje v Alze: buď vyberu pouze jednu možnost nebo žádnou.

Příklad: budu chtít najít všechny koncerty pro lesní roh v tónině D dur od nějakého skladatele. Takže vyberu příslušná pole a když už jsem to všechno vyplnil, rozmyslím si to s tím, že mně vlastně na tónině nezáleží a zaškrtnuté políčko u tóniny D dur budu chtít zrušit. Chápeš?


Na stránce Formuláře jsem našel to, co jsem hledal (a nemusel jsem tu s tím otravovat). A jak vidím, asi tu dělám zmatek v pojmu "přepínač" a "zatrhávací plíčko", za což omlouvám....
mimochodec
Profil
ok, takže platí to, co se psalo výše. Jde o checkboxy plus javascriptem zajištěná funkčnost vypínání jednoho checkboxu druhým. Tedy to, o čem jsem psal, že by šlo řešit bez JS pomocí toho radio. Zvol jak libo.
Honza Kouřil
Profil
Takže jakmile jednou přepínač "zapnu", už nemůžu "vypnout"?
mimochodec
Profil
Jestli myslíš checkbox, tak samozřejmě můžeš. Jestli myslíš radio, tak po nahození jednoho už stavu "bez vybrání" nedosáhneš. Točíme se trochu v kruhu. Nepřesvědčuju tě o ničem. Cokoliv tam použiješ, je v pořádku. Jde jen o to, abys použil přesně to, co odpovídá té logice, kterou chceš.
Honza Kouřil
Profil
To jsem přesně chtěl vědět. Díky chlapi za čas a trpělivost!

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: