Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Natálieeeee Profil * |
#1 · Zasláno: 20. 10. 2015, 19:29:26
Když bych chtěla mít doma vlastní server kam bych si mohla nahrát třeba soubory o velikosti 10 000 bg. Kolik by to tak stálo to pořízení? Internet rychlí mám dost. Nasměrovat na to doménu a neplatit webhosting. Kolik by to tak čistě teoreticky stálo?
|
||
juriad Profil |
#2 · Zasláno: 20. 10. 2015, 19:33:33
Na to zapomeň. To se ti nikdy nevyplatí, pořiď si raději virtuální server u hostingu.
|
||
Natálieeeee Profil * |
#3 · Zasláno: 20. 10. 2015, 19:37:23
To máš pravdu. Co je to VPS? to je to co myslíš?
|
||
juriad Profil |
Natálieeeee:
VPS je Virtual Private Server - virtuální soukromý server. Prostě virtualizovaný počítač. Hosting se stará o to, že bude fungovat a že bude zálohovaný. Na tobě je nastavení operačního systému, nastavení webovéhom serveru, samotné stránky, instalace databáze atp. Hostingy obvykle nabízejí šablony těchto serverů, které jsou přednastavené. Obvykle se jedná o Ubuntu, Debian, CentOS, takže musíš již mít nějakou zkušenost s administrací Linuxu. VPS je mnohem levnější než fyzický sever, protože na jednom fyzickém může běžet hromada virtualních. Každý virtuální má vyhrazené prostředky (jádra CPU, gigabyty paměti, nějaký diskový prostor). Výhodou je, že při nedostatečném výkonu je velice snadné jej přidat. |
||
Natálieeeee Profil * |
Aha to nemám. A existují třeba nějaký pomocníci? Co za provizi se o to starají? Nebo jak se to praktikuje?
Proč je tady maximum 120 GB? To se nedá pořídit s větším prostorem? hosting.wedos.com/cs/virtualni-servery.html |
||
juriad Profil |
#6 · Zasláno: 20. 10. 2015, 20:02:43
Protože víc skoro nikdo nepotřebuje. Uvědom si, že na tom serveru nejsi jediná a pokud mají 2x 1TB disk v RAIDu (kvůli poruchám), mohou nabídnout jednomu virtuálnímu serveru opravdu maximálně 120 GB. Kdo chce víc, musí si pořídit dedikovaný server, tam pak budeš mít celý 1TB pro sebe. Pokud ti nebude stačit ani to, nezbývá než si pořídit vlastní fyzický server a ten umístit do datacentra (doma ho nechceš mít), třeba.
A pokud se pohybuješ v takových objemech dat, jsi si jistá, že se ti nevyplatí si najmout někoho, kdo se ti bude starat jen o provoz serveru? Opravdu teď (nebo výhledově v roku, dvou) potřebuješ takové množství místa? Docela by mě zajímalo, o co se konkrétně jedná. |
||
Natálieeeee Profil * |
#7 · Zasláno: 20. 10. 2015, 20:13:12
juriad:
Já zatím jen tak teoreticky. No vidím že se mám ještě co učit a raději se do ničeho pouštět nebudu. Díky všem za rady. Jste opravdu ochotní a to se dneska jen tak nevidí. Díky moc a pěkný večer. Natálie |
||
Keeehi Profil |
#8 · Zasláno: 20. 10. 2015, 22:13:49
Já bych jenom rád upozornil, že je jedno, kde ten server bude (ať už virtuální, dedikovaný nebo ten domácí) ale staráš se o něj vždy prakticky stejně. Resp. o všechny varianty se staráš minimálně stejně jako o VPS. Takže pokud to neznáš budeš vždy potřebovat nějakého správce tvého serveru.
|
||
fandaa Profil |
#9 · Zasláno: 20. 10. 2015, 22:16:42
Sehnat server s takovou kapacitu (10 TB) bude asi problém. Musíš si uvědomit, že u normální společnosti máš data stabilně na dvou discích (v nějakém RAIDu) pro případ výpadku disku + máš často nějaké ty zálohy, řekněme každý den, 3 dny zpět. Což znamená, že pro tvou kapacitu 10 TB musí poskytoval vlastně držet až 50 TB dat a ceny pak rostou raketově nahoru. Musí nakoupit vybavení bez jakékoliv garance, že jim budeš platit i další měsíce a je tu stále hrozba, že jim ty drahé disky budou ležet nepoužité. U běžných společností tedy tyto kapacity nehledej.
Pro masové ukládání dat použij datové úložiště u cloudové poskytovatele - např. Microsoft Azure (Cloud Storage), Google Cloud (BigTable), či Amazon Web Services (S3). U všech vyjde 10 TB na cca $250 na měsíc (blob data). Na obyčejný provoz ti pak bude stačit i obyčejný free hosting, pokud budeš pouze servírovat přímé odkazy na soubory právě v cloudovém úložišti. |
||
Keeehi Profil |
#10 · Zasláno: 20. 10. 2015, 22:52:31
Když o tom tak přemýšlím, tak určité samodomo řešení se dá udělat. Rozhodně to nedosahuje úrovně hostingových řešení ale jako lepší nouzovka by to použít šlo.
Jde o to, že pokud doma něco už máte, dá se toho využít. V mém případě to je NAS. Co se elektřiny týče, tak ten mi stejně běží 24/7 protože jsem linek ho uspávat a probouzet. Mám v něm 1TB v RAID 1. To bychom měli úložiště. Ono na něj ale jde i v ovládacím rozhraní nainstalovat MySQL a webserver, takže by mi stačilo akorát na routeru přesměrovat provoz z venku na něj a bylo by. Taky se na něj mužů přihlásit SSHčkem do konzole. Sice nevím, co tam běží za Linux ale určitě bych byl schopný si tam doinstalovat programy co bych potřeboval. No a druhé zařízení, které mám zapnuté pořád je router. Ten by taky teoreticky mohl sloužit za webserver. Jedna věc je, že normálně to umět nebudou. Když se ale do nich nahraje třeba open WRT, tak už to půjde. Bývají to však celkem nevýkonná zařízení a nedají se tedy od toho očekávat žádné zázraky. Já mám však doma Turrise takže ten by nějakou zátěž utáhl. Ostatně k němu se dá připojit disk přímo, takže celý server by mohl obstarat on, sice bez RAIDu ale mohl. Chápu, že ne každý má doma výkonný NAS a router, ovšem pokud to už doma je, dá se to využít. Na kvalitu komerčních řešení to však samozřejmě nebude mít nikdy. |
||
mimochodec Profil |
#11 · Zasláno: 20. 10. 2015, 23:29:13
Keeehi:
Já ti domů úplně nevidím, ale zohledňuješ v té úvaze i traffic? Tak velké skladiště dat asi bude vyžadovat trochu tlustší linku, než jakou si člověk běžně pořizuje domů. |
||
Keeehi Profil |
#12 · Zasláno: 21. 10. 2015, 00:14:48
mimochodec:
Jako uploadovací server bych byl skvělej :) Ale to co UPC předvádí s uploadem je něco strašného. Teď bych měl za pár dní mít 100/10 Mbit což je o něco lepší než co mám teď ale k ideální symetrii to má daleko. |
||
Časová prodleva: 9 let
|
0