Autor Zpráva
Tomy
Profil
Ahoj potřeboval bych prosím vás poradit. Mám na stránkách sdhbecva.cz/index.php?str=uvod nahoře ten obrázek "SDH Prostřední Bečva" a je umístěný tak jak chci. Problém je v tom že v videogalerii, konkrétně třeba tady: sdhbecva.cz/videogalerie/2015/radhost.php je ten obrázek posunutý nahoru a část ho chybí. V té videogalerii se ten obrázek vlastně chová správně, protože to tak mám nastavené, ale na ostatních záložkách když tomu obrázku nenastavím padding nahoru je posunutý dolů a já nevím proč. Poradí mi někdo prosím, proč je ten obrázek a vlastně i celá stránka bez paddingu posunutá dolů a ještě kousek doprava? Děkuju moc :)
Bubák
Profil
Na stránkách, kde to máš posunuté, máš BOM.
Základní kurz 3: Doporučené nastavení editoru
Určení kódování BOMem
Tomáš123
Profil
Bubák:
Ako si na to prišiel? Včera som stránku skoro hodinu skúmal, ale nebol som schopný nájsť príčinu... Je taký znak nejako viditeľný v kóde?
Lonanek
Profil
Na indexu je za <main> text: & #65279. Samozřejmě mezera mezi & a # je úmyslně, jinak by text nebyl viditelný
Bubák
Profil
Já to odhalil ve staré Opeře, ta má takovou vlastnost, že když dám označit zdrojový (Ctrl+A) kód, tak tam zůstane neoznačený bílý znak. Pokud by byl BOM na konci řádku, tak tato metoda selže.

Další možnosti:
BOM na místě, kde nemá co dělat, odhalí webylónský validátor. ukázka

Online služba www.rexswain.com/httpview.html
Zobrazí BOM jako sekvenci (EF,BB,BF) ukázka
Odkázaná stránka obsahuje BOM 2×, jednou na začátku, tam nevadí, a pak před odkazem na obrázek

Lonanek:
Znak &#65279 vidím v průzkumníku kódu v Google Chrome.
Tomy
Profil
Takže musím všechny ty soubory předělat jenom na UTF-8? Nevím kde se to tam vzalo, původně jsem to tak dělal všechno. Muselo se to tam přidat nějak samo nebo jsem někde udělat chybu, ale nejsem si toho vědom. Doma to vyzkouším..Děkuju všem :)
Tomáš123
Profil
Tomy:
Treba ich prestaviť do UTF-8 bez BOM.

Lonanek, Bubák:
Ďakujem.
Tomy
Profil
Tomáš123:
Vyzkoušel jsem to na index.php. Opravdu tam byl BOM, ale když ho dám pryč je to pořád stejné. Nevím proč, ale někde BOM je a někde není, ale ten obrázek je správně jenom v té videogalerii uplně v poslední záložce - až u videí. O záložku před - tam kde se určuje to místo konání je to taky bez BOM a dělá to to samé jako když tam BOM je.
Davex
Profil
BOM je tam mezi značkami.

  <body>
    
    <main>



Nevím, jestli s tím teď něco děláš, ale právě se přesunul pod <main>.
Tomy
Profil
Davex:
Ten BOM se počítá jako ta mezera? Nebo jak to teda mám dělat nikdy jsem to neřešil, až teď se to projevilo. Používám Notepad++ a ten mi ukazuje že soubor je bez bom, ale jak se tak dívám, tak ty myslíš asi něco jiného, jenomže já nevím co, pokud se díváme oba na index.php

</head>
    <body>
    <main>
    <?php include "menu_nadpis_sdh-obrazek.php"?>
    <?php include "rychleinfo.php"?>
            <section class="rohy">   
                <article>


Četl jsem si ten odkaz co jste mi tu dávali o tom BOMu, ale nějak jsem si z toho neodvodil o co tam vlastně jde, nebo spíše co to způsobuje.
Davex
Profil
Tomy:
Ten BOM se počítá jako ta mezera?
Ani ne jako mezera, ale jako neviditelný znak.

Používám Notepad++ a ten mi ukazuje že soubor je bez bom, ale jak se tak dívám, tak ty myslíš asi něco jiného, jenomže já nevím co, pokud se díváme oba na index.php
Nevadí ani tak BOM v souboru index.php, ale spíš BOM ve všech vkládaných souborech. V tomto případě je BOM na začátku souboru menu_nadpis_sdh-obrazek.php.

nějak jsem si z toho neodvodil o co tam vlastně jde, nebo spíše co to způsobuje
BOM uprostřed HTML kódu prohlížeč zobrazí jako znak a vznikne tak řádek, který má nějakou výšku, a proto se ten obrázek posune o něco níž.
Tomy
Profil
Davex:
Aha tak už chápu co to je. Ale jak se toho teda mám zbavit?
Bubák
Profil
Už jsem tu ten odkaz dával, ale zapadnul.
Základní kurz 3: Doporučené nastavení editoru
Tomy
Profil
Bubák:
Vyřešil jsem to nakonec jinak. Byla to jenom moje blbost, že jsem to blbě a nesmyslně napsal. Ten obrázek byl vložený v main a ten ho stále ovlivňoval. dal jsem ten obrázek do div a dal hned za body a teď to funguje jak má, akorát to musím všude přepsat no. Když už jsem to teda udělal takhle, tak se chci na něco zeptat. Jde pomocí databáze nebo tak něčeho udělat jedno společné menu? Já mám totiž některé soubory v různých složkách a tak pro každou tu složku musím mít zvlášť soubor v kterém je menu, akorát že je v každé cestě přídané ../, aby ty záložky našel. Příjde mi to celkem komplikované, a tak se ptám, má php nějakou takovou možnost, že sám pozná na kterou stránku jsem klik a tu záložku i obarví jako aktivní? To obarvování mi funguje i teď, ale musím to složitě řešít pro ty soubory například v galerii, aby když je otevřený nějaký ročník svítila i ta záložka fotogalerie,, protože ty ročníky nejsou v menu. Doufám že někdo pochopil o co se mi jedná :D Děkuju moc :)
úsměv
Profil
Jestli to chápu, tak ty includuješ menu.php, které následně potřebuje zjistit odkaď je includnuto? Tak to bych si v 'rodičovském' php nastavil proměnou (například $lokace), kterou si pak includnuté menu.php přečte (a ověří isset()em, na false includne hlavní stranu).
Tomáš123
Profil
Tomy:
Viď: Načtení obsahu podle předaného parametru resp. Jak zvýraznit zvolenou položku v menu.

Pre lepšie pochopenie môže byť potrebné prečítať všetky časti.
Tomy
Profil
Přiznám se, že v PHP moc neumím. Zkoušel jsem už kdysi to co mi teď poslal Tomáš123 a fungovalo to částečně, kvůli parametru str. Bylo tam něco kolem toho, že už se to dneska nepoužívá nebo spíše dneska už existuje lepší možnost jak to str zjistit. Já mám ovšem problém s těma stránkama které nejsou v tom menu. Například ve Fotogalerii mám různé ročníky na které mám odkazy přímo z té galerie, ale ne z menu. Kvůli tomu jsem do toho menu musel přidávat ještě různé podmínky, aby ta fotogalerie byla podsvícená i když v rámci toho menu vlastně není otevřená..to mi funguje, ale nemám v tom úplný pořádek. Když to rozepíšu, tak první je soubor fotogalerie, který je do menu zařazen. Následuje nějaký ročník, například f2015.php, který už není zařazen v menu a je navíc ještě ve složce, takže cesta k němu je galerie/f2015.php. Kvůli tomu, že se nachází v té složce musím dělat samostatné menu, ve kterém jsou všechny cesty s ../, aby věděl, že má jít o složku zpátky. Z f2015 následuje další soubor, který už je poslední, ale zase je v další složce a proto musím udělat další menu s ../../. To samé musím udělat u videogalerie, akorát že tam jsou trošku jiné podmínky, aby svítíla videogalerie a ne fotogalerie.

Tak abych to zhrnul. Mám otázku. Jde tohle všechno dát nějak dohromady pomocí databáze nebo různých možností PHP, aby to bylo jednodušší a všecko v jednom souboru a web by si sám zjistil kde se nachází a okolik složek zpátky se má vrátit a podobně? Popřípadě mě ještě napadá nějaký script, který by v tom f2015 po kliknutí na danou soutěž otevřel ty fotky přímo na té stránce a nenačítal další stránku..tím by se to menu aspoň trošku zmenšilo a bylo by to více přehledné. V tomhle směru si momentálně nevím moc rady, tak budu rád za vaše rady co by se s tím dalo teoreticky dělat. Děkuju moc :)
Kcko
Profil
Tomy:
Jde tohle všechno dát nějak dohromady pomocí databáze nebo


Ahoj, jde.

Prozkoumej: [1], nebo bez databáze [2]

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: