Autor Zpráva
Nsw
Profil
Dobrý den, chtěl bych si udělat na svém webu galerii rostlin, která by byla spojená s databází ale bohužel netuším jak. Najde se tu někdo, kdo by mi s tím dokázal pomoct / poradit?
Hando
Profil
Ahoj.

A co všechno umíš? Máš nějaké zkušenosti s databázemi? S PHP?

Obecně to není velká věda:
- tabulka rostlin (popisky atd.)
- tabulka nějakých kategorií, kam která rostlina spadá (nejsem botanik :) )
- propojovací tabulka rostlina-kategorie
- tabulka obrázků (uložené cesty k obrázkům, titulky, popisky... ) - ukládat obrázky jako takové do databází není úplně vhodné.
- propojovací tabulka rostlina-obrázek, aby bylo jasné, ke které rostlině jaký obrázek patří.

Uživatelský pohled:
Vytvořím kategorii -> vytvořím rostlinu -> nahraji obrázky.

Těch operací tolik není, ale práce s tím bude...
Nsw
Profil
Upřímně s PHP a databázemi nemám moc zkušeností, spíše nulové.. Koukal jsem různě po internetu a velmi se mi zalíbila "galerie" na tomto webu: www.dvorakasyn.cz/fotogalerie/katalog_rostlin.html (Je to tam napsáno jako katalog rostlin).. Něco takového bych si chtěl vytvořit i u sebe, vím že s tím bude asi hodně práce ale kdyby se tady našel někdo ochotný a poradil mi co a jak tak bych mu byl velmi vděčný (Mám na mysli např. nějakou stránku, kde je vysvětleno jak začít apod)..
Tomášeek
Profil
Nsw:
Obrázky jsou uložené (pravděpodobně) v databázi ve struktuře, jakou píše Hando. Pokud s databázemi neumíš, je nejvyšší čas začít. Jinak nemáš (kromě ruční tvorby jednotlivých HTML stran) možnost, jak obrázky do webu v daných kategoriích vypsat. Při jakékoliv změně, například touze přidat stránkování, změnit pořadí jednotlivých obrázků/kategorií, atp. se bez databáze zblázníš. Ono i to prvnotní vložení by bylo "na palici".

Samotné zvětšení do detailu obrázku je tvořeno JavaScriptem, na odkázané stránce je to knihovna PrettyPhoto, existuje je ale mnoho. Lightbox, Fancybox, Greybox, *box.
Hando
Profil
Nsw:
Jak začít? Prvně je třeba si uvědomit, jestli to chceš skutečně tvořit svépomocí a máš na to dostatek času. Pokud ano, tak hurá do toho... Pokud ne, tak hledej nějaké dostupné řešení - hádám že většina bude open source a můžeš se do nich podívat, jak co funguje.

Pokud nemáš žádné zkušenosti s PHP, tak doporučuji si pro začátek projít zdejší učebnici - Péhápko: Učebnice PHP. Až porozumíš tomu, jak ten jazyk funguje a co se s ním dá dělat, tak si uděláš nějakou představu, jak na to.
Co se databází týče, tak jako základ postačí tutoriál na www.itnetwork.cz/mysql (stačí ti i neplacená část), případně starý výukový kurz na www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=731 (ale už je opravdu dost starý a některé věci jsou dnes již trochu jinak - nicméně na pochopení, jak se s databází zachází, to jistě stačí).

Důležité je mít jasnou představu, čeho chceš dosáhnout a co to má umět. Podle toho už se dá odpíchnout.
Nsw
Profil
Díky moc za všechny rady, pročtu si vše a naučím se používat PHP a databázi (Aspoň se o to pokusím).. Až bych se vyrhl přímo na galerii tak kdybych nevěděl co a jak, napíšu opět sem. Prozatím díky moc :)

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: