Autor Zpráva
kellner
Profil *
Dobrý den, začal jsem studovat mobilní/responzivní web.
Všude na netu i tady v diskuzích jsem se dočetl spoustu zajímavých věcí, ale jedné pořád nerozumím.
Pochopil jsem, že asi nejlepší je udělat celý web respozivní, s tím souhlasím.
Někdy je ale obsah, který chci zobrazit na desktopu trochu jiný než v mobilu
(v mobilu nepoužívám různá modální okna, javascripty, v mobilu se někdy hodí menší výpis položek z databáze,...)
Dnes se, dle všeho, už nedoporučuje využívat zvlášť adresu pro telefony (m.mujweb.cz) a zvlášť pro desktopy (mujweb.cz),
ale mít jen jednu adresu a obsah se zobrazí nějakým způsobem dle používaného zařízení.
Tak prosím o radu, jak se tohle řeší?
Například budu mít stránku mujweb.cz/filmy/index.php
- na desktopu chci ať se mi vypíše top15 filmů z databáze / na mobilu třeba jen top5 filmů
- na desktopu chci zobrazit obrázek k filmu i video s trailerem / na mobilu jen ten obrázek bez videa

Díky za každou radu
Taurus
Profil
K druhé odrážce – stačí video nezobrazit pomocí CSS – display: none.
Kcko
Profil
kellner:
Bud schovat, což může být někdy nežádoucí např. obrázky takhle schovávavat nemůžeš neboť se stejně stáhnou nebo můžeš na základě nějakého serverového skriptu detekovat jestli zobrazíš mobilní verzi nebo desktopovou a dle toho upravit výpisy (např. ty tvoje články 5 / 15).
kellner
Profil *
Díky za odpovědi.
Takže když budu mít serverový skript, a detekuji jestli je to desktop nebo mobil, tak pak ten výpis upravím v tom souboru index.php ?

Jako že tam bude něco jako podmínka - když je to desktop zobraz 15 článků,
když je to mobil 5 článků.
Nebo bude někde existovat "nějaký skrytý" index.php, na kterej se přesměruje když zjistím, že je to mobil?

A co potom co nejlépe pořešit SEO?
Tomášeek
Profil
kellner:
Jako že tam bude něco jako podmínka - když je to desktop zobraz 15 článků
Ne. Budeš vypisovat data vzatá z databáze, třeba v proměnné $articles klasicky foreachem. Šablona bude stejná. Jen pro desktop bude mít to pole 15 záznamů, pro mobil 5 (na základě podmínky v SQL dotazu).

Pokud ale budeš záznamy stránkovat, dej si pozor na to, že lidé mohou chtít na něco odkázat (třeba na druhou stranu). Pokaždé tam bude něco jiného (resp. na každém zařízení, že se články propadají v čase je běžné).
Alphard
Profil
Tomášeek:
že se články propadají v čase je běžné
Bohužel to je běžné, ale i to je řešitelné jiným způsobem stránkování. Mít na stránce stejný hlavní obsah je podle mě obrovská výhoda. Jestli se trochu přeskupí sloupce a ztratí se nějaká boční anketa už je podle mě jedno.

kellner [#1]:
Uživatelská připomínka. Osobně hodně nemám rád, když někam přijdu s mobilem a musím ručně přepínat na maskování jako desktop, abych se dostal k obsahu. Změnit stránkování je podle mě v pohodě, to si odklikám. Ale na to video bych uvedl aspoň odkaz.
Kcko
Profil
kellner:
Nejnažší řešení, mám to tam v nějakém starším projektu.

// konstanta jestli jsem na mobilu nebo ne
define('IS_MOBILE', $_detect->isMobile() ? 1 : 0);

a někde v kódu nastavuji limit pro SQL dotaz.
$this->getArticlesData($sliderArticleID, IS_MOBILE ? 5 : 15);

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: