« 1 2 »
Autor Zpráva
Tom44
Profil *
Dobrý den,

chtěl bych poprosit o radu, jak vyřešit velmi pomalé načítání našeho fóra.
Když ho přeměřím na té nové google stránce PageSpeed Insights,
je výsledek velmi žalostný. Je to ale poznatelné i pouhým okem. Co mám dělat, aby se web podstatně zrychlil ????

Četl jsem článek, že google chce upřednostnit stránky co se rychle načítají a hlavně pak v telefonu či tabletu.


Adresa fóra www.oknakaplice.cz


Děkuji moc za každou přínosnou radu. Tom
Kajman
Profil
Zkuste spojit obrázky nebo zapnout http/2.0. Neodkazovat na neexistující .css soubory. Přejít na php 7. Vyhodit facebook. Koupit si rychlejší server.
Kajman
Profil
Jinak ty měřiče rychlosti většinou dávají i rady, jak problémy řešit.
Keeehi
Profil
Tom44:
Podle toho co píše PageSpeed Insights bych začal zapnutím komprese a nastavením kešování. Obojí udělá server, stačí ho jen správně nastavit.
Tom44
Profil *
Psal jsem na webhosting a tam mi bylo řečeno, že oni s tím víc nenadělají, že je podle jejich názoru vše nastaveno nejlépe jak to jde :-(
Kajman
Profil
Pokud si ani sám nemůžete nastavit např. kompresi a cache pro statické soubory (obrázky, styly, js), tak změňte webhosting.
Tom44
Profil *
To se nastavuje standardně někde na webhostingu ta komprese a cashe ?? Nejsem v tom odborník, tak se ptám.

Jinak ale jiná stránka, co není phpbb fórum na tom hostu jede daleko svižněji, takže ten forpsi není asi tak špatný.
Keeehi
Profil
Tom44:
To se nastavuje standardně někde na webhostingu ta komprese a cashe?
Podle hlavičky odpovědi běží na serveru Apache, takže pro konfiguraci můžeš použít .htaccess soubor.
Tom44
Profil *
Takže mám do .htaccess nakopírovat toto :

# Cacheovani
ExpiresActive On
# vychozi expirace 5 minut
ExpiresDefault A300
# expirace podle typu souboru:
# expiruje pocet sekund pote, kdy byl accessnut (A)
ExpiresByType application/x-javascript A2600000
ExpiresByType text/css A12000000
ExpiresByType image/gif A30000000
ExpiresByType image/jpeg A30000000
ExpiresByType image/png A30000000

# Komprese
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip
#Header append Vary User-Agent
# DeflateCompressionLevel 9
# DeflateFilterNote Input instream
# DeflateFilterNote Output outstream
# DeflateFilterNote Ratio ratio

Moderátor Kajman: Vkládej prosím kódy mezi značky [pre] a [/pre] (stačí kliknout na ).


Nebo to mám ještě nějak měnit ????
Kajman
Profil
Díky ExpiresDefault A300 by se každá stránka uživateli zaktualizovala znovu nejdříve za 5 minut. Na diskusních fórech to nebývá vhodné. Na fórum bych dal
ExpiresDefault A0

Navíc to vypadá, že hlavičky teď nevrací typ souboru, který ExpiresByType i AddOutputFilterByType používají. Kdyby změny nezafungovaly, zkuste přidat i něco jako
AddType application/x-javascript .js
AddType text/css .css
AddType image/gif .gif
AddType image/jpeg .jpg .jpeg
AddType image/png .png
Tom44
Profil *
Když jsem to nakopíroval do htacess, spadla celá stránka :-( Co můžu dělat špatně ???
Kajman
Profil
V error logu by měl být důvod. Asi hosting některý z těch příkazů nepodporuje.
Tom44
Profil *
tohle mi poradili, je to ok ?? :


Obecně můžete zkusit gzip povolit přes .htaccess přidáním následujícího:

<ifModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
</ifModule>



Teda myslím poradili na webhostingu FORPSI :-)
Kajman
Profil
To radí, jak zapnout kompresi. Zkuste to nasadit a prohnat přes PageSpeed Insights, zda doporučení na zapnutí komprese zmizelo.

Ještě se poraďte, jak se u nich zapíná cache hlavička, pokud ty Expires... příkazy nefungují.
Tom44
Profil *
Podle této stránky vypadá, že je komprese aktivována : checkgzipcompression.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.oknakaplice.cz


Google ale stále říká, že rychlost je stejná, tedy LOW a že mám aktivovat kompresi.


To stejné na druhém fóru checkgzipcompression.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.fensterkaplice.com


Nějak to nechápu :-(
Kajman
Profil
Komprese je zapnutá, ale jen pro html. Styly a javascripty se nekomprimují.
Davex
Profil
Tom44:
Velký problém tam vidím v použití neexistujících stylopisů ze šablony prosilver2, což způsobí zpoždění vykreslování stránky asi 1 až 2 vteřiny. Také doba vygenerování stránky mezi 0,5 - 3 sekundy je dost dlouhá, což naznačuje, že to běží na pomalém nebo přetíženém serveru.

tohle mi poradili, je to ok ?? : mod_gzip_on Yes
To ti poradili dnes už dost historickou záležitost, která se používala naposledy někdy před 10 lety. Nechce se mi věřit, že by někdo dnes ještě používal.

Zkus kompresi nastavit podle tohoto: PageSpeed Insights - oprava chyb (od <IfModule mod_deflate.c>). Pokud to nezafunguje, tak webserver modul mod_deflate nepodporuje.
Tom44
Profil *
Přidal jsem to

<IfModule mod_deflate.c>
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/css text/javascript application/x-javascript text/html
  BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
  BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
  BrowserMatch \bMSIE\s[3-6] no-gzip
  BrowserMatch \bMSIE\s[^3-6] !no-gzip !gzip-only-text/html
</IfModule>



Jak zjistím, jestli to běží ??? zatím to na to nevypadá, ale psali mi už na to nasazení kódu předtím, že mám počkat 2 hodiny.


Nyní mám v htacess toto :

</IfModule>
<ifModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
</ifModule>

<IfModule mod_deflate.c>
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/css text/javascript application/x-javascript text/html
  BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
  BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
  BrowserMatch \bMSIE\s[3-6] no-gzip
  BrowserMatch \bMSIE\s[^3-6] !no-gzip !gzip-only-text/html
</IfModule>


# Cacheovani
ExpiresDefault A0
# vychozi expirace 5 minut
ExpiresDefault A300
# expirace podle typu souboru:
# expiruje pocet sekund pote, kdy byl accessnut (A)
ExpiresByType application/x-javascript A2600000
ExpiresByType text/css A12000000
ExpiresByType image/gif A30000000
ExpiresByType image/jpeg A30000000
ExpiresByType image/png A30000000



Stále ale zatím LOW :-(


Jo a ohledně odezvy serverů FORPSI, to jem se už dotazoval, aby nastavili větší rychlost, ale oni řekli že je na maximu a že běží vše jak má a víc s tím neudělají.
Kajman
Profil
Není jednodušší si to zkusit rozjet na jiném hostingu s podporou php7 (možná budete muset změnit v nastavení phpbb variantu připojení z mysql na mysqli). Klidně na jiné dočasné doméně (např. test.oknakaplice.cz). Porovnejte si pak odezvy a možnosti nastavení koprese, cachování a dalších věcí. Když nebudete s novým hostingem spokojený, většinou Vám do pár týdnů vrátí peníze.

Když to takto odpodmínkujete, tak nepoznáte, jestli server příkazy podporuje. (Někdy to je žádoucí.)

Dal jste tam ExpiresDefault A300, které na fórum moc nepatří. Ale pokud tam píšete jen sám, tak ty prodlevy před načtením nových příspěvků nemusí vadit.

A pokud nedokážete z hlavičky oddělat ty odkazy na 3 neexistující .css soubory, tak je alespoň na té cestě udělejte prázdné.
Tom44
Profil *
Které 3 odkazy prázdné ? Prosím o bližší radu ???


A co dát tedy místo ExpiresDefault A300 ???
Bubák
Profil
Přece není problém zjistit, které soubory vrací 404.
www.oknakaplice.cz/styles/prosilver2/theme/stylesheet.css?assets_version=43
www.oknakaplice.cz/styles/prosilver2/theme/cs/stylesheet.css?assets_version=43
www.oknakaplice.cz/styles/prosilver2/theme/responsive.css?assets_version=43

Každopádně čistší řešení je neexistující soubory nevolat, než vytvořit prázdné, ale i to je lepší, než posílat 404 stránku.
Tom44
Profil *
Tak tohle jen na ftp vymažu nebo ??
Kajman
Profil
Tom44:
A co dát tedy místo ExpiresDefault A300 ???
[#10]

Tak tohle jen na ftp vymažu nebo ??

Ty soubory tam nejsou, proto na ftp vymazat nepůjdou. Uvádíte je v html hlavičce. Pokud neumíte tu html hlavičku upravit a nelinkovat je (nejspíše zásah do tématu), tak vytvořte tři prázné soubory a přes ftp je nahrejte na ty cesty (otazník a dál už ignorujte).

Většina prohlížečů má po stiknutí F12 vývojové nástroje, kde v konzoli nebo v přehledu síťových požadavků po refreshi ty chybové uvidíte. Jsou tam i rychlostí odpovědí a můžete se podívat i na detail http hlaviček.
Tom44
Profil *
Ok, no používám třeba Notepad++ , otevřu soubor overal header a vymažu ty tři řádky ??

A jak zapnout ještě kompresi stylů a javascriptů ??
Kajman
Profil
Tom44:
otevřu soubor overal header a vymažu ty tři řádky ??

Ono je to těžké, věštecké koule nemáme, tak nemůžeme přesně určit, ve kterém Vašem souboru na Vašem webu ty neexistující styly linkujete. Lepší bude, když si soubory prohledáte sám. Uděláte si jejich zálohu, soubor upravíte, nahrajete na ftp, smažete cache phpbb, dáte si v prohlížeči refresh a v konzoli či ztrojovém kódu stránky ověříte úspěšnost opravy.

A jak zapnout ještě kompresi stylů a javascriptů ??

Zeptejte se podpory hostingu, jak zapnout u nich kompresi a povolit v http hlavičkách cachování. Pokud to na jejich serveru nejde nastavit nebo to opravdu lépe než teď nastavit nejde, změnte hosting (doporučuji podporu php7 a http2). Ale to už také máte napsané. Přijde mi, že se plácáme v bludném kruhu.

Otazník se píše jeden a nedělá se před ním mezera.
Tom44
Profil *
No něco jsem tam nahrál, ale stále žádné zlepšení, je to tak ok ??


Jo a mám dotaz, u toho cachování chybí nastavit expiraci, to píše také jako dost závažný problém, kde to nastavím ??

Leverage browser caching for the following cacheable resources:

https://oknakaplice.cz/files_ok/lambda.jpg (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/images/PIN.png (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/images/inst.jpg (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/buttons.css (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/colours.css (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/common.css (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/content.css (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/cp.css (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/forms.css (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/images/bg_button.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/images/forum_read.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/images/forum_read_subforum.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/images/icon_delete_cookies.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/images/icon_faq.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/images/icon_home.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/images/icon_logout.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/images/icon_pm.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/images/icon_team.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/images/icon_topic_latest.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/images/icons_button.png (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/imageset.css (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/links.css (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver2/imageset/site_logo.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver2/imageset/youtube.jpg (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver2/theme/images/bg_header.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver2/theme/images/bg_list.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver2/theme/images/gradient.gif (expiration not specified)
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver2/theme/override.css (expiration not specified)
https://www.oknakaplice.cz/files_ok/bloggm.gif (expiration not specified)
https://www.oknakaplice.cz/files_ok/fm.jpg (expiration not specified)
https://www.oknakaplice.cz/files_ok/tm.jpg (expiration not specified)
https://www.oknakaplice.cz/files_ok/twitter.png (expiration not specified)
https://www.oknakaplice.cz/files_ok/zco.jpg (expiration not specified)
https://www.oknakaplice.cz/images/LI.gif (expiration not specified)
https://www.oknakaplice.cz/images/alu.plast.jpg (expiration not specified)
https://www.oknakaplice.cz/images/aluskin.jpg (expiration not specified)
https://www.oknakaplice.cz/images/dvere-okna.jpg (expiration not specified)
https://www.oknakaplice.cz/images/hst.jpg (expiration not specified)
https://www.oknakaplice.cz/images/ko.jpg (expiration not specified)
https://connect.facebook.net/cs_CZ/all.js (20 minutes)
https://ssl.google-analytics.com/ga.js (2 hours)



v htacces mám toto :

# Cacheovani
ExpiresActive On
ExpiresDefault A0
# vychozi expirace 5 minut
ExpiresDefault A0
# expirace podle typu souboru:
# expiruje pocet sekund pote, kdy byl accessnut (A)
ExpiresByType application/x-javascript A2600000
ExpiresByType text/css A12000000
ExpiresByType image/gif A30000000
ExpiresByType image/jpeg A30000000
ExpiresByType image/png A30000000



Je zajímavé, že mi to nyní ukazuje na google :-(

Speed

Unavailable
davex
Profil *
Tom44:
stále žádné zlepšení, je to tak ok ?
Počet stahovaných chybějících stylopisů se zvýšil, a to se nedá považovat za zlepšení.

u toho cachování chybí nastavit expiraci, to píše také jako dost závažný problém, kde to nastavím ?
Nechybí. V tuto chvíli je u stylopisů a obrázků doba platnosti nastavena. Nastavuje se to těmi řádky Expires*, za předpokladu, že je ve webserveru Apache povolen modul mod_expires.

Nyní ještě není zapnuta komprese a kešování souborů s JavaScriptem, což by se mohlo vyřešit doplněním aktuálního MIME typu pro tyto soubory.

AddOutputFilterByType DEFLATE text/css text/javascript application/x-javascript text/html application/javascript

ExpiresByType application/javascript A2600000
Tom44
Profil *
Tak to vypadá, že java už je ok, komprese asi už běží. Nikde to na ní neupozorňuje.

Poslední věc jsou ty CSS, bylo by možné mi poradit malinko podrobněji, jak ještě tohle opravit ??
Vůbec netuším. ¨

Zkuste načtení blokujících zdrojů odložit, načíst je asynchronně nebo kritické části zdrojů vložit přímo do kódu HTML.


[/pre]https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/buttons.css
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/colours.css
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/common.css
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/content.css
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/cp.css
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/forms.css
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/imageset.css
https://oknakaplice.cz/styles/prosilver/theme/links.css


Jak tohle provedu ???


V dolní části Pagespeed tools jsou ke stažení optimalizované obrázky, tedy i ty ICON.
Místo obrázku hif to radí použít PNG, což chápu, PNG je menší. Nahraju ho do toho adresáře,
ale netuším, kde najdu v kódu tu cestu k obrázku, aby tam přepsal místo gif to png.


oknakaplice.cz…les/prosilver/theme/images/icon_team.gif lze ušetřit 370 B (zmenšení o 37 %)
oknakaplice.cz…tyles/prosilver/theme/images/icon_pm.gif lze ušetřit 118 B (zmenšení o 21 %)



Ostatní obrázky, co jsem znal cesty a co jsem je tam dával já, tak ty jsem nahradil optimalizovanými, ale
tohle jsou obrázky od PHPBB a netuším, kde v kódu jsou ??
TomášK
Profil
Řešíš nesmysly místo problému.

Na stránce jsou pořád neexistující styly. Server nenajde soubor, nechá požadavek zpracovat php a to vygeneruje kompletní HTML stránku s chybovou hláškou. Takových souborů je tam asi 10, server pro požadavek musí stránku vygenerovat 10×. Nemá na to kapacitu a já (uživatel) čekám minutu než požadavky vytimeoutujou a stránka se zobrazí.

A řešíš úsporu 370 B na stránce, která má 942 KB, což může ušetřit tak 1 ms.
Tom44
Profil *
TomášK podstatu já chápu, ale jak tu HTML stránku s chybou odstraním ???


Případně opravím ??
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: