Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Pavlínka Profil |
#1 · Zasláno: 22. 6. 2020, 08:09:42
Zdravím, stala se mi nemilá věc,
kdosi se mi dostal mou hloupostí do raspberry pi ... nemohu se teď dostat bohužel jsem tam měla rozdělaný projekt který jsem nestiihla celý zálohovat :/ je nějaká možnost data z disku dostat než přeinstaluju systém? když napojím disk přímo do PC tak tam nejsou standartní soubory jako root, etc a spol... Předem děkuji za jakoukoli radu |
||
tttttttt Profil * |
#2 · Zasláno: 22. 6. 2020, 10:04:33
Co na tom disku teda je?
* Systém je jinde, nejspíš na SD kartě, disk se používá jen jako externí na data. * Někdo z toho disku smazal systém * To, k čemu připojuješ ten disk, ho nedokáže spravně přečíst. Případně pokud pořád dokážeš nabootovat a problém je jen, že se nedokážeš přihlásit, dají se najít návody, jak rootovi změnit heslo. Nebo to může jít přes ssh bez znalosti hesla přes klíče,pokud bys to měla nastavené. |
||
Pavlínka Profil |
#3 · Zasláno: 22. 6. 2020, 13:01:43
tttttttt:
ukázalo se, že se mi tam nalogoval nějaký vir a úplně smazal ssh a spol... a při připojení k netu se to snaží získávat další údaje z jiných serverů... vše je na veliké SSD kartě ale čtečka karet načte jen pár desítek souborů: ctrlv.cz/shots/2020/06/22/8qXy.png například web ale malina po připojení načte normálně... když připojím obrazovku nedostanu se ani k přihlášení ani k konzoli... ale nevím zda lze nějak vynutit konzoli... kdybych se dostala k konzoli tak bych s tím asi dokázala pracovat |
||
Jakub J._ Profil * |
#4 · Zasláno: 22. 6. 2020, 13:11:56
Reaguji na Pavlínku:
SD karta s Raspbianem bývá naformátována na vícero oddílů, jeden z nich je /boot , který vidíš ve Windows, další z nich je / , kam se ukládají mimo jiné i uživatelská data, která se snažíš zachránit. Zda tam takový oddíl je, zjistíš z Windows prostřednictvím konzole Disk Management, ale velmi pravděpodobně bude používat souborový systém ext4, který Windows nativně nepřečtou, a proto v Průzkumníku není vidět. Bude třeba buď najít ovladač ext4 pro Windows, nebo kartu připojit k počítači s Linuxem.
|
||
Pavlínka Profil |
#5 · Zasláno: 22. 6. 2020, 13:17:45
Jakub J.:
super, zkusím, děkuji |
||
tttt Profil * |
#6 · Zasláno: 22. 6. 2020, 13:40:19
Bude třeba buď najít ovladač ext4 pro Windows, nebo kartu připojit k počítači s Linuxem.
Pokud nemáš poblíž počítač s linuxem, můžeš vytvořit Live USB - flašku, ze které nabootuje linux bez nutnosti instalace, viz třeba ubuntu.com/tutorials/tutorial-create-a-usb-stick-on-windows#1-overview |
||
Časová prodleva: 4 roky
|
0