Autor Zpráva
zaxa
Profil
Ahoj, něco sem si vymyslela ale vůbec nevim jestli to půjde.
Mám na webu fotogalerii a vypadá to že bude hodně rozsáhlá. Moc mě ale štve je po jedné popisovat. Otevřít, popsat uložit, zavřít... a dokolečka.
Napadlo mě, jestli není možné všechny popisky napsat do jednoho textového souboru, s určitým označením - jako třeba foto 10 - by byl popisek pro fotku s názvem foto 10. Neexistuje pak nějakej způsob, aby se při kliknutí na miniaturu fotky otevřela ne jenom fotka v original velikosti ale aby si "s sebou vytáhla" z toho texťáku i svojí příslušnou řádku s popiskem? V psaní webu jsem spíš začátečník, takže prosím na mě nechoďte s tím, že si mám napsat skript a podobně. :-)
Jestli Vás někoho napadá ,jak to popisování zjednodušit jiným způsobem, tak sem s radou nepohrdnu ničím.
Děkuju moc
esemeska
Profil
Neco jsem zkonstruoval:

dal jsem to na http://www.proton.ic.cz/zk.php

...mas stranku s malymi obrazky...kdyz na nejaky kliknes prenese se na stranku se zvetseninou hodnota
popisku(proste to co chces mit jako text u obrazku) a hodnota jmena obrazku(aby to vedelo jaky se ma zobrazit zvetseny obrazek)


1.stranka html
- sem das zmenseniny(das je jako odkaz)
jak tam je x=obrazek1 ...tam das jmeno toho obrazku a pod y=popisek das text co chces mit jako popisek

<a href="nahled.php?x=obrazek1&amp;y=popisek"><img src="img/logo.gif"></a>


pak mas 2. stranku php

-tady se ti zobrazi obrazek podle hodnoty promenne x (jmeno obrazku) a popisek podle y
<?
if($x == "obrazek1") //sem napis jmeno obrazku(hodnotu x)
echo("<img src=\"obrazek1.jpg\" width=\"400\" height=\"400\"><br>popisek: $y");
else echo"obrazek nenalezen" //kdyz hodnota x nebude odpovidat "obrazek1" zobrazi se toto

?>



doufam, ze to pochopis:) ..kdyz tak napis
esemeska
Profil
pravde podobne ti to bude fungovat jen na serveru..protoze na rozbehnuti php musis mit program
esemeska
Profil
Jinak by to slo jeste nejak takto:

<?
echo("<img src=\"$x.jpg\" width=\"400\" height=\"400\"><br>popisek: $y");
?>
zaxa
Profil
ahojky,
určitě to vyzkoušim. Díky moc za radu i za upozornění na webu :-) . Mám teď momentálně trochu potíže s internetem - poskytovatel je spolehlivý asi tak jako letošní jaro :-) . Jakmile se mi net zase rozběhne tak jak má, vrhnu se na to a samozřejmě dám vědět jak to dopadlo. Určitě se tady ještě ozvu. Prozatim díky. Zaxa
PS: co říkáš jinak na ty stránky? Nějaké doporučení?
peta
Profil *
zaxa jake stranky? neuvedla jsi adresu :) je to tahle asi...
http://www.assko.wz.cz/

esemeska
mozna bych zkusil nejake pole, aby to bylo zajimavejsi :)
$obrazky=array(
"popis1",
"popis2",
"popis3"
)

function odkazfoto($i)
{
global $obrazky;
$t='';
$f.=".jpg"
if (File_Exists($f))
{
list($w,$h,$t,$wh) = GetImageSize('male/'.$f);
$t='<a href="velke/'.$f.'" title="'.$obrazky[$i].'><img src="male/'.$f.'" '.$wh.' alt="'male/'.$f.'"></a>';
}
echo $t;
}

function foto($i)
{
global $obrazky;
$t='';
$f.=".jpg"
if (File_Exists($f))
{
list($w,$h,$t,$wh) = GetImageSize('velke/'.$f);
$t='<img src="velke/'.$f.'" '.$wh.' alt="velke/'.$f.'">';
$t.='<p>'.$obrazky[$i].'</p>';
}
echo $t;
}

a pouziti...
<?=odkazfoto(0)?>
<?=odkazfoto(1)?>
<?=odkazfoto(2)?>
<?=foto(0)?>
<?=foto(1)?>
<?=foto(2)?>
peta
Profil *
zaxa jestli jsem tu stranku trefil, tak:
- stale to blika, neco se tam hybe
- stale to deal refresh
- menu nahore neni citelne
- stranka postrada okraj (Firefox 500x500, zprava je nalepena na okraji)
- barvy se mi nelibi
- je tam nejaky vzkaznik se smajliky, smajliky na dobrou stranku nepatri.
Jedine zajimave z meho pohledu je to zelene menu a ty obrazky nahore. Vsechno ostatni bych vyhodil a zacal znova.
(ale to jen tak a mimo tema, protoze hodnoceni patri do jine diskuse)
sms
Profil *
peta
no jo:) zase nejakej kritik:p
zaxa
Profil
peta[/b]
stránku's trefil!
Dík za kritiku, kladná nebo ne - vždycky potěší. :-)
Jen se trochu zlobím za ty smajlíky - je to nejlepší a nejjednodušší způsob jak stručně a jasně vyjádřit svůj názor.

sms[b]
+ peta[b][/b]
díky za nápady. jestli mi doma půjde net tak to vyzkoušim - i když se přiznám že když koukám na petovu variantu nejsem z toho nijak moudrá!

Zase se ozvu jakjsem dopadla. Prozatím díky
zaxa
Profil
esemeska
Tak ahoj, mám několik otázek hned do začátku - upozorňuju že jsem opravdu začátečník a bude jich ještě dost :-)
1.Je to řešení které bude fungovat v rámech? Viděl si sice moje stránky, ale tohle potřebuju do nové verze, která ještě na webu není. Mohla bych ti poslat obrázek jak to vypadá ale nevim jak ho sem vložit- píše mi to img v závorkách a já nevim co s tim.
2. Tenhle řádek který jsi mi napsal - patří na stránku s miniaturama? Asi jich musím napsat tolik kolik bude obrázků, že?
Nebo se při používání té proměnné píše někam jen jejich seznam? Něco jako x=obr1, obr2, obr3, .....?

<a href="nahled.php?x=obrazek1&amp;y=popisek"><img src="img/logo.gif"></a>


2 stránka php - je stránka na které by se mi potom měly otevřít obě ty věci, že? I obrázek i popisek.

Mam v tom trochu guláš, nevim kterej kód kam napsat.
Pokusíš se prosím o detailní pracovní postup?
Díky
sms
Profil *
zaxa
1. Fungovat v rámech by to mělo...nevím jestli chceš otevírat fotky do nového okna(popř. nastav odkazu target="_blank")
2. más normalní galerii udělanou pomocí změnšenin a odkazů na zvětšeniny(zmenšeniny slouží jako odkazy)
takže když chceš např. zobrazit dvě zmenšenini napišeš 2x ten odkaz, ale změniš hodnoty
Má to vypadat takto:

PRVNÍ STRÁNKA SE ZMENŠENINAMI:
<a href="nahled.php?x=obrazek1&amp;y=to je hezka krajina"><img src="obrazek1.jpg"></a>
<a href="nahled.php?x=obrazek2&amp;y=to je škaredá krajina"><img src="obrazek1.jpg"></a>

DRUHÁ STRÁNKA S NÁHLEDEM:
<html>....normalní hlavička....
pak do <body>
<?
if($x != "") //podmínka, že když se nerovná x ničemu vypíše se obrazek $x
echo("<img src=\"$x.jpg\"><br>$y");
else echo("Obrákez nenalezen"); //toto se zobrazí, když nebude splněna podmínka
?>
sms
Profil *
<a href="nahled.php?x=obrazek2&amp;y=to je škaredá krajina"><img src="obrazek1.jpg"></a>
promin tady by mel byt pak <img src="obrazek1.jpg">
...jsem ve skole a nejsem prihlaseny, takze jsem to nemohl zmenit:(
..jinak ta druha stranka je php
...zkus si to dat na server...musis to prece nejak pochopit :)
zaxa
Profil
ahoj sms
tak se v tom patlám, a asi už začínám chápat vo co gou.
shrňme to takhle:

budu mít jednu stránku s miniaturami - u každé miniatury zapsáno, jednak co má otevřít za obrázek(jako klasickej hyperlink) a taky tam bude napsanej ten příslušnej popisek.Takže pro 120 fotek budu psát do kodu jedné HTML stránky 120 řádků s různými cestamy a popisky. (je to tak?)

a druhá stránka bude taky jen jedna - náhled - v té se budou měnit velké fotky, podle toho, na kterou zmenšeninu já kliknu. (taky správně doufám?)


ALE... vždycky je nějaký ale :-) - když je ta druhá stránka PHP, nemám jak jí upravit a vložit tam ten kód cos mi poslal. Mám už program na jejich prohlížení (easyPHP) ale ne na editaci. nemůže to být prostě jenom nahled.html - ve kterém bude vložen PHP skript?

zax@seznam.cz - prosím když tak se mi ozvěte na mail, díky
jenom
Profil *
Ahoj, a co tak si galerii vygenerovat nejakym programem a popisky pohodlne zadat v nem. Hotovou galerii jen zkopirovat na web? Nemusis pritom nic umet.
zaxa
Profil
jenom
dík, to by bylo jistě jednoduché, ale potřebuju aby to nějak ladilo s celkovým vzhledem webu.
jenom
Profil *
u vygenerovane galerie si muzes libovolne upravit styl aby ladil s cimkoliv
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0