Autor Zpráva
ajinek
Profil *
mam prozbu když vytvářím linky

mam adresu (cestu) davat

index.php?ukaz=1

nebo

?ukaz=1


vysledek je stejný ale je to jendo nebo to má nějaké výhody nevýhody?
roberta
Profil
hmm... keď sa tak nad tým zamýšlam, tak by sa mohlo stať, že nejaký prehliadač (na mobile alebo na inom zariadení) by nemusel rozumieť zápisu ?ukaz=1
ale možno sa mýlim...
robí ti to veľký problém písať do odkazu aj názov súbora?
djlj
Profil
roberta
To není, dle mě, věcí prohlížeče.

Je to úplně jedno, já raději používám kratší adresu bez "index.php".
roberta
Profil
djlj
a čoho je to vec? však html kód spracúva prehliadač...
djlj
Profil
roberta
Jenže v ?ukaz=1 přenášíš proměnnou a o to se stará server...
roberta
Profil
djlj
server sa stará iba o spracovanie premennej, poslať ju môžeš aj bez servera... ide o to, či prehiadač pohopí, či tie premenné patria súboru index.php v tom odkaze bez názvu súbora
djlj
Profil
roberta
Ano, zpracuje proměnnou a pak pošle výsledek - prohlížeč ho jen zobrazí.

Server se postará o to, aby byl zobrazen index.php. Samozřejmě kdybys měl v htaccess nastaven jako defaultní soubor třebas "index.asp", tak to fungovat nebude...
roberta
Profil
djlj
no a práve ide o to, ako ten odkaz pochopí prehliadač... napr. IE, Firefox, ... ten názov súboru doplní, ale možno nejaký prehliadač ten súbor do odkazu nedoplní a pošle iba http://server/?ukaz=1 a server nebude vedieť čo s tým (totiž sú aj iné servre, ako apache, ktoré nemajú napr. mod rewrite, a pod...)
djlj
Profil
roberta
Tobě to doplňuje? Mně teda ne. Tak třeba http://vsevjednom.cz/?page=statistiky - tobě to tam snad doplňuje "index.php"?
djlj
Profil
totiž sú aj iné servre, ako apache, ktoré nemajú napr. mod rewrite
Co má toto společnýho s mod_rewrite?
roberta
Profil
ten príklad, čo si uviedol to robí práve s mod rewrite
http://vsevjednom.cz/index.php?page=statistiky
djlj
Profil
roberta
A Tobě se to takto přesměruje? Já tam tohle vůbec ošetřeno nemám.
roberta
Profil
teda napísal som to zle... index.php je startovacia stránka toho servera, takže preto to funguje (mod rewrite tam nemusi byt)... ale kebyže je tá stránka napr. statistika.php?page=statistiky, tak by nestačilo napísať iba ten odkaz, čo si uviedol (teda stačilo, ak by mali mod rewrite)
djlj
Profil
roberta
No tak to je jasný, přečti si raději ještě jednou ten původní dotaz... tam se řeší index.php?neco=1 vs. ?neco=1 ;).
koudi
Profil
Já osobně používám neco.php?a=c, ale žádný odůvodnění pro to nemám :).
roberta
Profil
djlj
proste vo väščine prípadoch to bude fungovať na 100%, ale možno sa nájde nejaký prípad, kde to vôbec nemusí fungovať... čo keď si niekto naprogramuje vlastný web server (čo inak nie je až také zložité) a tam nebude mať zapracovanú takúto funkcionalitu (situácií je nekonečne veľa :)

takže ja doporučujem radšej písať aj ten názov súbora :)
Honza Hučín
Profil
Myslím, že jsme to probrali dostatečně, takže zamykám.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.