Autor Zpráva
JiK
Profil *
Jak se udela stranka s dvema ramcema, konstantne uzky vlevo s odkazama, siroky jak bude potreba vpravo na obsah???

Jde mi o to jak to udelat bez tech famcu, protoze stranka "prazdna" index.html s odkazem na indexA.html a indexB.html asi neni moc dobra na umisteni ve vyhledavacich (SEO)
Jirka
Yuhů
Profil
nejde ani tak o umístění ve vyhledávačích jako o to, že když někdo z toho vyhledávače proklikne, tak neví, kde je.

Jak to udělat? Inu, o tom jsem kdysi spáchal celou stránku
www.jakpsatweb.cz/leve-menu.html
Těch možností jsou totiž spousty.
krteczek
Profil *
normálně jde ti asi o klasický dvosloupcový layout


<body>
<div id="plocha">
<div class="menu">
<?php ; include("menu.body"); ?> <!--název může byt jakýkoliv, i bez prípony a bude obsahovat to co má být v menu-->
</div>
<div class="dokument">
<p> nějaké žvásty</p>
</div>
</body>

css:
#plocha{width:750px;border:2px solid black:}
.menu{float:left;width:200px; border:1px solid black;margin:5px;padding:5px}
.dokument{width:530px;margin :5px; padding:10px;border:1px solid black;}

tohle by mělo na všech prohlížečích udělat 2sloupcovy layout, kdyby byl náhodou dokument uskočený až pod menu tak sniž šířku o pár px, ale myslim že by to mělo jet
JiK
Profil *
hmm. zajimave. Jak docilim toho aby to cele bylo "gumove" a roztahovalo se podle velikosti okna prohlizece a/nebo rozliseni. Neco jako width 90%? u tabulek a ramcu to jde. Zkratka jedina fixni vec by byla sirka toho menu...

muzu pak pozicovat v ramci toho praveho div-u klasicky? tabulkou a tak??

A co kompatibilita? Ja, kdyz zacinal psat web (1995) tak se zarekl, ze mi jde o obsah, ze to klidne bude jak z roku raz/dva, ale 100% kompatibilini, linux, mac, dokonce i na windows by to melo fungovat :)) a taky prohlizece co jich svet zna...links, lynx, unixove netscape, w3c validator a tak...konqueror, safari, gecko i explorer
mat
Profil
stačí se držet standardů w3c a web by měl být kompatibilní s naprostou většinou toho, co jsi vyjmenoval... a nezlob se, ale pokud jsi začal psát web v roce 1995, tak jsi za těch deset let moc nepokročil (alespoň ne tak, abys kolem sebe v diskusích mlátil tak, jak mlátíš...)
JiK
Profil *
nojo. je to deset let...ale k veci, snazil jsem se vzdycky psat spis ten obsah, na webdesign si v nejhorsim nekoho najmu, ale nevim zda by za mne nekdo napsal clanky nebo postery, diplomku nebo disertaci....sam jsem se divil ale na muj web chodi lidi kvuli publikacim a hlavne fulltextu diplomky. Je to o holografii a nanotechnologiich (Anglicky).

Html je generovano z LaTeXu a je asi uplne strasne osklive, nemoderni, ne CSS, ale mym ctenarum tohle nevadi....jde jim o ty vzorce a grafy co jsem napocital...

A k diskuzim? kdyz si tam nekdo naflaka blikajici nadpisy, rozdrbanou cestinu (napsat meta tag navic neuskodi ale kdyz bude chybet tak to nasere) a poruznu posbirane (kradene) skripty ktere budou houkat/blikat a poskakovat a za kurzorem se mi budou tahat ohavnosti tak to proste odradi. Lidi by se meli drzet zlatyho pravidla publikovani, napred resit co a pak az Jak. Meli by napred mit obsah a pak resit jak udelat web, CSS, tabulky, framy a tak. Naopak to pak dopada jak prehlidka nesmyslu a "tady bude neco" odkazu....
mat
Profil
JiK

ale tohle je fórum pro začátečníky... možná bys mohl své myšlenky (třeba i svůj web) dát na interval.cz nebo někam, kde jsou odborníci větší...
krteczek
Profil *
chceš to gumove? cely layout bude gumový, a nerozbije ho ani velké zvětšení, když místo rozměrů v "px" budeš používat rozměry v "em" nebo "ex" .Jsou to násobky výšky aktuálního písma,(ex je nasobek malého "x") takže je lepší když máš výšku písma všude stejnou.
pozicovat můžeš jak chceš, ale tabulky bych z toho vynechal.

krteczek
pokec
Profil *
No mám spíš takovej pocit, že jsi chtěl udělat stránku, kde budou dva rámce a jeden bude v levo pevnej a zbytek se bude roztahovat podle šířky okna, no myslím, že to bude něco jako tohle:

<frameset cols="120,*">
<frame src="cesta k souboru">
<frame src="cesta k souboru">
</frameset>

přičemž to 120 je šířka toho pevnýho levýho rámu a ta hvězdička znamená tu flexibilitu toho pravýho rámu.
pokec
Profil *
Menší oprava:) :

<frameset cols="120,*">
<frame src="cesta k souboru - menu">
<frame src="cesta k souboru - obsah" name="obsah">
</frameset>

a potom když budeš dávat odkazy v tom menu tak do nich hoď atribut target="obsah", aby se to otvíralo ty odkazy v tom druhým rámu:).
JiK
Profil *
pokec, jsi temer genialni a pochopil jsi to 100%. Ja ale bych rad vedel jak tech 120,* udelam bez pouziti ramcu (frame). napad s pouzitim em misto pixelu neni spatny, opravdu ne, ale zaroven to neni "automaticky roztahovaci" jako 120,*.
Leo
Profil
No udelate ten vnejsi div natahovaci a do nej date vlevo floatovany s konstantni sirkou, Leo
JiK
Profil *
Leo, dekuju. tohle jsem chtel slyset. Kdyz to jeste zkombinuju s em jako jednotkou rozmeru, melo by to byt rozumne elasticke, ne?
pokec
Profil *
Pardón, nějak sem to nedočet, že to má bejt bez těch rámců:). Příště se polepším!:) Omlouvám se.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.