Autor Zpráva
Anonymní
Profil *
Zdravím,

Stavím web pomocí HTML + CSS s prvky PHP. V HTML a CSS si postavím základ a grafiku a v PHP pak pomocí funkce "include" do index.php jednotlivé části (hlavička, menu, text) poskládám. Kód vypadá takto:

<body>
<?php include "hlavicka.html"; ?>
<?php include "menu.html"; ?>
<?php include "uvod.html"; ?>
</body>

Ovšem, když chci vložit poslední díl skládačky "paticka.html", tak se celý table vloží vedel "uvod.html" a rozhodí se celý layout. Nemůžu tu patičku dostat na spodek stránky pod menu a úvod, tak jak je běžně zvykem. V PHP neumím, takže z hlavy nevyprodukuju žádný kód, který by mi to upravil. Můžete mi pomoci?
Bubák
Profil
[i][tak se celý table vloží vedel "uvod.html"/i]
Tabulky používej jenom na tabulkové data.

Před patičku dej cleaner, neboli "čistič", je to jednoduché a návodů na to je spousta.
habendorf
Profil
Tohle ale s php nesouvisí. Chyba bude někde v layoutu.
Anonymní
Profil *
Tak jak tedy dostat patičku na můj web? Poradí mi někdo?
Hugo
Profil
Anonymní

Hoď sem link na ten web. Nemáme křišťálovou kouli.
Anonymní
Profil *
To nemohu. Je to veřejný projekt a nemůžu s tím ven.

Layout stránky už jsem zmáknul. Patička je tam, ale pořád to není ono...
Hugo
Profil
Anonymní

Tak potom je těžká rada. Toto není věc PHP, ale HTML/CSS.
Anonymní
Profil *
Celý princip je takový:
na začátku je soubor "index.php"
ve kterém je:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
bla bla
</head>
<body>
<?php include "header.html"; ?>
<?php include "menu.html"; ?>
<?php include "main.html"; ?>
<?php include "footer.html"; ?>
</body>
</html>

Tím mám zajištěn skládací styl webu a dobrou aktualizovatelnost.

V CSS souboru mám (krom běžných) DIV:

#obsah {width: 700px; background: #FFFFFF; margin: 1px auto; border: 1px solid;}

V tomto DIVu je pak uzavřen celý web od hlavičky až po main.html. Chci to ale uzavřít až po patičku, aby také zapadla do celého layoutu webu a byla součástí celé stránky, ale nefunguje to. Když dám konec DIVu až za patičku, tak se zobrazí chybně vedle hlavičky, prostě někde mimo.

Další stránky jsou pak ve formátu .php a obsahují:
na začátku funkci include s header a menu - následně vlastní text stránky a na konec include footer. Ovšem tady se patička také zobrazí jinak...prostě to nechápu.
Hugo
Profil
Anonymní

No spíš sem hoď ten vygenerovaný HTML kód vč. CSS. Stačí okleštěná verze.
Anonymní
Profil *
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
bla bla
</head>

<body>

<div id="obsah">
<table class="header">
<tr>
<td align="center">
<img src="logo.jpg" alt="logo">
</td>
</tr>
</table>
<table class="menu" align="left">
<tr>
<td align="left">
<br>
<img src="arrow.gif" alt="arrow">
&nbsp;
<a href="index.php" class="links">Index</a>
<br>
<br>
<img src="arrow.gif" alt="arrow">
&nbsp;
<a href="novinky.php" class="links">Novinky</a>
<br>
<br>
</td>
</tr>

</table>
<table class="main" align="left">
<tr>
<td align="center">
<h4>NADPIS</h4>
</td>
</tr>
<tr>
<td align="left">
text texttext text text texttext text text texttext text text texttext text text text
text text text texttext text text texttext text text texttext text text text
text text text texttext text text texttext text text texttext text text texttext text text text
<br>
text text text
text text text texttext text text texttext text text texttext text text texttext text text text
text text text texttext text teext text texttext
text text text texttext tetexttext text text texttext text text texttext text text text
text text text texttext text text texttext text text texttext text text text
text text text texttext text text texttext text text texttext text text texttext text text text
<br>
<br>
<br>
ext text text txt texttext text text texttext text text text
text text text texttext text text texttext t text text texttext
text text text texttext text text t texttext text text texttext text text texttext text text text
text text text texttext text text texttext text text texttext text text text
text text text texttext text text texttext text text texttext text text texttext text text text
<br>
<br>
<br>
ext text text texttext text text texttext text text texttexxt text text texttext text text text
text text text texttext text text texttext ext text texttext texttext texxt texttext text text text
text text text texttext text text texttext text text texttext text text text
text text text texttext text text texttext text text texttext text text texttext text text text
</td>
</tr>
</table>
</div>

<div id="obsah">
<table class="footer">
<tr>
<td align="center">
Copyright (c)
</td>
</tr>
</table>
</div>

</body>
</html>

CSS

body {background-image: url("/grafika/podklad.jpg"); background-color: #FFDAD4; text-align: center;}
font,th,td,p {font:11px Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;}

#obsah {width: 810px; background: #FFFFFF; margin: 1px auto; border: 1px solid gainsboro;}
.header {background: #FFFFFF;}
.main {background: #FFFFFF; height: 700px; border-left: 1px solid gainsboro;}
.menu {width: 150px; background: #FFFFFF;}
.links{ padding: 0px 2px 2px 2px;}
.footer {background: #FFFFFF;}


a {text-decoration: none;}
a:link {color: #074A81;}
a:visited {color: navy;}
a:active {color: black;}
a:hover {color: #F98126;}
krteczek
Profil
Tohle jsem taky kdysi řešil, dneska to dělám takhle:

<?php
/************************************************************
* do proměnné $title uložíme název stránky
* (to co bude mezi <title></title>)
************************************************************/
$title='Titulek stránky';

/************************************************************
* do proměnné $str uložíme samotný obsah stránky,
* hlavně kvůli přehlednosti a jednoduchosti hledání,
* dát pozor na apostrofy!!!
************************************************************/
$str=
'<h1>nadpis</h1>
<p>
Boc zivěpí suh kychů vizot k mověchý. Sesy mřiho v ukře. Min trounez kuč lutři? V za setvo. Otřu hůň úďás. Such meř úpo, chuséli memým ziha třam..
</p>
'."\n";
/**********************************************************
* inkludneme soubor s obsahem hlavičky a patičky
* obojí jsou funkce a vykreslíme obsah stránky
**********************************************************/
require("./casti-stranky.inc.php");
?>

a soubor casti-stranky.inc.php mám nejak takhle:

<?php
function hlavicka($title)
{
$adresa=$GLOBALS['cesta'];
//výpis hlavičky přes proměnnou
$s='<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
<title>'.$title.'</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="design.css">
</head>
<body>
<div id="hlavnydiv">
<div id="hlavicka">
</div>
<div id="obsah">
'."\n";
return $s;
}

function zbytek()
{
$s="\n".
' </div><!-- konec obsahu -->
<div id="menu">
tady je menu stránky
</div>
<div id="paticka">
</div>
</div>
</body>
</html>';
return $s;
}
echo hlavicka($title);
echo $str;
echo zbytek();
?>

takže na stránce si nastavím vše co potřebuji, includnu casti stranky a zobrazim vše
Anonymní
Profil *
Díky, můžeš mi dát odkaz na nějaký web, kde jsi to takto praktikoval. Rád bych to viděl v kódu prakticky.
Anonymní
Profil *
Tak nic. Už jsem to všechno vyřešil pomocí CSS a HTML + ty prvky PHP. Už to vše funguje parádně. Ovšem nejde mi zase pár věcí dalších.

1) když dám do CSS margin 2em 2em, tak mi to v Exploreru nebere...neumí to?

2) v hlavní tabulce webu (tzn. vedle menu a pod hlavičkou), kde je napsán obsah stránky se mi všechen text centruje na výšku do sloupce. Nevíte proč? Když píšu text, tak by se měl přeci vypisovat od horní úrovně dolů, ale mně se vycentruje na výšku doprostřed celého webu...
tiso
Profil
krteczek
-robím to podobne, celkom dobrý spôsob...
Anonymní
Profil *
PARDON!!! Místo margin 2em 2em jsem myslel "padding 2em 2em" ... nechce mi to hlavní text webu odstrčit od levého okraje v Exploreru. V Opeře to jde, ale ME prostě ne a ne
Anonymní
Profil *
k té 2)

už vím čím to je. V CSS mám zadanou "height: 700px;", protože chci mít layout pořád stejně vysoký. Ovšem ten text uvnitř se centruje...poraďte jak se toho zbavit?
krteczek
Profil
ozvi se na mé icq, ostrou verzi ještě nemůžu veřejně linkovat. (337913080), krteczek
krteczek
Profil
tiso: k tomuhle jsem dospěl tak, že mi vadilo furt něco includovat (hlavička,menu, další veci) na víceméně statickém webu, takže jsem se rozhodl dát obsah do proměnné a nakonci jen includnout soubor se zbytkem stránky, který se postará i o vykreslení. Prostě jsem minimalizoval počet __zbytečných__ includu na jeden a myslím že se to povedlo :-)
krteczek
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.