Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
petr31 Profil * |
#1 · Zasláno: 19. 11. 2006, 08:15:33
Zdravím
Jak nejlépe zapsat velikost písma na stránce s pevnou velikostí,aby se zobrazovalo podobně ve všech prohlížečích.Nejspíše asi v pixelech,ale to není asi nejlepší řešení. Na problém jsem narazil,když jsem nezadal písmu žádné rozměry a otevřel jsem stránku na počítači s nastaveným větším písmem a změnilo mi to mezeru mezi zvětšeným písmem a např.pevně pozicovaným prvkem.Předem dík za radu. |
||
Railbot Profil |
#2 · Zasláno: 19. 11. 2006, 09:25:03
Klidně zadávej v pixelech. Bylo dokázáno, že lidé používající IE si písmo nezvětšují a ti ostatní s jiným prohlížečem to mohou udělat i tak. Určitě začne někdo hulákat co je to za zločin proti použitelnosti, no ale je to tak.
A pokud chceš nějakou korektní radu, abys vyhověl všem pseudo-zásadám použitelnosti, tak zadávej velikost písma v % a téměř na 100% bude písmo všude stejně velké. Rozdíly jsou jen někdy a minimální a to pokud se zadává hodnota nekulatá, tedy například 83%. Některý prohlížeč ona 3% ignoruje, jiný si k nim přidá další 2% a písmo je rázem větší aniž by o to někdo stál. Chce to testovat, ale jak říkám - problémy s tím většinou vůbec nebývají. |
||
moskyt Profil |
#3 · Zasláno: 19. 11. 2006, 09:43:34
petr31
Doporucuju zadavat v relativnich jednotkach, nejlepe em aby si neomezoval uzivatele, kteri si chteji pismo zvetsit. Pokud nekdy budes chtit delat pristupne stranky, tak je to jedno z podstatnych pravidel. A je jedno jestli to zvetsovani nekdo pouziva, nebo ne... stejne musis layout udelat tak, aby se ti pri zvetseni nerozpadl, takze neni co resit... |
||
Plaváček Profil |
#4 · Zasláno: 19. 11. 2006, 09:46:04
Railbot
petr31 Klidně zadávej v pixelech. Nedělej to. Kolega Railbot zaměňuje příčinu s následkem. Fakt, že si lidé používající IE písmo nezvětšují je dáno tím, že když už tuto užitečnou funkci objeví, díky neschopnosti tvůrců jim zvětšování na drtivé většině webů nefunguje. Což bývá leckdy k naštvání. Já osobně (a nejen já) tuto funkci ocením velmi často, především proto, že někteří "tvůrci" si navykli vyrábět texty miniaturním písmem. Použij relativní jednotky a smiř se s tím, že nenajdeš dva počítače, na kterém bude písmo stoprocentně stejně velké. Pokud mohu doporučit, využij ověřenou metodu: 1. pro IE ve standardním režimu a pro ostatní prohlížeče nastav výchozí velikost písma takto: body{font-size:small} 2. pro IE v quirku (režimu zpětné kompatibility) to udělej trochu jinak: body {font-size:small} pro normální prohlížeče a pomocí podmíněného komentáře pro IE nastav body{font-size:x-small} Tím obdržíš zhruba stejnou velikost výchozího písma v závislosti na nastavení uživatelova prohlížeče. Pro zbytek textů můžeš řídit velikost písma pomocí procent. Funguje to spolehlivě. A stav své weby tak, aby zvětšení písma nezpůsobilo velké škody (jinak řečeno, aby stránka zůstala dobře čitelná). Spousta lidí ti poděkuje. |
||
Plaváček Profil |
#5 · Zasláno: 19. 11. 2006, 09:49:08
moskyt
Doporucuju zadavat v relativnich jednotkach, nejlepe em Nepoužívej EM, pokud nestavíš pružný layout pomocí em-modelu. IE se chová naprosto šíleně a pokus o zvětšení písma definovaného v EM většinou dopadne katastrofálně. Jeden příklad za všechny: http://www.axago.cz/cz/ . Zkus si zvětšit písmo a uvidíš, o čem mluvím. |
||
Railbot Profil |
#6 · Zasláno: 19. 11. 2006, 09:58:36
Plaváček
Původně jsem měl v postu právě narážku na tebe a tvoji jistě zbrzkou odpoveď, nezklamal jsi :) Faktem ovšem je, že drtivá většina lidí ani neví, že nějaké zvětšování písma v tom jejich "modrém éčku" existuje. Pochybuji, že to každý zkusí, nepovede se, a proto si to písmo nezvětšují. Chápu, že zrovna ty tuto funkcni využíváš, ale také nejsi vzorkem běžného uživatele. A to jsem se nezmínil o lidech, kteří si písmo zvětší omylem (ano, děje se) a pak se diví, proč ten web má tak ošklivě veliké písmo a lehce se rozpadl. Ani je nanapadne, že existuje něco jako zvětšování a zmenšování písma v prohlížeči. Jinak máš se vším samozřejmě pravdu, i já zadávám písmo v relativních jednotkách, protože je to zkrátka slušnost a nestojí to téměř žádnou námahu, ale realita je to co jsem psal výše... |
||
petr31 Profil * |
#7 · Zasláno: 19. 11. 2006, 10:10:24
dík všem za rozvinutou diskusi
Jakou konkrétní velikost písma např, tedy v em nebo v procentech je ideální zadat pro běžé použití? Velikost stránky např. 750krát600px. |
||
Plaváček Profil |
#8 · Zasláno: 19. 11. 2006, 10:23:31
petr31
Na jednoduchou otázku složitá odpověď: http://typografie.dero.name/typografie-css.phtml http://www.sovavsiti.cz/c01021.html A teď babo raď. Vždy záleží na okolnostech, ale z dotazu je patrné, že jsi nepochopil základní princip webové stránky. Šířku stránky určíš relativně snadno, ale její výška býva většinou ovlivněna jejím obsahem. Jinak řečeno - nastavovat stránce pevnou výšku je tak trochu nerozum (lze to udělat ve výjimečných případech, ale většinou si zaděláváš na problémy). |
||
Miloš Profil |
#9 · Zasláno: 19. 11. 2006, 13:12:16
Plaváček
Jeden příklad za všechny: http://www.axago.cz/cz/ . Zkus si zvětšit písmo a uvidíš, o čem mluvím. Díky za povedenou ilustraci. Sice šílené IE-zvětšování zunám, ale i tak je to lekrační vidět v reálném příkladu. Railbot Faktem ovšem je, že drtivá většina lidí ani neví, že nějaké zvětšování písma v tom jejich "modrém éčku" existuje. Faktem? Drtivá většina? To jsou drtivé argumenty; dej sem pls odkaz na nějaký výzkum. Ď. Plaváček OT „Na jednoduchou otázku jednoduchá odpověď: Ano.“ |
||
Knopi Profil |
#10 · Zasláno: 20. 11. 2006, 14:59:18
Railbot: Na interneru čtou i zkušenější uživatelé, kterých také není rozhodně pomálu. :o) Ale zaplať pánbůh, že nová IE sedmička diponuje alespoň procentním přiblížením, což na takových exotických stránkách, kde písmo zvětšit nejde beru jako slabou útěchu. :o)
|
||
habendorf Profil |
#11 · Zasláno: 20. 11. 2006, 16:35:48
Osobně za nejlepší považuji nastavit základní velikost slovně (x-small, small atd.) a zbytek odvozovat v %.
Taky nepovažuji písmo v em za dobrý nápad, nicméně problém, který zmiňuje Plaváček lze velmi snadno eliminovat takto: body {font-size: 100%;} Pak se už IE chová při zvětšování/zmenšování písma v em rozumně. |
||
Časová prodleva: 18 let
|
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.
0