Autor Zpráva
karči
Profil
mám jeden maličký problém, chcel by som svoje stránky upraviť tak aby sa aj pri rôznych rozlíšeniach monitorov zobrazovali rovnako, ide o tri najpoužívanejšie rozlíšenia počnúc od 800x600, pre každé rozlíšenie by som vytvoril samostatný štýl, javascriptom zistím aké rozlíšenie používa návštevník, ale neviem ako by som to všetko zautomatizoval, či je na to vhodný JS, alebo snáď PHP, v oboch skriptovaniach som len začiatočník,
prosím, pomôžte
ďakujem
roberta
Profil
karči
takéto riešenie prináša viac problémov, ako úžitku. najlepšie je buď vytvoriť "gumový" layout alebo layout s pevnou šírkou
karči
Profil
a asi sme si nerozumeli, písal som, že to chcem vo všetkých rozlíšeniach rovnako, takže ak nejaký objekt je v rozlíšení 800x600 na celú obrazovku, tak chcem aby to tak bolo aj v rozlíšení 1024x768, atd...

toto k tým problémom a úžitkom:
keď som si vytvoril stránku v rozlíšení 800x600 s normálnym textom, tak v rozlíšení 1280x1024 som už ten text nemohol prečítať, to je jeden z dôvodov,
keď sa toľko trápime, aby sa nám stránka zobrazovala rovnako v rôznych prehliadačoch, prečo by sme sa nemali zamerať na to isté aj v rôznych rozlíšeniach?
swetko
Profil
keď som si vytvoril stránku v rozlíšení 800x600 s normálnym textom, tak v rozlíšení 1280x1024 som už ten text nemohol prečítať, to je jeden z dôvodov
pouzivajte relativne jednotky em %

keď sa toľko trápime, aby sa nám stránka zobrazovala rovnako v rôznych prehliadačoch, prečo by sme sa nemali zamerať na to isté aj v rôznych rozlíšeniach?
prave preto vam roberta radi pouzit "gumovy" layout (tak isto relativne jednotky sirky)
priklad
roberta
Profil
písal som, že to chcem vo všetkých rozlíšeniach rovnako
tak napríklad mám rozlíšenie 1024x768... všetko sa mi pekne zobrazí na celú obrazovku, len je tu taký menší problém. napr. ja mám vždy zapnutý panel história a tým sa mi zmenší zobrazovacia plocha a už budem musieť rolovať horizontálym posuvníkom. a takýchto príkladov môžem vymyslieť veľa...
ale kebyže ten web má gumový layout, tak sa mi stránka zobrazí bez posuvníka
karči
Profil
prepáčte, ale je vám jasný význam slova "ROVNAKÉ ZOBRAZENIE"? úplne rovnaké, žiadne posuvníky v jednom a bez posuvníka v druhom rozlíšení, a nejde len o text, ale aj o obrázky, príklad ktorý tu uviedol swetko, absolutne nerieši tento problém, len si to vyskúšaj pri rôznom rozlišení,
vráťme sa k mojmu prvému príspevku, princíp úprav mi je jasný, len neviem ako to zrealizovať, presnejšie ako mám script napísať,
základná predstava:
-jeden script mi hneď pri otvorení stránky zistí rozlíšenie,
-ďalší script mi zabezpečí na základe zistenia prvého scriptu podmienené (podľa rozlíšenia) načítanie css súboru do stránky,
problém je len v tom, že v JS, alebo PHP, sa veľmi nevyznám a neviem ani ktorý by sa na to dal použiť,

-tie css súbory by boli tri a správne prispôsobené na tie rozlíšenia,

žiadny gumený layout mi toto nezabezpečí, to by som potreboval aj gumený rozmer písma a obrázkov, a o tom som ešte nepočul,

a to, že niektoré objekty budem musieť vyrobiť v troch rozmeroch, to už nech vás netrápi

možno, že existuje aj jednoduchšie riešenie, dobrým návodom sa nebránim
ak by som náhodou chcel nemožné, tak mi to napíšte tiež
swetko
Profil
žiadny gumený layout mi toto nezabezpečí, to by som potreboval aj gumený rozmer písma a obrázkov, a o tom som ešte nepočul,

?? ked sa okno zmensi skratia sa riadky .... az po rozmer najkratsieho slova a ked zadate velkost pisma v % bude sa jeho velkost menit podla rozlisenia
z obrazkami mate ciastocne pravdu .. aj ked take <img src="" width="20%">....

skript vam napisat neviem ale mysilite ze tim bude vas problem vyrieseny? vzdy sa najde uzivatel ktory ma nejaku tu listicku vlavo, vpravo, hore alebo dolu a posuvnik vertikalny ci horizontalny sa tak ci tak objavy
roberta
Profil
ROVNAKÉ ZOBRAZENIE nikdy nedosiahneš ani v rôznych prehliadačoch pri rovnakom rozlíšení, nie to ešte pri rôznych rozlíšeniach... a inak myslíš si, že sa stránky prezerajú iba na monitore? takže tvoje úvahy o rozlíšeniach sú zbytočné. preto som ti doporučil gumový layout alebo layout s pevnou šírkou
Railbot
Profil
karči
Žádáš nemožné. Přístupný web pro všechna možná rozlišení se dá udělat klasicky a není k tomu potřeba takový cirkus skriptů jaký ty si představuješ. Navíc, rozlišení zjistíš, ale jestli uživatel má prohlížeč na celou velikost okna nebo třeba jen třetinovou, to už se z toho nedozvíš, takže k čemu by ti to vlastně pomohlo?
karči
Profil
nechcem žiadny cirkus skriptov, buď by to malo byť mnou predstavované riešenie, alebo iné, možno vhodnejšie a jednoduchšie.
zatiaľ ste ma nepotešili, asi má pravdu Railbot: chcem nemožné, aj keď som to patrične ohraničil,
ešte si počkám na pár tipov, a potom sa začnem učiť tvorbu skriptov,

vcelku ma však zarazilo, že namiesto nápadu, alebu návrhu jednoduchého skriptu s podmienenými príkazmi, sa ma všetci snažíte presvedčiť o nezmyselnosti môjho požiadavku, možno, že naozaj máte pravdu
roberta
Profil
karči
vcelku ma však zarazilo, že namiesto nápadu, alebu návrhu jednoduchého skriptu s podmienenými príkazmi, sa ma všetci snažíte presvedčiť o nezmyselnosti môjho požiadavku

to je asi preto, lebo sme už zopár stránok robili a vieme, že je to blbosť :)
roberta
Profil
ak chceš silou mocou ten JS skript, tak mohol by vyzerať asi takto:


<link id="css1" href="default.css" type="text/css" rel="stylesheet">
<script>
if(screen.width <= 800)
document.getElementById('css1').href = 'css800.css';
else if (screen.width <= 1024)
document.getElementById('css1').href = 'css1024.css';
</script>


a toto si daj do tagu <head>
karči
Profil
vďaka, vyskúšam to , ak to pôjde, tak to budem testovať, a možno prídem na to aj sám, že to nemá význam, ale napriek tomu, ďakujem za ochotu a pomoc
tiso
Profil
roberta
len detail: default by mal byť súbor pre najnižšie rozlíšenie, aby sa zobrazilo tým čo nemajú povolený Javascript, takže podmienky by vyzerali inak...

Inak samozrejme súhlasím s tým že je to blbosť, umelo vypĺňať priestor v prehliadači podľa rozlíšenia, len aby to "vyzeralo rovnako".
karči
Profil
každý máme svoj názor na vec, možno to však v konečnom dôsledku bude riešiť aj iné veci ako umelé vypĺňanie priestoru, ale to ukáže až čas
roberta
Profil
tiso
však jasne... to som iba uviedol príklad, ako by sa to mohlo riešiť... rozlíšenia tam hádam nebude problém zmeniť :)
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.