21. září bude sraz! Od 18.00 v restauraci Tradice v Praze u Anděla
Autor Zpráva
FLyy
Profil *
Setkal jsem se s nazorem:
asi najlepsie je dnes robit stranky v UTF-8 a je po probleme, ostatne v XHTML to je doporucene kodovanie

Ale zaroven:
nekde jsem cetl ze starsi windows (mysleno 98 a min) nezobrazi spravne cestinu psanou v utf-8 prestoze je spravne zadeklarovana v meta tagu. Navic ji nezobrazi spravne obcas, velmi nereprodukovatelne...

takze je zatim NUTNE bezpecnejsi zustat u iso-latin-2?
thingwath
Profil
Nevím o žádných takových problémech, unicode (v podobě utf-8) doporučuji použít.
mat
Profil
thingwath

já měl problém s utf-8 ten, že když jsem si nosil "práci" do práce (přepisovat o nočních službách kód na mém webu do dnešní podoby),nešlo mi to - problém byl v tom, že na win 98 v práci jsem měl jen notepad (a nic jsem nainstalovat nemohl) a ten prostě utf-8 nebral - i proto jsem se vrátil k iso.

trošku OT: ono problémem není, jestli užívat unicode nebo iso nebo třeba win-1250, problémem je spíš to, že jsou mraky stránek, kde prostě jakákoliv deklarace kódování chybí...
FLyy
Profil *
trošku OT: ono problémem není, jestli užívat unicode nebo iso nebo třeba win-1250, problémem je spíš to, že jsou mraky stránek, kde prostě jakákoliv deklarace kódování chybí...
Souhlasim vsema deseti

ale moje otazka zni, je tedy utf-8 ZCELA bezpecne? ja si s nim jako autor poradim ale co ruzne klienty, fonty, prohlizece, win 3.11, DOS, prohlizece jako arachne, win 95, puvodni mosaic, :) Zkratka kdyz je iso-latin-2 starsi, je JISTE, ze (je-li) deklarovano se zobrazi zpravne?
krteczek
Profil
jo ono nejde jen oto deklarovat stránku v utf-8, ale ono je třeba už ten dokument v tom kodování uložit, jinak je to o rozsypaném čaji a nesmyslných obrázcích na stránce.

takže :UTF-8 ANO, ale musíte si pohlídat aby jste to v tom utf-8 uložili!!! což ostatně platí o všech znakových sadách, jakou znakovou sadu použiju při psaní dokumentu, takovou musím použít v deklaraci. aby si to člověk ohlídal je dobré v prohlížeči mít nastavenou jako default jinou kodovou stránku než v které píšeme, aspoň se nezapomene doplnit meta codename do hlavičky.
krteczek
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0