Autor Zpráva
nik
Profil *
Mám dva dotazy.

1.Jak udělám něco, co jde lehce v rámcích, které jsou zatracované, v divech?

Příklad:

Mám už hotové kompletně stránky, včetně menu napřiklad v horní části. Vtom se rozhodnu, že chci do menu do pravého rohu připsat "Benešová je kráva", protože je to aktuální informace.

Pokud je stránka dělaná rámcemi, není to problém. Napíšu to do rámce menu, zmněním tedy jeden soubor, a ten se pak zobrazí každé z milionu stránek.

Pokud je ovšem stránka včetně menu dělaná divy, můžu externě změnit nanejvýš barbu pozadí menu, zarovnání nahoru dolu, výšku ap., ale rozhodně nemůžu přidat nějakej text. Nebo ano? Budu to muset změnit ve všech stránkách zvlášť?





2. Lze použít na jedné stránce víc typů odkazů? Externě si například definuju odkazy tak že budou modrý a po přejetí žlutý podtržený a už navštívený bílý, protože nikoho nezajímaj. Co kdzyž ale chci na tý samý stránce udělat ještě typ odkazu po přejetí růžovej a navštívenej puntíkovanej? Kde to mam deklarovat?




Děkuju vám za odpovědi.
Petr Tichý
Profil
1. Lze to pomocí serverového skriptu. Menu budeš mít jak si zvyklý/á v jednou souboru a na místě, kde chceš to menu mít (na ostatních stránkách) napíšeš příkaz <? include "soubor-s-menu.php"; ?>. Příkaz include totiž vloží do toku dokumentu externí soubor.

Musí to ovšem podporovat hosting, není to úplně jednoznačné, avšak i freehostingy dnes podporují php a mysql (wz.cz, ic.cz...)

Takhle to ode mě asi moc nepochopíš, chce to pohledat na netu. Kolegové ti jistě přihodí nějaký pěkný odkaz na podrobný návod.

2. Jistě, lze to pomocí CSS. Napíšu ti jednoduchý příklad.

<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>titulek</title>
<style>
a { color: blue; }
a:hover { border-bottom: 1px solid yellow; }

a.fialove { color: purple; }
a.fialove:hover { color: pink; }
</style>
</head>
<body>
<a href="http://seznam.cz">seznam.cz</a>
<a href="http://google.com" class="fialove">google.com</a>
</body>
</html>


První odkaz (na seznam) bude modrý a po najetí myší bude žlutě podtržen. Stejně tak všechny další odkazy, které nebudou mít přiřazenou třídu (značí se .) nebo identifikátor (značí se #).
Další odkaz (na google) má však přiřazenou třídu "fialove", takže se bude chovat podle definice pro tuto třídu, tj. normálně fialový a po najetí myší růžové.

Je to těžké na vystětlení. Musíš zajít na jakpsatweb.cz do sekce CSS a učit se. Nebo si koupi knížku a za chvíly budou todle pro tebe prkotiny ;o)
jojoj
Profil *
1. ak funguje PHP, môžeš to robiť naraz pomocou funkcie include, ak nie, trebárs iframe
2. deklaruješ to vo štýloch pomocou tried (class)
jojoj
Profil *
ad 1.)
tu to máš po lopate
Taps
Profil
css.interval.cz
nik
Profil *
super super super, vsem moc dekuju
YoSarin
Profil
Petr Tichý
Jen si dovolím opravit menší nepřesnost:
První odkaz (na seznam) bude modrý a po najetí myší bude žlutě podtržen. Stejně tak všechny další odkazy, které nebudou mít přiřazenou třídu (značí se .) nebo identifikátor (značí se #).
Modré a při najetí žlutě podtržené nebudou odkazy, které budou mít nastavenou třídu nebo identifikátor, ale to pouze v případě že v css toto defaultní nastavení přepíšeme selektivně pro danou třídu / identifikátor.
Petr Tichý
Profil
YoSarin
Jo, to už se mi nechtělo psát. Samozřejmě že můžou mít ještě třeba deset tříd přiřazených, ale nesmí tam být zmínka o color a u hoveru border-bottom. Stejně si puntíčkář.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0