Autor Zpráva
Tomáš Hanus
Profil
Zdravím,
potřeboval bych trochu poradit ohledně XML.
Data generuji do jednotlivých tabulek a potřeboval bych nastavit barvu pozadí v případě, že je tabulka (item) lichý.

XML:

<?xml version="1.0" encoding="windows-1250"?>
<?xml-stylesheet type="text/xsl" href="ctecka.xsl" media="screen" ?>

<rdf:RDF
xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#"
xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
xmlns:sy="http://purl.org/rss/1.0/modules/syndication/"
xmlns:admin="http://webns.net/mvcb/"
xmlns:cc="http://web.resource.org/cc/"
xmlns="http://purl.org/rss/1.0/">

<channel rdf:about="http://www.petrkunc.net/lotus/">
<title>Postřehy_o_Lotus_Notes</title>
<link>http://www.petrkunc.net/lotus/</link>
<description>Postřehy o Lotus Notes</description>
<copyright>Copyright Petr Kunc, 2004 - 2005</copyright>
<dc:language>cs</dc:language>
<dc:creator>Petr Kunc</dc:creator>
<dc:date>2007-07-11T23:38:00+01:00</dc:date>

<admin:generatorAgent rdf:resource="http://www.petrkunc.net/lotus/" />

<!-- <image>
<url>http://www.elka.cz/edenik/img/ikonka.gif</url>
<title>E-deník</title>
<link>http://www.elka.cz/edenik/</link>
<width>88</width>
<height>31</height>
<description>E-deník - příhody vąedního ľivota jednoho človíčka a jeho rodinky</description>
</image>
-->

<items>

<rdf:Seq>
<rdf:li rdf:resource="http://www.petrkunc.net/lotus/1184011646-rady-pro-zacina jici-s-quickrem.html" />
<rdf:li rdf:resource="http://www.petrkunc.net/lotus/1183819830-znate-nove-ikon y.html" />
<rdf:li rdf:resource="http://www.petrkunc.net/lotus/1183664287-seminar-lotus-q uickr.html" />
<rdf:li rdf:resource="http://www.petrkunc.net/lotus/1183499908-vychazeji-lotus -connections.html" />
<rdf:li rdf:resource="http://www.petrkunc.net/lotus/1182936678-vychazi-quickr- 8.html" />
<rdf:li rdf:resource="http://www.petrkunc.net/lotus/1182701078-kamery-pro-same time-751.html" />
<rdf:li rdf:resource="http://www.petrkunc.net/lotus/1182610691-vyvoj-v-lotus-n otes-8.html" />
<rdf:li rdf:resource="http://www.petrkunc.net/lotus/1182540488-sametime-751-ea ster-egg.html" />
<rdf:li rdf:resource="http://www.petrkunc.net/lotus/1182200191-lotus-quickr-ko ncem-cervna.html" />

</rdf:Seq>

</items>
</channel>
<item rdf:about="http://www.petrkunc.net/lotus/1184011646-rady-pro-zacinajic i-s-quickrem.html">
<title>Rady pro začínající s Quickrem</title>
<link>http://www.petrkunc.net/lotus/1184011646-rady-pro-zacinajici-s -quickrem.html</link>
<description>Tak Quickr už je venku v plné verzi a pokud se chcete pustit do jeho prozkoumávání, možná se vám budou hodit tyto postřehy a odkazy. </description>
<dc:subject>Quickr</dc:subject>
<dc:creator>Petr Kunc</dc:creator>
<dc:date>2007-07-09T20:07:00+01:00</dc:date>
</item>
<item rdf:about="http://www.petrkunc.net/lotus/1183819830-znate-nove-ikony.h tml">
<title>Znáte nové ikony?</title>
<link>http://www.petrkunc.net/lotus/1183819830-znate-nove-ikony.html </link>
<description>S novými verzemi dostávají produkty novejší produktové ikony, symboly. Jsou všechny kulaté a do oranžova, jak je zvykem. Asi jste už viděli nové ikony Quickru nebo Connections. A znáty tyhle, které...</description>
<dc:subject>Lotus Notes</dc:subject>
<dc:creator>Petr Kunc</dc:creator>
<dc:date>2007-07-07T14:50:00+01:00</dc:date>
</item>
<item rdf:about="http://www.petrkunc.net/lotus/1183664287-seminar-lotus-quic kr.html">
<title>Seminář Lotus Quickr</title>
<link>http://www.petrkunc.net/lotus/1183664287-seminar-lotus-quickr. html</link>
<description> Na konec července připravujeme pro techniky z řad obchodních partnerů dvoudenní technický seminář o Lotus Quickru. Akce bude mít teore...</description>
<dc:subject>Quickr</dc:subject>
<dc:creator>Petr Kunc</dc:creator>
<dc:date>2007-07-05T19:38:00+01:00</dc:date>
</item>
<item rdf:about="http://www.petrkunc.net/lotus/1183499908-vychazeji-lotus-co nnections.html">
<title>Vycházejí Lotus Connections</title>
<link>http://www.petrkunc.net/lotus/1183499908-vychazeji-lotus-conne ctions.html</link>
<description>Minulý vyšly, spolu s Lotus Quickr 8.0, nové Lotus Connections 1.0. Jedná se o první social software z dílny IBM a po delší době tam máme v Lotusu produkt s číslem verze 1...</description>
<dc:subject>Portal</dc:subject>
<dc:creator>Petr Kunc</dc:creator>
<dc:date>2007-07-03T21:58:00+01:00</dc:date>
</item>
<item rdf:about="http://www.petrkunc.net/lotus/1182936678-vychazi-quickr-8.h tml">
<title>Vychází Quickr 8</title>
<link>http://www.petrkunc.net/lotus/1182936678-vychazi-quickr-8.html </link>
<description> Už je to velmi blízko. Oficiálně má být Quickr uvolněn k downloadu až v pátek 29. 6. (tzv. eGA - electronic General Availbili...</description>
<dc:subject>Quickr</dc:subject>
<dc:creator>Petr Kunc</dc:creator>
<dc:date>2007-06-27T09:31:00+01:00</dc:date>
</item>
<item rdf:about="http://www.petrkunc.net/lotus/1182701078-kamery-pro-sametim e-751.html">
<title>Kamery pro Sametime 7.5.1</title>
<link>http://www.petrkunc.net/lotus/1182701078-kamery-pro-sametime-7 51.html</link>
<description> Zkoušíte pracovat s kamerami v poslední verzi Sametime 7.5.1 a někdy s tím máte problémy? Pár tipů, které jsem vypozoroval: </description>
<dc:subject>Sametime</dc:subject>
<dc:creator>Petr Kunc</dc:creator>
<dc:date>2007-06-24T16:04:00+01:00</dc:date>
</item>
<item rdf:about="http://www.petrkunc.net/lotus/1182610691-vyvoj-v-lotus-note s-8.html">
<title>Vývoj v Lotus Notes 8</title>
<link>http://www.petrkunc.net/lotus/1182610691-vyvoj-v-lotus-notes-8 .html</link>
<description> Našel jsem pár zajímavostí pro vývojáře, které zajímá, jak se vyvíjí kompozitní aplikace pro osmičky. </description>
<dc:subject>Lotus Notes</dc:subject>
<dc:creator>Petr Kunc</dc:creator>
<dc:date>2007-06-23T14:58:00+01:00</dc:date>
</item>
<item rdf:about="http://www.petrkunc.net/lotus/1182540488-sametime-751-easte r-egg.html">
<title>Sametime 7.5.1 - Easter Egg</title>
<link>http://www.petrkunc.net/lotus/1182540488-sametime-751-easter-e gg.html</link>
<description>Téměř všechny programy mají nějaké to easter egg - legrační kousek kódu, který se vyvolá po vykonání speciální posloupnosti příkazů, stisků kláves a podobně. Zkuste si s klientu Sam...</description>
<dc:subject>Sametime</dc:subject>
<dc:creator>Petr Kunc</dc:creator>
<dc:date>2007-06-22T19:28:00+01:00</dc:date>
</item>
<item rdf:about="http://www.petrkunc.net/lotus/1182200191-lotus-quickr-konce m-cervna.html">
<title>Lotus Quickr koncem června</title>
<link>http://www.petrkunc.net/lotus/1182200191-lotus-quickr-koncem-c ervna.html</link>
<description>Už se to blíží. Příští týden. V úterý 26. června bude oficiálně oznámen Lotus Quickr a na vysvědčení, v pátek 29. června 2007, by měl být dost...</description>
<dc:subject>Quickr</dc:subject>
<dc:creator>Petr Kunc</dc:creator>
<dc:date>2007-06-18T20:56:00+01:00</dc:date>
</item>

</rdf:RDF>


XSL:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<xsl:stylesheet version="1.0" xmlns:xsl="http://www.w3.org/1999/XSL/Transform"
xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#"
xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
xmlns:sy="http://purl.org/rss/1.0/modules/syndication/"
xmlns:admin="http://webns.net/mvcb/"
xmlns:cc="http://web.resource.org/cc/"
xmlns:rss="http://purl.org/rss/1.0/">
<xsl:output method="html" indent="yes" />
<xsl:template match="/rdf:RDF">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="cs" lang="cs">
<head>
<meta http-equiv="expires" content="-1" />
<meta http-equiv="pragma" content="no-cache" />
<meta http-equiv="cache-control" content="private" />
<meta http-equiv="content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
<meta name="description" content="Novinky z Lotus Notes" />
<title>Novinky z Lotus Notes</title>
<style type="text/css">
* margin: 0 auto; text-align: left;
table {margin-bottom:300px}
#podbarveni {background-color="#E7E7E7"}
#nadpis {color: #44659A; font-weight: bold;font-size: 1.2em}
#link a:hover {text-decoration: none}
a:link {color: #886F09}
a:visited {color: #C
Tomáš Hanus
Profil

a:visited {color: #C7C0A5}
#datum {font-size: .7em}
#titulek{font-style: italic; font-size: .92em}
</style>
</head>
<body>
<xsl:value-of select="rss:channel/rss:description" />
<xsl:choose>
<xsl:when test="position() mod 2 = 1">
<xsl:for-each select="rss:item">
<table id="podbarveni">
<tr>
<td id="nadpis">
<xsl:value-of select="rss:title" />
</td>
</tr>
<tr>
<td id="link">
<a href="{rss:link}" target="_blank"><xsl:value-of select="rss:link" /></a>
</td>
</tr>
<tr>
<td id="datum">
<xsl:value-of select="rss:date" />
</td>
</tr>
<tr>
<td id="titulek">
<xsl:value-of select="rss:description" />
</td>
</tr>
</table>
</xsl:for-each>
</xsl:when>
<xsl:otherwise>
<xsl:for-each select="rss:item">
<table>
<tr>
<td id="nadpis">
<xsl:value-of select="rss:title" />
</td>
</tr>
<tr>
<td id="link">
<a href="{rss:link}" target="_blank"><xsl:value-of select="rss:link" /></a>
</td>
</tr>
<tr>
<td id="datum">
<xsl:value-of select="rss:date" />
</td>
</tr>
<tr>
<td id="titulek">
<xsl:value-of select="rss:description" />
</td>
</tr>
</table>
</xsl:for-each>
</xsl:otherwise>
</xsl:choose>
</body>
</html>
</xsl:template>
</xsl:stylesheet>


Zde zdroje, jak to funguje.
kód xml
kód xsl

PS: také mě nefunguje margin-bottom > odsazení jednotlivých tabulek. Nevíte někdo v čem je problém?

Děkuji za konstruktivní rady.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Tomáše Hanuse:
Problém máš v CSS:
1) „* margin: 0 auto; text-align: left;“ — chybí chlupaté závorky {} => nabourá ti to další deklaraci a nefunguje tedy margin-bottom.
2) „#podbarveni {background-color="#E7E7E7"}“ — rovnítko a uvozovky? Takhle se v CSS nepíše :-)

A to XSLT máš trochu divné. Podmínku s test="position() mod 2 = 1" bys měl mít uvnitř <xsl:for-each>. Celou tabulku nemusíš uvádět dvakrát. Upravil bych to nějak takhle:
<body>

<xsl:for-each select="rss:item">
<table>
<xsl:if test="position() mod 2 = 1">
<xsl:attribute name="id">podbarveni</xsl:attribute>
</xsl:if>
<tr>
<td> ... </td>
...
</tr>
</table>
</xsl:for-each>
</body>
Kdybys tam pak chtěl něco kutit JavaScriptem, použij na podbarvení raději class místo id.
Tomáš Hanus
Profil
Chamurappi
k CSS :) to máš pravdu, je to pro mne jen výjimečná věc, takže dělam takovéto chyby a pak jsem za ... :) Moje chaba.

Jinak k tomu XML, díky :) nenapadlo mě to udělat takto :) JS nepotřebuji toto je už snad výsledek ;)

To jsem se ale strapkal :D

A když už jsi tady, ja mám definovat jmenný prostor pro dc:date? rss:dc:date mi nejde.

Promiň za otravování :( Nikde jsem to nenašel, jak se toto dělá.
Tomáš Hanus
Profil
Je zajimave, ze to podbarvovani sudych tabulek na portalu nefunguje. Pritom v normalnim html to funguje :( Vubec nevim, ci to je :(

Chamurappi
Profil
Reaguji na Tomáše Hanuse:
jak mám definovat jmenný prostor pro dc:date? rss:dc:date mi nejde
Element <dc:date> je <date> ve jmenném prostoru „http://purl.org/dc/elements/1.1/“. Prefix je pouhé pojítko mezi názvem elementu a názvem jmenného prostoru, který deklaruješ pomocí xmlns. Takže dc:date zapíšeš jako dc:date, když máš xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/".

Je zajimave, ze to podbarvovani sudych tabulek na portalu nefunguje
Ano, je to zajímavé, ale na vině bude nějaká pitomost, kterou si už v zájmu vlastní reputace najdeš sám :-)

Proč to vlastně dáváš zrovna do tabulek?
Tomáš Hanus
Profil
Chamurappi
„jak mám definovat jmenný prostor pro dc:date? rss:dc:date mi nejde“
Element <dc:date> je <date> ve jmenném prostoru „http://purl.org/dc/elements/1.1/“. Prefix je pouhé pojítko mezi názvem elementu a názvem jmenného prostoru, který deklaruješ pomocí xmlns. Takže dc:date zapíšeš jako dc:date, když máš xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/".

Diky, už jsem to celé tak nějak pochopil


„Je zajimave, ze to podbarvovani sudych tabulek na portalu nefunguje“
Ano, je to zajímavé, ale na vině bude nějaká pitomost, kterou si už v zájmu vlastní reputace najdeš sám :-)

No, nevím, jak zatím na to, jelikož na lokále mi to funguje bez problémů, ale na něco přijdu. Snad :)

Proč to vlastně dáváš zrovna do tabulek?
ani nevím, myslím, že je to celkem jedno, nebo snad ne?
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0