Autor Zpráva
ProgFFf
Profil *
Dobrý den,

potřebuji v asp vytvořit sql dotaz ...

mám tabulku např.

ID cas_datum
1 1.1.2000
5 1.1.2001
2 1.1.2002
1 1.1.2003
5 1.1.2004
2 1.1.2005
1 1.1.2006

a já potřebuji vypsat ID (bez duplicit ID) od nejnovějšího datumu.

tedy výsledek má být: 1,2,5

- vymýšlel jsem ně s DISTINCT - ale to nejde třídit

- pak SELECT ID FROM tabulka GROUP BY ID ORDER BY cas_datum DESC - tento dotaz nelze použít protože nelze přídit group by

Nevíte někdo prosím řešení

děkuji.
djlj
Profil
od nejnovějšího datumu.
Patrně to chceš seřadit dle data a ne nějakého datumu.

Co takhle:
SELECT DISTINCT ID
FROM test
GROUP BY id, cas_datum DESC
ProgFFf
Profil *
djlj

toto nefunguje chyba syntaxe
Alphard
Profil
---
// nevěnoval jsem patřičnou pozornost dotazu, tohle výsledky neseřadí

verze od djlj by měla fungovat
djlj
Profil
ProgFFf
Já jsem si to sám zkoušel u testovací tabulky. Funguje to. A možná kdybys sem i napsal, jakou chybu ti to napíše, mohl by ti někdo poradit. Možná jsi jen překopíroval název tabulky, já tam mám test, ty tabulka.
ProgFFf
Profil *
hlásí to
Syntax error in GROUP BY clause.

GROUP BY id, cas_datum DESC to je blbost ne?
Alphard
Profil
ProgFFf
jakou máš verzi MYSQL? já mám 5 a funguje to


mysql> SELECT DISTINCT id
-> FROM p4
-> GROUP BY id, datum DESC;
+------+
| id |
+------+
| 1 |
| 2 |
| 5 |
+------+
3 rows in set (0.00 sec)
ProgFFf
Profil *
já to mám v asp, MS Access, ADODB.Connection
Alphard
Profil
aha
potřebuji v asp vytvořit sql dotaz
to AFAIK neznamená v MS Access :-)

zde se zpravidla řeší MySQL, mělo to být zdůrazněno, kromě toho mají databáze vlastní sekci
tudíž já neporadím..
Kajman_
Profil *
Mělo by stačit trošičku upravit původní dotaz

SELECT ID FROM tabulka GROUP BY ID ORDER BY max(cas_datum) DESC[b][/b]

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0