Autor Zpráva
zoZo
Profil
Zdravim. Mam rozdělaný web na tomto url. Menu mam v <div>u a vedle menu bych chtěl mít ještě jeden <div> (v tomto případě <div class="obsah">), ale div s obsahem se neudělá vedle menu ale až pod ním. Nevíte někdo jak na to? Díky moc.
panther
Profil
zoZo
u menu i obsahu dej float: left;
a místo class zkus používat id
Měsíček
Profil
float?
zoZo
Profil
zkusim to
zoZo
Profil
jo float funguje :) dík moc
Railbot
Profil
a místo class zkus používat id
Důvod? Takhle to zní jako ptákovina.
Měsíček
Profil
"Důvod? Takhle to zní jako ptákovina."

Myslím si, že pokud bude nadále používat class nic tím nezkazí, ale panther nejspíše myslel, že pokud má jen jednu patičku " class="paticka" " tak proč používat class když je na to již vytvořený jedinečný identifikátor id.
Dranel
Profil
panther
Toť pravda, co vyřkl Railbot. Řekl jsi to zle, mělo by to mýt nějak takhle:

zoZo
U layoutových divů, které se na stránce vyskytují pouze jednou, použij id místo class a v CSS oprav dané . (tečka) na # (mřížka).
panther
Profil
Railbot
id patřilo odjakživa unikátním prvkům na stránce, class, jako třída, těm, které se na stránce objevovaly častěji..
na stránce mám jedno menu, jeden obsah (alespoň v tomto případě).
Můj názor

EDIT: dranel, Měsíček
je pravda, že jsem se vyjádřil nepřesně. Myslel jsem to přesně tak, jak říkáte..
zoZo
Profil
jj pokusim se ale teď se mi to zase celý rozhodilo :'-(
Měsíček
Profil
pozor zoZo na předělaní tečky " . " na mřížku " # " tak jak již napsal Dranel.
zoZo
Profil
Jo to jsem předělal ale úplně mi teď zmizelo pozadí a pata se mi dala přes menu xD
panther
Profil
zoZo
tak zkus nahrát novou verzi na net, ať můžeme kouknou, co je špatně
zoZo
Profil
je to tam
panther
Profil
zoZo
ve FF hezký, ale chybí ti tam ten div id="obsah". Přidej ho pod div id="menu", mělo by to být v pořádku už
zoZo
Profil
V mozile to prostě pořád blbne, ale internet exploler to veme dobře...
mariett44
Profil
Ahoj, mas par chyb v kode. Myslim, ze ked ich opravis, dosiahnes to o co sa snazis.

body {
     font-size: 15px;
     ;
     background: #cccccc url(pozadi.gif);  
		 margin: 30px auto;
     line-height:1.2em;
     text-align: center; /*vycentrovani pro IE*/
     _text-align: center;
     a: #000000;
     }


Takze tie chyby:
prebytocny strednik,

_text-align: center; tiez ho mozes odmazat. Robi to iste ako text-align: center; to podtrzitko vpredu je css hack a poziva sa ked chces aby nieco fungovalo len v niektorych verziach IE(myslim, ze v IE6 a IE7, ale nie som si ista). text-align: center; funguje na vycentrovanie stranky len v IE. Preto je tam _text-align: center; zbytocne. Na centrovanie stranok v ostatnych prehliadacoch sluzi vlastnost margin: ...px auto; to tam sice mas, ale mas ho pouzity v nespravnom elemente. Musis ho pouzit v elemente v ktorom nastavujes sirku stranky. Teda v tvojom pripade #body2.

a: #000000; je nespravny zapis. Tymto si chcel zrejme nastavit farbu odkazu na ciernu. Robi sa to takto
element{vlastnost: hodnota;}
teda v tvojom pripade
a{color: #000000;}




#menu {
			float: left;
			text-decoration: none;
			width: 150px;
			height: auto;
			margin: 5px 0px 5px 5px;
			border-top: 0px solid black;
			border-bottom: 0px solid black;
			border-right: 0px solid black;
			text-color: #000000;
			}


Vlastnost text-color neexistuje. Na zmenu farby textu sa pouziva vlastnost
color: #000000;
Farbu textu je automaticky nastavena na ciernu, takze ak chces mat farbu textu ciernu nemsis tam pisat nic.



#menu a {
			text-decoration: none;
			text-color: #000000;
			background-image: url(menu.gif);
			width: 150px;
			height: auto;
			display: block;
			font-seze: 13px;
			text-align: center;
			margin: 2px 0px 2px 0px;
			}


nie
font-seze
, ale
font-size
- prave na odhalenie takychto hlupych chyb ako su preklepy je dobre kontrolovat kod validatorom.



Ak chces aby ti text v obsahu necentroval, ale pisal sa z lava do prava do
.obsah
pridaj
text-align: left;




Vysledny css kod
body {
     font-size: 15px;
     background: #cccccc url(pozadi.gif);  
     line-height:1.2em;
     text-align: center; /*vycentrovani pro IE*/
     }
     
a {color: #000000;}
		 
#hlava {
			width: 100%;
			height: 150px;
      background-image: url(hlava.gif);
			}
			
#podhlava {
			width: 100%;
			height: 30px;
			background-image: url(podhlava.gif);
			}
			
#body2 {
                        margin: 30px auto;
			width: 800px;
			height: auto;
			border: 2px solid black;
			background-color: #ffffff;
			display: block;
			}

#menu {
			float: left;
			text-decoration: none;
			width: 150px;
			height: auto;
			margin: 5px 0px 5px 5px;
			border-top: 0px solid black;
			border-bottom: 0px solid black;
			border-right: 0px solid black;
			color: #000000;
			}
			
#menu a {
			text-decoration: none;
			color: #000000;
			background-image: url(menu.gif);
			width: 150px;
			height: auto;
			display: block;
			font-size: 13px;
			text-align: center;
			margin: 2px 0px 2px 0px;
			}
			
#menu a:hover {
			background-image: url(menuhover.gif);
			}
			
#pata {
			width: 800px;
			height: 50px;
			background-image: url(pata.gif);
			float: left;
		  }
			
.pocitadlo {
					 width: 100%;
					 height: auto;
					 text-align: center;
					 }
					 
.obsah {
			 float: left;
			 text-align: left;
			 width: 500px;
			 height: auto;
			 background-color: #cccccc;
			 border: 0px solid black;
			 margin: 10px 10px 10px 30px;
			 }
Měsíček
Profil
"chces aby nieco fungovalo len v niektorych verziach IE(myslim, ze v IE6 a IE7, ale nie som si ista). text-align: center; funguje na vycentrovanie stranky len v IE."

Tady spíše hraje roli quirk/standart režim a podtržítkový hack je dělán speciálně pro IE, takže pokud se nemýlím v quirku funguje v standartu ne.
mariett44
Profil
css hack a poziva sa ked chces aby nieco fungovalo len v niektorych verziach IE(myslim, ze v IE6 a IE7, ale nie som si ista).
takze oprava podtrzitkovy hack funguje v IE5 IE5.5 a IE6.

Měsíček
to neviem. Zatial vzdy ked som vydela nejaky clanok o hackoch tak bolo podtrzitko spajane s IE-ckami, nie s quirk modom. Ale je mozne, ze to funguje len na IE v quirk mode. Aj ked neviem, ci to ma cenu to prepinat do standardu, ked IE sa standardne bude chovat po svojom:)
Měsíček
Profil
mariett44 podtržítkový hack funguje i v IE7, ale pouze při quirk režimu.
mariett44
Profil
ved ja sa nehadam:)
Měsíček
Profil
Já taky ne :) jen upřesňuji :)
zoZo
Profil
Už se to vycentrovalo, díky, ale pořád ten <div id="body2"> nemá ohraničení, ani tu barvu pozadí, prostě jako by tam nebyl...
Měsíček
Profil
Mně se to v IE7 zobrazuje korektně.
mariett44
Profil
do stylu pre paticku daj clear: both;
mariett44
Profil
a toto

border-top: 0px solid black;
border-bottom: 0px solid black;
border-right: 0px solid black;

mozes vymazat. Nic to nerobi.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: