Autor Zpráva
poustevnik
Profil *
rozrůstá se mi web, často ho upravuji a teď už mi to zabírá opravdu hodně času měnit věci, který na všech stránkách webu stejné (vždy uloženo v divu)

iframe používat nechci, protože chci pro každou stránku unikátní url. navíc nemám jistotu, že se to bude dobře indexovat ve vyhledávačích - seznam google...

tady je popsán include příkaz a moc se mi to líbí. Tak mě zajímá, jestli existuje nějaký takový příkaz i v html a pokud ano, tak jak konkrétně má vypadat ten příkaz (např. v souboru index.html) a jakou konkrétně má mít podobu ten (inc) soubor, který se do stránky pomocí tohoto příkazu vkládá.

PHP neovládám vůbec.. jen základy html a css - na serveru sice běží php emailový formulář, ale to mi dělal kamarád. Prosím poraďte.
Str4wberry
Profil
Existuje i pro html nějaký příkaz jako je v php include?
Ne.
Bubák
Profil
iframe používat nechci, protože chci pro každou stránku unikátní url.
To jde, ale nesmíš mít v iframe obsah, je potřeba do stránek vkládat menu. Tím se zbavíš některých nevýhod rámů, jako jedna URL, neměnný title... Přesto bych ti doporučil použít PHP include.

PHP neovládám vůbec..
Nevadí, stačí, když z celého PHP zvládneš jen jeden jediný jednoduchý příkaz "include". To je rozdíl oproti třebas HTML, kde si s jedním tagem nevystačíš, a do začátku jich potřebuješ zhruba pět a abys mohl HTML solidně používat, tak jejich počet jde do desítek (záměrně se vyhýbám přesnějšímu číslu).

http://www.jakpsatweb.cz/include.html
http://polopate.jakpsatweb.cz/index.php?page=include


Dodatek:
Str4wberry
Dvě sekundy ;-)
poustevnik
Profil *
To php se mi předtím nerozběhlo, ale asi tam mám chybu.

Zkusím to tedy znovu podle tohoto odkazu http://www.jakpsatweb.cz/include.html protožře ten se mi předtním nepodařilo najít a je to tam dobře napsané - díky.

Ještě mě ale zajímá, jestli když se stránka zobrazuje v prohlížeči, jestli to prohlížeč vidí jako prosté html a je to dostatečně validní i pro lidi co jsou třeba slepí a musí ten web číst pomocí robota.

Od toho se taky domnívám se odvíjí to, jak vypadá stránka, když si ji člověk klasickým způsobem uloží na disk aby ji měl offline. Jestli znáte někdo webík dělaný pomocí include, prosím pisnite odkaz.
poustevnik
Profil *
ještě jedna doplňovací otázka.. Zajímá mě, jestli když mám vkládány do stránky části pomocí include, jestli to prohlížeč provádí tak, že při každým reloadu stránky se načte ten soubor znovu, nebo už si šahá do tempů - pochopitelně se ptám kvůli rychlosti načítání stránky a kvůli odezvě.

Co je z tohoto hlediska doporučováno a jestli include je vhodným řešením pro obsažnější weby, kde bych takovýchto include objektů bylo více.
Venca V
Profil
poustevnik
PHP běží na serveru, výstupem PHP je obyčejný HTML soubor, tudíž prohlížeč o nějakém "include" nemá ani ponětí. Stránka se na serveru vygeneruje v řádu maximálně několika desítek milisekund (pokud v ní nemáš miliony SQL dotazů:-)), takže i pokud bys tam měl includů moc a moc, je to ve srovnání s časem potřebným k ostatnímu (navázání http spojení, stažení dat, obrázků atd.) naprosto zanedbatelné.
jestli include je vhodným řešením pro obsažnější weby
určitě, ušetří ti mnoho práce s aktualizací různých menu apod.
Mike8748
Profil
include zpusobi "vlozeni" jineho souboru na misto kde je prikaz include pouzit. az vysledek se odesila klientovi do prohlizece.

takze je to jedno
poustevnik
Profil *
Tak se mi to podařilo, ale jen když se ten html soubor přejmenuje na php.. což pro mě znamená, že je asi potřeba najít všechny odkazy na webu a přepsat je ze stranka.html na stranka.php..

dá se to obejít?
Venca V
Profil
http://www.jakpsatweb.cz/server/mod-rewrite.html

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: