Autor Zpráva
Watchick
Profil *
Dobrý den,
mám dotaz, mám "obrázek na propagaci" mého webu.
Tento obrázek se pomocí phpBB kódu vkládá do podpisu jakéhokolicv uživatele na nějakém fóru... Obrázek se normálně zobrazí a funguje jako odkaz na náš web, ale zajímalo by mne, jeslti je možné spočítat, kolik lidí přišlo díky tomuto odkazu, popřípadě kolikrát byl zobrazen?
Nox
Profil
Watchick
Můžeš si na to udělat počítadlo, např. k odkazu, co je na foru dát nějaký parametr (...neco.php?pocitadlo=djpw)
a pak si dát do skriptu

if(isset($_GET["pocitadlo"])){ mysql_query("update Pocitadlo set Pocet=Pocet+1 where Nazev='$_GET[pocitadlo'"); }

samozřejmě upravit, toto je velmi hrubé.

Případně například pokud tvůj hosting používá awstats (nebo něco podobného), tak tam to je k vidění (na konci)
Watchick
Profil *
Ale jinak počet zobrazení se nedá evidovat?
imploder
Profil
Watchick
Generovat obrázek PHP skriptem a ten by zároveň vedl evidenci o počtu volání. Jak počítat kliknutí už napsal Nox.
Watchick
Profil *
jo, to vím, ale počítat "počečt, kolikrát se cizí server pokoušel nahrát mj obrázek asi nejde, co?"
peta
Profil
Watchick
Jak jinak si chces evidovat pocet zobrazeni? Jakou mas predstavu, ze by to melo fungovat?
Pokud je obrazek na tvem serveru, muzes rozebirat php.logy , viz AWStats.

Pokud je na jinem foru a je resen jako tvujserver.cz/obrazek.jpg, pak je mozne pouzit htaccess rewriterule a prepsat to na obrazek.php, ktery uzivateli vraci obrazkova data a soucasne spousti pocitadlo.
Mimo jine je mozne pouzit ke czizovani udaju uzivatele. :)
Watchick
Profil *
peta: to zní zajímavě... kde se dá nco takového najít, nebo něco takového přečíst (o tom)
a když to pak bude jako obrazek.php nevadí, že se to načítá tagem <img>?
peta
Profil
"to zní zajímavě" - co zni zajimave?
"kde se dá nco takového najít" - co se ma kde hledat?
"nebo něco takového přečíst (o tom)" - co o cem a kym se ma precist?
Ve skole se uci odpovidat celou vetou. Mozna, ze ted je jasnejsi proc. Ja osobne nechapu, o cem je rec.

Zminil jsem dotaz na tvou predstavu o zpusobu, nic jsi nenapsal.
Zminil jsem se o htaccess, normalni clovek by si to slovo dal do google treba ve spojitosti s jakpsatweb, jestli se tu nahodou o tom nekde nepise neco vice.
Byla tu rec o pocitadle.
Byla rec o zcizovani udaju.
Vypadam na to, ze bych chtel vsechno tohle obkecat do nej detailu, ikdyz te to nezajima?
TSD
Profil
peta
Vypadam na to, ze bych chtel vsechno tohle obkecat do nej detailu, ikdyz te to nezajima?

Ano.
imploder
Profil
a když to pak bude jako obrazek.php nevadí, že se to načítá tagem <img>?
Ne. Skript ale musí poslat správný MIME-typ.
Watchick
Profil *
peta
Omlouvám se opravdu to je velice nezřetelné
myslel jsem to, jak se dá udělat z obrázku "obrázek s php kódem", takže se provede i kód a zobrazí se obrázek
popřípadě by mě zajímalo, jestli se to provedel po aždém zobrazení obrázku?
Nemohou to fóra blokovat?
Watchick
Profil *
snažím se sice něco najít, ale co přesně mam hledoat o htaccess, pochopil jsem sice pár věcí o něm, ale stále žádná zmínka o tom, co si myslí, že byc ohl použít
imploder
Profil
Je to velice jednoduché. Voláš skript, který provede potřebné příkazy a vypíše ze souboru obrázek (v tomto případě obrazek.gif ve stejném adresáři). Musí se tomu nastavit před posláním jakéhokoliv výstupu správný MIME-typ funkcí header() - image/gif, image/jpeg, image/png podle typu obrázku.

<?php
Header('Content-Type: image/gif');
// sem napiš kód

//---
$obrazek = fopen("./obrazek.gif", "r"); 
fpassthru($obrazek); fclose($obrazek); 
?>


Blobovat to fóra můžou jednoduše podle přípony. Vyzkoušíme, jestli to vezme tohle fórum:
[img]http://bprhad.wz.cz/php_obrazek/skript.php[/img]

Dalo by se je oblafnout nastavením serveru tak, aby pro určitý adresář (ve kterém nemáš žádné normálně načítané obrázky) nechal zpracovat jako PHP skript i soubory s příponou .gif/.jpg/.png a skriptu dát takovou příponu. Možná to nějak jde nastavit. Zvenku by se to pak chovalo jako obyčejný obrázek. Cizí fórum samozřejmě nemůže tušit, co s tím tvůj server dělá než mu to pošle ;-)
Jan Tvrdík
Profil
imploder
nechat zpracovat jako PHP skript i soubory s příponou .gif
To je už podle mě lepší odkazovat na obrazek.gif a ten pomocí mod_rewrite přepsat na obrazek.php (tak jak výše psal peta)
Watchick
Profil *
imploder
Díky vyzkouším to...
ten tvůj obrázek fórum neblokuje, takže by to mělo být ok...
Jinak sem
// sem napiš kód

//---

mam napsat php kód který chci provést (vůbec netýkaje se obrázku?)
imploder
Profil
Watchick
Ano, tam můžeš zadat kód, jaký chceš.

Dal jsem tam logování do log.txt:
$log = fopen("./log.txt", "a"); 
fputs($log, date("d.m.Y H:i:s -- ").$_SERVER['REMOTE_ADDR']." ".$_SERVER['REMOTE_HOST']." -- ".$_SERVER['HTTP_USER_AGENT']."\n"); 
fclose($log);


Podařilo se mi to zprovoznit přes mod_rewrite, jak radí Jan Tvrdík, na localhostu, ale na wz.cz to nejede. Hází to error 404, jako by tam obrazek.gif vůbec nebyl.


.htaccess (ve stejném adresáři):
RewriteEngine on
RewriteRule obrazek\.gif skript.php


Nevíte, co s tím na wz.cz je?
Watchick
Profil *
super, tak to jde, ale nefunguje to, když je zatim nějaká přípona ?
..... .php?id=1
tak to nefunguje, nevíte proč?
imploder
Profil
to netuším

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: