Autor Zpráva
SwimX
Profil *
Dobrý den,
zaměřil sem se na stránkách trochu na sémantiku a chci tudíž vyházet co nejvíc divů. Většinu už sem zrušil. Jeětě mi však chybí div id="nadpis" pokud místo něj dám <p> nefunguje mi to tak jak bych si představoval. A také v divu text mám dva odstavce bez ukončení, přesto sou stránky validní. Pokud je ukončím, validátor hlásí že mám konec odstavce bez začátku. Jak je to možné?
stránky: http://plavec.borec.cz/pl/index.php
css: http://plavec.borec.cz/pl/css/zakladni.css
grimword
Profil
nechci te od niceho odrazovat, ale podle me delat nejake upravy kvuli prohlizeci ma cenu u webu typu youtube nebo google, upravy kvuli SEO u webu s navstevnosti nad 500 (i kdyz je zatim jenom planovana a neni to tak specificky web, jako o plaveckem oddilu, ktery s prominutim nikoho krome samotnych plavcu nezajima)
SwimX
Profil *
Samozdřejmě chápu, ale než udělám web který bude konkurovat youtube, naučím se to na stránkách plaveckého oddílu. :D
panther
Profil
grimword
a kdo říká, že by plavecký web nemohl dodržovat zásady sémantického webu? Sice tím nebude SwimX trhat rekordy v příjmech z reklamy z tohoto webu, ale to na situaci nic nemění.
SwimX
Profil *
A poradí mi někdo? :)
panther
Profil
SwimX
první tři divy:
<div id="horni">

<div id="carahneda">
<div id="carabila">
<div id="carazluta">
</div>
</div>
</div>
</div>

- carazluta = border-bottom u ul
- carabila = hr size="1" color="white"

případně můžeš carabila a carahneda přidat k obrázku hore.png.

<div id="prechod"></div>

nijak ten přechod nevidím

div id="text"
moc nevím proč tam je, přijde mi zbytečný

div id="levy"
zbytečný, nech floatit tabulky

<div id="foot">
zbytečný, stačí odstavec


A zbydou ti tam asi dva nebo tři divy, možná i méně by to šlo..
SwimX
Profil *
případně můžeš carabila a carahneda přidat k obrázku hore.png.
to sem nechtěl aby tam byli i s vypnutými obrázky. Ale to předchozí řečení je dobré, to udělám. Díky

<div id="prechod"></div>
nijak ten přechod nevidím

To není možné, je to 5px gradient mezi hnědou čárou a šedivym divem text

div id="text"
moc nevím proč tam je, přijde mi zbytečný

Je tam aby text byl v 800px širokym šedivym obdélníku s paddingem 100px z každé stránky, nedařilo se mi to dát do odstavce

<div id="foot">
zbytečný, stačí odstavec

Udělám.
Joker
Profil
SwimX
Jeětě mi však chybí div id="nadpis" pokud místo něj dám <p> nefunguje mi to tak jak bych si představoval.
Kód:
        <div id="nadpis">
            <h1 id="fezko"><a href="index.php" title="Zpět na ÚVOD">TJ FEZKO</a></h1>
            <h1 id="strakonice"><a href="index.php" title="Zpět na ÚVOD">Strakonice</a></h1>
            <h1 id="oddil"><a href="index.php" title="Zpět na ÚVOD">oddíl plavání</a></h1>
        </div>

Odstavec to být nemůže, protože <h1> nemůže být uvnitř odstavce. Ovšem možná by byla sémantičtější tahle struktura:
        <h1>
            <a href="index.php" title="Zpět na ÚVOD">TJ FEZKO
              <span>Strakonice</span>
              <span>oddíl plavání</span></a>
        </h1>


A také v divu text mám dva odstavce bez ukončení, přesto sou stránky validní. Pokud je ukončím, validátor hlásí že mám konec odstavce bez začátku. Jak je to možné?
To je taková "vychytávka" HTML... jakmile narazí na znak, který nemůže být uvnitř odstavce, domyslí si ukončovací značku odstavce.
Příklad:
<p>text<h1>nadpis</h1>text</p>
...na první pohled to vypadá jako nadpis uvnitř odstavce (v XML/XHTML by to skutečně tak bylo), ale v HTML si prohlížeč řekne, že <h1> nejde dát do odstavce, takže asi chcete nejdřív ukončit odstavec, a přeloží si to takhle:
<p>text</p><h1>nadpis</h1>text</p>
No a vzniká mu tam </p> navíc.
Ze stejného důvodu to je (v HTML) validní i bez té koncové značky.
Joker
Profil
panther
A zbydou ti tam asi dva nebo tři divy, možná i méně by to šlo..
Zas pozor, bych to nebral jako mistrovství světa v odstraňování <div>ů, pokud tam prvek <div> je smysluplný, klidně bych ho tam nechal.
Tak jako <table> není vždycky chyba, ani <div> není vždycky chyba.
Zrovna například pro patičku bych ten <div> použil raději, než odstavec.
Každopádně ale <div><strong>...</strong></div> je poněkud zbytečné, stačí jeden prvek.

Jinak:
<div id="carahneda">
<div id="carabila">
<div id="carazluta">
</div>
</div>
</div>
</div>

Jsem nekoukal, co přesně to dělá, ale s ohledem na ty názvy... nebylo by lepší <hr>?
SwimX
Profil *
To je sprostý to ukončování odstavce. Takže když chci mít nadpisy pomocí h1 tak to musí být v divu. Nebo musí odstavec začínat dycky až za nadpisem. Takže sumasumárum ten div id="text" tam být musí.

A na tu sémantičtější verzi divu nadpis sem koukal, ale to zas ty nadpisy nejsou pod sebou takže bych asi musel udělat:

<h1>
<a href="index.php" title="Zpět na ÚVOD">TJ FEZKO<br>
<span>Strakonice</span><br>
<span>oddíl plavání</span></a>
</h1>
SwimX
Profil *
s ohledem na ty názvy... nebylo by lepší <hr>?
Už je tam mám, zatím jenom na localhostu
Joker
Profil
SwimX
To je sprostý to ukončování odstavce.
No, tak jako tak nemůže být nadpis uvnitř odstavce.
Ale taky tohle "domýšlení" značek považuju za negativní vlastnost HTML (právě z toho důvodu, že pak vznikají "zdánlivě správné" dokumenty, ve kterých jsou na první pohled těžko odhalitelné chyby).
Bubák
Profil
A na tu sémantičtější verzi divu nadpis sem koukal, ale to zas ty nadpisy nejsou pod sebou
Na vzhled je CSS, jde to třeba takto:
h1 span {display: block;}
Miloš
Profil
Joker
Ale taky tohle "domýšlení" značek považuju za negativní vlastnost HTML
Ale HTML přece nic nedomýšlí. Jestliže někdo něco domýšlí, pak je to prohlížeč. Ne HTML. Viz http://latrine.dgx.cz/konecne-pravda-o-xhtml-a-html a http://atd.havrlant.net/jak-funguje-html
SwimX
Profil *
Děkuji za rady, zařídil sem se podle nich.
Čáry pod menu jsou pomocí hr pouze v IE se mi však pod hnědou dělá bílý pruh, který nejsem schopen odstranit

a v IE 6 a starších mám rozhozené menu

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: