Autor Zpráva
Serifus
Profil *
Zdravím! Snažím se udělat web a mám chci tam mít tlačítka takto (například): tlacitko1.jpg = standardně zobrazené tlačítko. tlacitko2.jpg = pokud myší na tlačítko najedu. tlacitko3.jpg = po stisknutí tlačítka. Až sem by to možná trošku šlo, ale dále bych potřeboval, aby tlačítko samozřejmě načetlo umístění, kam odkazuje a ještě k tomu zůstalo stisknuté. A ostatní tlačítka, aby zase fungovala jako toto....

Snad jsem to dobře vysvětlil. Zkusím ještě možná trošičku jinak: 1. tlačítko má na sobě text "Galerie". Odkaz bude tedy na "galerie.html". 2. tlačítko má text "O nás", odkazuje na "onas.html". Standardně po načtení stránek mají obě tlačítka stejné obrázky (tlacitko1.jpg). Najedu na některé a to se změní na "tlacitko2.jpg". Dám myš pryč z tlačítka a ono je zase jako "tlacitko1.jpg" (prostě ONMOUSEOVER, příp. ONMOUSEMOVE). Teď kliknu třeba na "O nás" a toto tlačítko přesměruje web na "onas.html" a přitom se změní obrázek na "tlacitko3.jpg" a zůstane tak dlouho, dokud nenajedu na tlačítko "Galerie" (což způsobí změnu tlačítka "Galerie" - viz ONMOUSEOVER) a nestisknu. Teď bude tlačítko "O nás" mít zase obrázek "tlacitko1.jpg" a tlačítko "Galerie" bude tedy stisknuté a bude mít tedy obrázek "tlacitko3.jpg".

Snad si rozumíme. Snažil jsem se to dělat v JAVASCRIPTu, ale nějak mi moje chabé znalosti nepomohly. Flash by šel líp, ale v něm to nechci. Předem děkuji všem za pomoc.
Tomasds
Profil
Serifus
Ten popis je dost brutální.

Nechceš náhodou udělat úplně normální menu jako je třeba nahoře na www.jakpsatweb.cz ?
srigi
Profil
Da sa to urobit v cistom CSS. Pozri si hlavne menu na stranke CCS play.
peta
Profil
Serifus
srigi Soubor - ulozit jako - uplna html - kam - ok
Tomasds Soubor - ulozit jako - uplna html - kam - ok
zmenis, upravis
nevyhoda je, ze nemuzes vkladat menu do stranky kopirovani, ale je treba vzdycky nastavit vybranou polozku. To lze ale vyresit pres php include

Pokud bys chtel spise javascriptove reseni, pak je tu moznost
jakpsatweb - javascript - priklady - zalozky
kombinovana s ukladanim pozice
jakpsatweb - javascript - priklady - cookies
nebo prectenim GETvars
jakpsatweb - javascript - priklady - GETvars
nebo prectenim zalozky za #
jakpsatweb - javascript - priklady - GETvars
+ html - seznamy

osobne radeji moznost 1 pres HTML+CSS (+PHP)
srigi
Profil
peta >> tak tak, aktualnu (aktivnu) stranku najlepsie urobit pomocou skriptovania na serveri (PHP, ASP).
vydrus
Profil
hm hm už nic
Tomasds
Profil
peta
Tyhle kecy a javascriptove reseni si strč někam.

Já zvýraznění vybrané položky umím. Jestli to umíš popsat tak, aby to pochopil Serifus, nebo odkázat na srozumitelný příklad, tak to udělej, jestli ne, tak mlč, jinak jsi za petu.

dodatek: zvýrazňovat aktuální položku menu javascriptem je typická petovina, normálního člověka za normálních okolností by to nemohlo napadnout.
peta
Profil
Tomasds
Mlc, pokud problemu nerozumis.

Javascriptove reseni je jedine, ktere funguje na serveru, ktery nepodporuje PHP nebo ASP ci jiny programovaci jazyk a pouzivas vkladani menu pres JS, FRAME, IFRAME nebo jiny zvlastni zpusob.
Jako priklad velmi dobreho hostingu, ktery toto nepodporuje ve verzi FREE hosting, uvedu treba volny.cz .

HTML + CSS, ano, to funguje, ale musis tam rucne zadat vybranou polozku
<li class=vybrana>
Coz je dost narocne, pokud menu casto menis, upravovat treba 50 stranek. Pekne dekuji za takove reseni.

Nebo, kdyz si chces hrat na chytreho mi teda rekni, jak mam nastavit vybranou polozku pro 50 stranek bez toho, abych musel kazdou stranku rucne upravovat?
A aby nedoslo k omylu, tak zduraznuji, ze nema treba moznost pouzit serverovy programovaci jazyk. A ted ukaz, jak si chytrej?
Měsíček
Profil
Tomasds si koleduje .. i když je lepší řešení CSS tak lze to udělat i v Javascriptu a je dobré na to upozornit tak nevím co tady T..s plandá, zbytečně mlží.
Bubák
Profil
Javascriptove reseni je jedine, ktere funguje na serveru,
Tak to je perla.
Serifus
Profil *
Díky všem. Snažím se to vycucat z toho CSS play, ale vůbec se mi to nedaří :( Nemůže mi někdo píchnout? Tohle jde totálně mimo mě. :((
swetko
Profil
html
<li><a class="chosen" accesskey="M" href="../menus/">Menus</a></li>

css
#main_menu li a.chosen, #main_menu li a.chosen:visited, #main_menu li a:active, #main_menu li a:focus {color:#fff; background:url(../pro/cssplay/cssplay_2.gif);
srigi
Profil
Nemůže mi někdo píchnout? Tohle jde totálně mimo mě.

Priprav si takyto obrazok:



a zvysok si nastuduj v tomto clanku.
Tomasds
Profil
peta
zduraznuji, ze nema treba moznost pouzit serverovy programovaci jazyk.

Ano, v tom jsi prostě nedostižný. Ty si prostě z otázky vydedukuješ něco, co možná je a možná není pravda, případně si domyslíš něco, co by s otázkou mohlo souviset a na tom pak postavíš "radu" typu jakpsatweb - javascript - priklady - GETvars, která je mimo mísu.
Serifus
Profil *
Tak jsem něco vyplodil:




#navigace
{
color: white;




width: 18em;


}

#navigace li
{
list-style: none;


}

#navigace a
{


color: white;
background: white url('tlacitko_final6.jpg');

border-width: 1.5px;



padding: 0em 5em 3.3em 0em;

}



#navigace a
{
width: 99%; /* Důležité pro IE */
}

#navigace a:hover, #navigace a#aktivniodkaz:hover
{
background: white url('tlacitko_final5.jpg');
padding: 0em 5em 3.3em 0em;

}

#navigace a:active, #navigace a#aktivniodkaz:active
{
background: white url('tlacitko_final9a.jpg');

padding: 0em 5em 3.3em 0em;
}



Problém je v tom, že onen aktivní obrázek tlačítka se mi objeví až poté, co nad tlačítkem přejedu myší. Jak tohle upravit?

A dá se nějak udělat, aby se nemusel nastavovat ten PADDING, ale aby se nastavil sám na velikost obrázku?? Díky předem.
Serifus
Profil *
UP...

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: