Autor Zpráva
tony2
Profil
Zdravím,
jak můžu dát do PHP pole které jsem předem vyplnil myslím něco jako toto.Jak do webu dát to pole na vyplnění aby se jeho hodnota vložila do proměnné v php a třeba pomocí této($a + $b = $c;echo = $c;) rovnice zobrazila výsledek na té stránce.
Takže dotazy jsou tyto

1.Jak udělám pole do kterého se něco vepíše
2.Jak nastavím aby se to vložilo do té proměnné
3.Jak udělám aby se mě na té stránce kde se zadávaly ty hodnoty zobrazil výsledek
Edit:
4.A ještě jak udělat aby se tam daly psát jen číslice (do těch polí)
SwimX
Profil
tony2
eště se zeptej jak se vypíše proměnná. Začni tady: http://www.linuxsoft.cz/php/

1.Jak udělám pole do kterého se něco vepíše
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=179

2.Jak nastavím aby se to vložilo do té proměnné
a co myslíš že je pole?

3.Jak udělám aby se mě na té stránce kde se zadávaly ty hodnoty zobrazil výsledek
echo ;)

4.A ještě jak udělat aby se tam daly psát jen číslice (do těch polí)
Javascript + následná kontrola phpkem is_numeric($a)

Tvůj dotaz je celkově nesmyslný. Proč bys dopole cpal $a + $b = $c? Nastuduj si základy
tony2
Profil
no tož ještě jednou dám nějakej příklad třeba chci si vytvořit nějakou jednoduchou kalkulačku co jenom sčítá a mám políčka do kterých zadám hodnotu a a do druhého pole zadám hodnotu b a chci aby se mi sečetly jako vysledek.a ten se mi napsal

Prostě aby s tím co s e vepíše dalo nějak počítat
Joker
Profil
tony2
1.Jak udělám pole do kterého se něco vepíše
Viz formuláře: http://www.jakpsatweb.cz/formulare.html

2.Jak nastavím aby se to vložilo do té proměnné
Na webu uděláte formulář, viz předchozí bod. Nastavíte mu atribut action na skript, kterým ho chcete zpracovávat a atribut method na metodu odeslání dat (get nebo post). Podle zvolené metody pak v PHP budou data naplněna v poli $_GET nebo $_POST
Příklad:
<form action="skript.php" method="post">
<input type="text" name="policko">
<input type="submit" value="Odeslat">
</form>

ve skriptu skript.php potom budete mít v $_POST["policko"] hodnotu, která byla vyplněna v políčku.

3.Jak udělám aby se mě na té stránce kde se zadávaly ty hodnoty zobrazil výsledek
Naprogramujete v tom skriptu.

4.A ještě jak udělat aby se tam daly psát jen číslice (do těch polí)
Momentálně leda udělat Javascriptovou validaci.
V HTML 5 bude zvláštní typ políčka pro zadání čísla, ale než to bude podporované v rozšířených prohlížečích, to si ještě pár let počkáme, asi.
Zatím ho co já vím umí jen Opera.
tony2
Profil
3.Jak udělám aby se mě na té stránce kde se zadávaly ty hodnoty zobrazil výsledek
Naprogramujete v tom skriptu.
Jak a v kterem?Zkoušel jsem do skript.php zadat echo $vysledek ale nic se mi nevypsalo (myslel jsem si že to nebude fungovat)
Joker
Profil
tony2
Ve skriptu, na který odkazuje action toho formuláře.
Pokud je dotaz jaký skriptovací jazyk použít, to záleží na tom, jaký umí server.

Jestli vůbec netušíte která bije, zjistěte si, jaký jazyk můžete použít na Vašem webhostingu a pusťte se do učení ;)
tony2
Profil
moc tě ted nechapu hodím ti to sem třeba zkusím udělat takovou rovnici na výpočet obsahu čtverce.
index.php
<form action="ctverec.php">
strana A <input type=text name="a">
strana B <input type=text name="b">
   <input type=submit value=odeslat>
</form>

ctverec.php
<?php
$_POST["a"] * $_POST["b"] = $s;
echo $s;
?>


já php moc ještě neumím sem se trochu naučil proměnné a rovnice s nima a ted se spíš učím pořádně CSS
SwimX
Profil
tony2
začni základy! Píšu ti to už asi po 10té. Linuxsoft a učit a učit...

$s = $_POST["a"] * $_POST["b"];
echo $s;


já php moc ještě neumím sem se trochu naučil proměnné a rovnice s nima a ted se spíš učím pořádně CSS
učíš se css s rovnicema? Jak se to dělá?
tony2
Profil
Měl bych začít psát ty tečky :D
Já php moc ještě neumím sem se trochu naučil proměnné a rovnice s nima.A teď se spíš učím pořádně CSS
tony2
Profil
ale stejně to nefunguje
$s = $_POST["a"] * $_POST["b"]; echo $s; mi to vypíše když dám odeslat
SwimX
Profil
tony2
to bys měl. Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

todle není jenom v php ale snad ve všech programovacích jazycích. Vždy se nejprve provede výraz na pravé straně rovnítka (přiřazovacího znaménka) a výsledek se zapíše do proměnné nalevo. Nemůžeš si to přehazovat jako u rovnic.
SwimX
Profil
tony2
ale stejně to nefunguje
doporučuji z ezačátku dát php i fomrulář do jednoho souboru.
tony2
Profil
to jde?To by bylo super ale co mam dat do toho form action?nebo jak to upravit?
regy
Profil
ale stejně to nefunguje
$s = $_POST["a"] * $_POST["b"]; echo $s; mi to vypíše když dám odeslat

1) Zkoušíš to vůbec na nějakym serveru, nebo na lcoalhostu? :-) PHP nefunguje jen tak když ho otevřeš v prohlížeči na compu, musíš mít nainstalovanej apache server, nebo to zkoušet někde, kde je phpko nainstalovaný. Pokud nemáš nainstalovaný php v počítači tak si stáhni tuhle instalaci. Obsahuje to i mysql (s phpmyadminem): http://knihy.cpress.cz/DataFiles/Book/00002339/Download/php_web_server+kody.rar

2) Fungovat ti to nemůže, protože ve formuláři musíš mít ještě method='post'.
tony2
Profil
Tak zkusím znova a zas tak blbej nejsu abych to nezkoušel bez toho apache serveru bo co to je akorát to rovnou ted hažu na server
tony2
Profil
Hned to vyzkouším až mě segra pustí na PC
tony2
Profil
Tak jsme pokročili až na tohle

Parse error: syntax error, unexpected '=' in /******************************************************** on line 3

co s timhle?
sice nevim proč to hvězdičkuje tam je ta cesta k souboru ctverec.php
Joker
Profil
tony2
sice nevim proč to hvězdičkuje tam je ta cesta k souboru ctverec.php
...a v něm na řádku 3 je co (a pro jistotu pošlete i řádek předtím)?
Fnesveda
Profil
Nebylo by od věci taky napsat zdroják těch souborů, takhle se to celkem blbě tipuje. Podle poslední verze toho, co je tu napsáno, to tak vypadá, že si nepřehodil levou a pravou stranu přiřazování do proměnný, ovšem, jak jsi sám podotknul, nejsi přece zas tak blbej, abys to neudělal, že?

Občas mam chuť bejt sprostej.
tony2
Profil
No to je jedno já jsem se mrk na ten stranek a tam je to echo $vysledek a ja mezi echo a tu proměnou dal = :D
a ještě jak udělat aby se mi to zobrazilo v té stránce kam jsem zadával ty hodnoty
SwimX
Profil
tony2
jak jsem říkal: dáš form a php do jednoho souboru.. v action bude nečekaně název toho souboru. Tam kde máš echo, tam bue vypsán výsledek.
tony2
Profil
jo díky už to jede
tony2
Profil
a ještě byh se chtěl na něco zeptat tohle mám a chtěl bych tam dát zaškrtávací políčko a když bdue zaškrtle tak zšedne jedno vyplňovací pole a nepujde do něj nic psat a bude se počítat trošku jinak
SwimX
Profil
tony2
zšednutí po zaškrtnutí děla JS.
a potom v $_POST['name zaskrtavatka'] bude hodnota on -> je zaškrtlé
jinak není (podmínky v php si najdi v tutoriálu)
tony2
Profil
Prosimte jeste podminky si hledám a to zšednutí nemoh bys mě nějak nasměrovat nebo jestli je to nějaký kratky skrip tak sem napsat?
tony2
Profil
no to je jinak ja to vykombim jinak
tony2
Profil
to bude vše zamykám
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.