Autor Zpráva
Honza1234
Profil
Zdravím..
Právě přemýšlím nad jednou věcí a nevím, jak se to dělá, a nebo jestli se to vůbec dá udělat. Na webu budou třeba 3 stránky. A na každé bude "Ahoj".
Str.1 - Ahoj, Str.2 - Ahoj, Str.3 - Ahoj. "Ahoj" se napíše do každého editoru. No a teď, kdybych chtěl "Ahoj", změnit třeba na "Čau", tak to musím ve všech editorech předělat. Kdyby web byl o 3 stránkách, tak to není problém, ale kdyby jich měl třeba 50 a na každé by se to muselo změnit...? To si nedovedu jinak představit, než že je nějaký jednodušší způsob.
Moc dík!
Bubák
Profil
Nevím, co pčesně hledáš, snad jedna z těchto možností:
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&topic=96676&forum=8&page=-1
www.jakpsatweb.cz/include.html
Pokud ti jde o něco trochu jiného, tak napiš.
roberta
Profil
predpokladám, že obsah stránok ukladáš do databázy a na stránku ich vypisuješ nejakým php skriptom
buď ten text nahradíš priamo v databáze.
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/string-functions.html#function_replace

alebo pri výpise v php skripte
http://php.net/manual/en/function.str-replace.php

ak sú stránky statické, tak si musíš otvoriť všetky súbory v nejakom textovom editore (PSPad) a využiť jeho funkciu "Hľadaj v súboroch", kde sa dá nastaviť nahradenie textu iným textom
fuckin
Profil
tve vysvetleni problemu je naprosto nedostacujici. Jestli mas na mysli editaci textu v db tak to udelas pres mysql_query() nebo jestli to mas v souboru tak file_put_contents().

Jestli jsi mel na mysly vkladani souboru tak pres include nebo textove pres file_get_contents()

Jestli jsi mel na mysly nahrazeni urciteho textu tak pak str_replace().
Honza1234
Profil
Bubák
Jo šlo mi přesně o to. Docela jsem ocenil jednoduchost změny v PSPadu.
Uměl by PSPad kromě nahrazování nějakého textu za jiný i přidávání nového do všech stránek?
Dík!

fuckin
Sry, myslel jsem nahrazení určitého textu.
Lexter
Profil
Honza1234
Ahoj, jak píše Bubák, nejspíš chceš vysvětlení php funkce include. Já to dělám trochu jinak, než je zvykem a tedy následovně. Co ale budeš potřebovat?
Hosting s podporou php, to má dnes každý zgerb (wz, ic a další).


Jak to dělám:

Mám soubor index.php a jeho obsah je následující:

<?php $title = "Úvod"; include('inc/hlavicka.php.inc'); ?>
<p>Jedinečný obsah stránky...</p>
<?php include('inc/paticka.php.inc'); ?>


Jak si všimneš hned na začátku kódu, do proměnné $title jsem si uložil název stránky (Úvod), to se bude později hodit. Navíc jsem na začátek a na konec souboru includoval právě soubory o kterých budu psát níže.

Pak mám adresář inc, ve kterém mám uloženy dva soubory. Jaké? Podle kódu nahoře to určitě poznáš. Jsou to soubory hlavicka.php.inc a paticka.php.inc. Obsah těchto souborů je následující:

hlavicka.php.inc:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
<title><?php echo (!empty($title))?$title . " - ":""; ?>Pevný titulek</title>
</head>
<body>
<h1>Hlavička webu</h1>
<hr>
<ul>
<li><a href="index.php">1 stránka</a></li>
<li><a href="2-stranka.php">2 stránka</a></li>
<li><a href="3-stranka.php">3 stránka</a></li>
</ul>
<hr>


Jak vidíš, v tomto souboru definuji klasické věci, jako doctype, kódování a další věci. Zajímavé na tom však je, že (nebudu to komplikovat) do něj dávám například menu. Další zajímavostí je to, že zde si vypisuji proměnnou title, kterou jsem si definoval v souboru index.php. Tím vlastně dynamicky vypisuji titulek stránky, nadpis a další věci.

paticka.php.inc:

<hr>
<p><strong>Patička webu</strong></p>
</body>
</html>


Patička pak obsahuje opět klasický html kód stránky, který je na všech podstránkách stejný.

Pro lepší pochopení příkladu si stáhni tento soubor, nahrej ho na hosting s podporou php a spusť index.php.


Co jsem vlastně udělal? Mám jediný soubor s unikátním obsahem stránky a do něj includuji dva soubory, ve kterých je obsah, který se vyskytuje ve všech podstránkách webu a jeho editace je velmi obtížná a otravná. Stačí pak editovat jediný soubor a tedy hlavicka.php.inc aby si změnil menu na všech stránkách.

Možná jsem to nevysvětlil úplně dobře, takže doporučuji prohlédnout příklad.


Edit: Pozdě :D a ještě blbě.
Honza1234
Profil
Lexter
Smekám a nemám co dodat. Jenom:
1. Že seš borec :).
2. PHP, mi nic neříká (neumím ho).
3. Stáhnul jsem si odkaz a jestli tomu správně rozumím tak ve složce inc, kde je hlavicka a paticka, může být i levý sloupec + pravý sloupec.
4. I když PHP neumím, nějak to snad pochopím. Poslouží CTRL + C, CTRL + V (snad).
5. Možná je to blbá otázka, ale předpokládám, že css se dotoho tahat může...?
6. Jde se na výtvor podívat i před nahrátím na hosting?
7. Nějak se s tím budu snažit poprat. Dám vědět.
8. Moc díky!

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0