Autor Zpráva
panterek
Profil
Potřeboval bych nějaký příkaz na vytáhnutí dat z DTB, kde bude podmínka, že se tato data musí nacházet JEN v daném měsíci..zkoušel jsem to primitivně:

SELECT id FROM odpis WHERE date LIKE '-07-'

Což nechápu, proč mi nevyjel všechno z července...když datum doplním celé "2009-07-28", tak mi to najde..asi na to je nějaký lepší způsob, ale i tak mi není jasné, proč ten můj příkaz nefunguje
panther
Profil
panterek
SELECT id FROM odpis WHERE date LIKE '%-07-%' 
Joker
Profil
panterek:
Za prvé, pokud je v sloupci uložené datum, má být typu datum a pak tam nemá LIKE co dělat.
Radši nevidět, jak by přes LIKE vypadal řekněme výběr záznamů od 15. června do 14. července.


Výběr data podle měsíce by mohl být nějak takhle:
SELECT sloupce FROM tabulka WHERE DATE_FORMAT(datum, "%c") = 7
panterek
Profil
Jsem taky blb...ty '%', to byla školácká chyba..a jj, nějakou takovou funkci jsem měl na mysli, jen jsem nevěděl, jak na to..díky oběma
TomášK
Profil
Nedávno jsem byl poučen, že tenhle přístup je neefektivní. Lépe tedy s využitím BETWEEN.
Edit: dnes plácám blbosti, tentokrát se nejedná o jeden interval, tedy beru zpět. Dám si předsevzetí, že na svůj příspěvek budu chvíli koukat než ho pošlu...
panterek
Profil
Ještě mě tak napadá, pro výběr měsíce používám:

<select name="mesic">
<optgroup label="Měsíc">
<option value="leden" label="leden"> Leden </option>
.............atd..............

Aby mi skript vyhodnotil to, co potřebuju, musím udělat další tlačítko <input type="submit">....chtěl bych to udělat tak, abych si vybral měsíc a po vybrání skript vykonal, co potřebuji...prostě abych to nemusel ještě potvrzovat, nevím, jestli na to slouží funkce onclick, jen nevím, co do ní napsat :(

A jestli se ještě můžu zeptat, nechci kvůli těmto primitivním dotazům zakládat nové vlákno..potřeboval bych z databáze vytáhnout data, jehož součet sloupce je největší...je na to nějaká funkce? Mám sloupec - cena. V tomhle sloupci jsou různé částky v různých obdobích..a já potřebuju, aby mi vyhledal konkrétní jeden den, ve kterém je částka největší..sum(cena) mi vyjede součet z nějakého dne, ale jak mu říct, aby prohledával dál, pokud tato částka není nejvyšší..
Kajman_
Profil *
<select onchange="this.form.submit()">


select sum(cena) soucet, datum from tabulka group by datum order by soucet desc limit 1
panterek
Profil
jé, všechno funguje, moc dík

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: