Autor Zpráva
ErForce
Profil
Vlastně jsem nenašel vhodnou kategorii na to tak to umístím sem, pokud je lepší kategorie, požádám moderátory o přeřazení, děkuji.

Již několik let se zajímám o internetové stránky, aplikace...atd atd (jakože dělám), ale tuto obecnou otázku nejsem úplně schopen zhodnotit.
co je lepší? Použévat na stránce iframe? či Ajax nebo prostě a jednoduše vždy znovu reloadovat celý lay s různým obsahem...??

1) iframe je nejjednodušší a pro uživatele i kodéra, velmi příjemný, ale co se týče seo, není to úplně ideální společník webdesignera(centralizovaný PR, s <title> si taky moc nepohrajem, nemluvě o indexaci), a pokud chceme trochu lépe iframe adaptovat do stránky, použití JS se stejně nevyhneme. Tam však hrozí, že uživatel bude mít js vypnut, ale přesto utrpí trochu 'jen' grafika...

2) Ajax... použití xmlHttpRequest, či u ie ActiveXObject... to je také uživatelsky příjemná věcička, ale opět je to trochu horší se seo, nemluvě o tom když uživatel bude mít vyplé scripty - pápá. Ale zase se s ním daj udělat opravdu "psí kusy"..

3) znovu a znovu celý layout. ono, když se obrázky nacachují, nebo pokud je větší část jen o css, je to celkem cajk co se týče načítání, ale uživateli to není úplně pochuti (co jsem zjistil) , kompletní reload u běžných uživatelů (ať už podvědomě nebo vědomě) navazuje chvilkový pocit ztráty kontroly. ale zas ne tolik, aby ho to odradilo. Co se týče seo , mluvím hlavně o <title> a o možnosti mít více zaindexvaných stránek a podle mě i lepší možnosti mít rozdělený PR, je to prostě asi nejlepší způsob...také i pro uživatele co si vypínaj styly je to příjemné...

no nevim, řekl jsem tu jen zlomek z výhod a nevýhod ale zajímá mě váš názor (je mi jasný že na každý projekt se hodí něco jiného, ale zajímalo by mě to v obecném měřítku)
tiso
Profil
Pokiaľ sa ti nepáči 3) je na čase prejsť so statických (HTML) stránok na dynamicky generované (PHP, ...).
Ofi
Profil
PHPko standartně používám, ale to nevím jak to má řešit - pokud použiji PHP, tak o5 ve spojení s jedním z těchto 3 způsobů.. (jsem ErForce, měl jsem dočasný problém s tímto účtem , proto jsem chvíli používal ErForce)
tiso
Profil
Jedna z možností:
http://polopate.jakpsatweb.cz/index.php?page=include
http://polopate.jakpsatweb.cz/index.php?page=include2
http://polopate.jakpsatweb.cz/index.php?page=include3
Ofi
Profil
includnout menu můžeš jak chceš, ale nic moc nezměníš na technice reloadu celého laye...

(ani bych ten reload bez includu nedělal, představ si přidávat jednu položku do 50ti stránkek xD)
tiso
Profil
Ofi: nemal som odkiaľ vedieť ako to máš robené...
ale nic moc nezměníš na technice reloadu celého laye...
A dôvod prečo ho chceš meniť? Fungujú tak skoro všetky stránky ktoré poznáš.
Ofi
Profil
tiso
nemal som odkiaľ vedieť ako to máš robené...
jasně že ne mě, šlo o obecný princip - stačilo říct - 3ka je nejlepší protože $proč.

A dôvod prečo ho chceš meniť? Fungujú tak skoro všetky stránky ktoré poznáš.
nechci to měnit, chci vědět co je obecně výhodnější...

zajímalo by mě, když bych udělal reload laye, i včetně includovanýho obsahu (což jsem doposud nepoužíval) a měnění obsahu pomocí $_GET - zajímalo by mě jak je to se seo. konkrétně s rozložením PR a jestli je možné aby mi vyhledávač zaindexoval např. index.php?p=1 a index.php?p=2 zvlášť (jako různé stránky)

dodatek: smz upravené pomocí mod_rewrite
habendorf
Profil
Ofi:
jestli je možné aby mi vyhledávač zaindexoval např. index.php?p=1 a index.php?p=2 zvlášť (jako různé stránky)

Jsou to dvě různé stránky a vyhledávač s nimi podle toho naloží.
Bubák
Profil
iframe je nejjednodušší
Dokonce jednodušší, než FRAMESET.

není to úplně ideální společník webdesignera(centralizovaný PR, s <title> si taky moc nepohrajem, nemluvě o indexaci)
Jsou dvě možnosti, v iframe mít články, nebo, podstatně lepší je mít v iframe menu a to vložit do stránky. Podle toho, co píšeš, jsi o možnosti vkládání menu neuvažoval.

kompletní reload u běžných uživatelů (ať už podvědomě nebo vědomě) navazuje chvilkový pocit ztráty kontroly
Já jsem zade zvyklý, že po klepnutí na odkaz dostanu komplet nový obsah, a ne, že se někde v rožku bude něco "AJAXovat".

jestli je možné aby mi vyhledávač zaindexoval např. index.php?p=1 a index.php?p=2 zvlášť
To je u vyhledávačů naprosto běžná věc.
tiso
Profil
Ofi: „nechci to měnit, chci vědět co je obecně výhodnější...
Na to si si odpovedal už v úvode sám.
Ofi
Profil
tiso
Na to si si odpovedal už v úvode sám.
ano? toho jsem si nijak nevšiml..

Bubák
mít v iframe menu a to vložit do stránky.
hm, je to jeden ze způsobů - ale při tomhle by se ti zas reloadovala celá stránka ne? takže patří do bodu č 3

To je u vyhledávačů naprosto běžná věc.
radši se ujišťuji ;-)

habendorf
Jsou to dvě různé stránky a vyhledávač s nimi podle toho naloží.
pokud vemu v úvahu, že mám ve stránce iframe na obsah - jednou tam mám načtený úvod, podruhé (po kliknutí na položku v měnu) třeba historii - jsou to také dvě různě stránky ale vyhledávač je bere jako jednu - proč? protože to by musel umět "klikat" ...
Bubák
Profil
pokud vemu v úvahu, že mám ve stránce iframe na obsah
To, co je v IFRAME, je pro vyhledávač samostatná stránka, má přece vlastní URL.
Ofi
Profil
Bubák

To, co je v IFRAME, je pro vyhledávač samostatná stránka, má přece vlastní URL.
ano, to znamená že se mi indexuje samotný obsah ale ne kompletní stránka...

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: