Autor Zpráva
Janina
Profil
Dobré ráno všem,

prosím o pomoc s následujícím problémem.

Mám stránku index.php . Do stránky index.php chci includovat patičku (takto:
<?php include "footer.php";?>
.

Soubor footer.php vypadá následovně:
<div id="footer">
			<div>
<a href="#">Links</a> | 
<a href="#">Links</a> |
<a href="#">Links</a> |
					
					 
	</div>
	</div>
V tomto souboru není na začátku žádná mezera.
Ani v souboru index.php viz. kus kodu:
</div><!--end content --><?php include "footer.php";?></div><!--end all -->


Přesto však ve všech prohlížečích se utvoří mezi divem "content" a divem "footer" mezera asi 30px. (divy jsou stejně široké a jsou nad sebou)

Pokud ovšem tam nebudu soubor includovat, ale klasicky html kód nechám přímo v souboru index.php, mezera zmizí.

Dále pokud udělám v souboru footer.php na začátku jeden prázdný řádek, mezera zmizí, ale pouze v Opeře 9

Problém je v tom, že tam tu patičku potřebuji includovat, ale jakmile se o to pokusím vznikne tam tato mezera.

Neví někdo, jak se toho zbavit? Dokument píšu Xhtml Strict 1.0

Děkuji všem za pomoc.
tiso
Profil
Poprosím link na ukážku.
Axamith
Profil
Kdysi jsem řešil něco podobného a po hodně dlouhém ladění jsem odhalil drobnou chybu v ext. CSS, která se projevovala podobným nestandartním způsobem. V první řadě bych zkusil postupně celý kód ořezat na tyto základní DIVy a postupně vracel celý kód do původního stavu. Tak jednoduše vysleduješ, která část kódu je problematická. Nemusí přímo souviset s problémovým místem. Ale jak píše Tiso, bez živého linku lze dosti těžko cokoliv komentovat.
Bubák
Profil
Pokud ovšem tam nebudu soubor includovat, ale klasicky html kód nechám přímo v souboru index.php, mezera zmizí.
Můžeš porovnat soubory, statický HTML s PHP souborem jestli ve výsledném PHP není navíc "smetí" třebas BOM. Soubory umí porovnat třebas Total Commander, PSPad, ...

Dokument píšu Xhtml Strict 1.0
To teď není důležité, nepíšeš ho náhodou v kódování UTF-8 v Poznámkovém bloku, nebo v jiném editoru, kteký zapisuje BOM.
Janina
Profil
Bubák: Zkusím tedy to s tím BOMem, ale vůbec nevim, co to je, takže jdu hledat. No stránky píšu v Notepad ++ a vše je UTF-8 . Díky za nakopnutí :)
Janina
Profil
Všem děkuji za snahu a Bubákovi za vyřešení situace. Uložila jsem includovaný soubor v PSpadu a mezery zmizely. Ještě jednou díky :)
Janina
Profil
Ještě se zeptám: Je ten BOM v dnešní době důležitý? Je lepší ho tam mít nebo raději psát kód bez něj?
Bubák
Profil
PSPad zapisuje BOM volitelně, ve výchozím nastavení se BOM nezapisuje. Údajně jde ukládání BOM v Notepad++ vypnout v preferencích, nemusela bys pak přecházet na jiný editor.
habendorf
Profil
Janina:
Je lepší ho tam mít nebo raději psát kód bez něj?

Já myslím, že z tohoto vlákna je odpověď jasná ;o)
Janina
Profil
Ráda bych zůstala u Notepadu ++. Už jsem i našla, kde se BOM u nových dokumentů vypíná. Jen mi trochu mate to, že pokud otevřu dokument přeuložený v pspadu bez BOMu, tak se v Notepadu ++ když dám Formát - je kodování nastavené jako ANSI ale zobrazené jako UTF8 . Pokud ale v dokumentu neco zmenim a uložím přesně tak, jak se mi to otevřelo (ANSI as UTF-8) a podívám se na to v PSPadu, tak tam BOM není a kodování je stále UTF-8.

To ANSI mi v tom programu trochumate, ale jak to tak vypadá, tak je to asi v pohodě :)

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: