Autor Zpráva
Darker
Chtěl jsem určitou složku (tedy soubory v ní) chránit heslem pomocí .htaaccess, ale na internetu všude píší o nástroji který vytváří soubor hesla, místo o tom jak ho vytvořit. Copak je ten soubor zahashovaný, že nejde udělat ručně? A pokud lze, je někde webový nástroj, který by mi ho vygeneroval?
Davex
Hesla jsou zahešována. Webových nástrojů na vygenerování existuje mnoho, ale většinou vytvářejí heslo jen pomocí algoritmu DES. Bezpečnější je hash MD5, který je i výchozí pro htpasswd na Windows.

Pokud chceš vědět, jak se vytváří soubor s hesly .htpasswd, tak si vytvoř vzorový pomocí programu htpasswd a prostuduj si něco o funkci crypt().
Darker
Davex:
vzorový pomocí programu htpasswd
No, a jak?
Davex
Sám jsi odkázal na dokumentaci s příkladem použití programu htpasswd a ptáš se jak ho použít? S čím máš konkrétně problém?
Darker
Nemůžu si tenhle serverový program nainstalovat na freehosting. A nevím jak zjistit, jestli tam už je.
Davex
Program htpasswd je součástí každé instalace Apache. Ty si ho nemůžeš nainstalovat do svého počítače s Windows?
Darker
Já na počítači Apache nemám. Programuju nejen doma, ale i všude jinde, takže mám věci rovnou online, a ukládám je přes PSpad ftp klienta. Proto nedělám do localhostu, a nemám apache.
Davex
Vzorový soubor .htpasswd s hesly vypadá třeba takto:
darker:fccIvB5IHkQdQ
Darker:$apr1$WFlY4…$jhwdjvOsHhHU.GGbS0T9q/

Vaše odpověď

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0