Autor Zpráva
lopikol
Souvisí to s provozem těchto domén.
Chci všechny pc připojit na server a pokud adresa končé .l, tak se budou hledat na serveru.
http://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=vthread&forum=31&topic=128395

Nainstaloval jsem si tento DNS server, ale pokkud v Notebooku > windows 7 zadám do výchozí brána a dns server ip sdresu toho serveru, tedy 192.168.0.1, nejde mi internet a směřování domén taky nefunguje.

www.cizek.com/cs/linux/dhcp/dnsmasq

Co dělám špatně?
Davex
lopikol:
zadám do výchozí brána a dns server ip sdresu toho serveru, tedy 192.168.0.1, nejde mi internet
Pokud server není brána do internetu, tak jej nastav jen jako DNS server. Jako výchozí bránu nastav IP adresu tvého routeru/ADSL modemu (jak to bylo původně).

směřování domén taky nefunguje
Návod vypadá v pořádku. Doplnil jsi na serveru názvy do souboru /etc/hosts a funguje z konzole na serveru překlad všech jmen, včetně internetových?
lopikol
Davex:
Pokud server není brána do internetu, tak jej nastav jen jako DNS server. Jako výchozí bránu nastav IP adresu tvého routeru/ADSL modemu (jak to bylo původně).
Díky už to jde, takže ted dns na modemu mohu v klidu vypnout?

Návod vypadá v pořádku. Doplnil jsi na serveru názvy do souboru /etc/hosts a funguje z konzole na serveru překlad všech jmen, včetně internetových?
Nějaký příklad by nebyl?

Ted tam mám:
127.0.0.1	localhost
127.0.0.1	HomeServer

192.168.0.1 honza.l
192.168.0.1 nette.l
192.168.0.1 other.l

Už mi to všechny .l domény směruje na server, takže paráda :)

To už asi moc nesouvisí s tímto, ale s spíš apachem.
Pokud dané doména např. autobus.l neexistuje, tak se zobrazí obsah serveru (192.168.0.1) dalo by se nějak udělat, aby mne to přesměrovalo přímo na adresu 192.168.0.1 a nezobrazilo to jen její obsah? Děkuji
Davex
lopikol:
Díky už to jde, takže ted dns na modemu mohu v klidu vypnout?
Řekl bych, že to není dobrý nápad. Pravděpodobně ho bude používat k dotazování na jména server s dnsmasq, ale záleží na jeho konfiguraci a obsahu souboru /etc/resolv.conf.

Nějaký příklad by nebyl?
Příkazy v terminálu:
ja@moje:~$ host honza.l
Host honza.l not found: 3(NXDOMAIN)  // jméno nenalezeno

ja@moje:~$ host www.google.com
www.google.com is an alias for www.l.google.com.  // alias a IP adresy
www.l.google.com has address 209.85.148.106
www.l.google.com has address 209.85.148.105
www.l.google.com has address 209.85.148.147
www.l.google.com has address 209.85.148.99
www.l.google.com has address 209.85.148.103
www.l.google.com has address 209.85.148.104

ja@moje:~$ ping www.seznam.cz  // kontrola, zda server odpovídá
PING www.seznam.cz (77.75.72.3) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.seznam.cz (77.75.72.3): icmp_req=1 ttl=250 time=0.773 ms
64 bytes from www.seznam.cz (77.75.72.3): icmp_req=2 ttl=250 time=0.744 ms
64 bytes from www.seznam.cz (77.75.72.3): icmp_req=3 ttl=250 time=0.761 ms
64 bytes from www.seznam.cz (77.75.72.3): icmp_req=4 ttl=250 time=0.718 ms
64 bytes from www.seznam.cz (77.75.72.3): icmp_req=5 ttl=250 time=0.770 ms
^C
--- www.seznam.cz ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 4004ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.718/0.753/0.773/0.026 ms

Pokud dané doména např. autobus.l neexistuje, tak se zobrazí obsah serveru (192.168.0.1) dalo by se nějak udělat, aby mne to přesměrovalo přímo na adresu 192.168.0.1 a nezobrazilo to jen její obsah?
Ano šlo by to mod_rewrite pravidlem, které přesměruje při nepřítomnosti adresáře pro doménu.
lopikol
Co se týče testů, tak to mám vše jako ty, takže to je snad ok :)

Davex:
Ano šlo by to mod_rewrite pravidlem, které přesměruje při nepřítomnosti adresáře pro doménu.
Pomohl by si mi stim? Moc děkuji.
lopikol
Když nejde server, tak se nepřipojim na net, takže když dám do alternativní dns ip modemu, tak to půjde vše jak má?
Davex
lopikol:
Pomohl by si mi stim? Moc děkuji.
Jsi mimo téma. Nastavení mod_rewrite nesouvisí s dnsmasq.
[#8] ↓ Ano, tam se to hodí víc než sem.

Když nejde server, tak se nepřipojim na net, takže když dám do alternativní dns ip modemu, tak to půjde vše jak má?
Můžeš to vyzkoušet, ale některé operační systémy je střídají nebo používají ten rychlejší, takže nemusí chvílemi fungovat rozlišení interních jmen *.l, přestože bude server zapnutý.
lopikol
Davex:
Jsi mimo téma. Nastavení mod_rewrite nesouvisí s dnsmasq.
Sem by to, ale už mohlo jít, ne?

Můžeš to vyzkoušet, ale některé operační systémy je střídají nebo používají ten rychlejší, takže nemusí chvílemi fungovat rozlišení interních jmen *.l, přestože bude server zapnutý.
Dal jsem to tam, tak snad to půjde.

Když sem měl vyplej server, tak mi nešel internet, proto jsem se ptal, zda tam mohu doplnit tu ip modemu.

Vaše odpověď

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0