Autor Zpráva
Honza.P
Dobrý den, chtěl bych se Vás tímto zeptat na pár otázek. Proč některé aplikace pro Linux server nejedou na Windows serveru? Jaký je rozdíl mezi Windows a Linux serverem? Je nějaký zásadní rozdíl při programování aplikací pro Linux server a Windows server a jaký? Jde mi hlavně o tu kompatibilitu těch aplikací, proč nemůžou jet na obou serverech a jaký je ten rozdíl v programování a jestli jde tu aplikaci předělat tak, aby z Linux serveru fungovala i pod Windows serverem. Předem děkuji za Vaše odpovědi
Mároš
Tak asi základní rozdíl je ten, že jedno je Linux, a jedno je Windows :-) Něcpo absolutně jinýho... Jen nevím, co myslíš tím zásadní rozdíl při programování aplikací pro Linux server a Windows server? Pokud víš jak, tak na obou OS můžeš naprogramovat skoro totožné aplikace. Záleží na programovacím jazyku.
Tori
Honza.P:
některé aplikace
Např. které?
Honza.P
Těch aplikací je samozřejmě víc, ale jako příklad uvedu tuhle http://sourceforge.net/projects/php-pastebin/ je dostupná pouze pro Linux a proč? Proč nefunguje i pod Windows? Jde mi jen o tuhle odpověď o nic víc:-)

To samé i třeba Shoutbox http://yurivish.com/yshout/
Davex
Honza.P:
Proč nefunguje i pod Windows?
Ale ono to pod Windows funguje, nebo ne?

Pokud ty aplikace nepoužívají nějaký kód závislý na platformě (jako třeba spouštění externích programů přes exec() apod.), tak budou fungovat i ve Windows.
Honza.P
Davex:
Super, to je přesně to, co jsem chtěl slyšet:-)
Jinak bohužel, tyto aplikace nefungují pod windows a nevím proč. Zřejmě je to těmi externími soubory. Jde nějak předělat to spouštění externích souborů aby to fungovalo i pod windows? :-) Děkuji
Davex
Stačí si do Windows nainstalovat webserver s Apache, PHP, MySQL v balíku jako EasyPHP, WampServer nebo XAMPP a bude to fungovat.

Php-pastebin mi funguje bez viditelných problémů. YShout nemám vyzkoušený.
Honza.P
Davex:
Právěže Wamp používám a yshout na něm nefunguje a nevím proč. Pastebin nefunguje též a autor mi i ospobně napsal že na windowsech to nefunguje. :-(
Je možné že to může být špatně nastaveným serverem?
Davex
Honza.P:
Je možné že to může být špatně nastaveným serverem?
V případě Php-pastebin by to mohlo být vypnutým short_open_tag v php.ini. Nevím, jaké je výchozí nastavení ve Wampu.

Kód YShoutu neznám, ale když to autor píše, tak nefunkčnost nebude způsobena konfigurací serveru, ale špatně napsaným PHP kódem
Honza.P
Davex:
Tak jestli ten Yshout můžeš prosím nějak ozkoušet a dát vědět jestli tobě funguje nebo nikoliv. Tady je odkaz http://strangersinparadise.g6.cz/YShout.zip

Mockrát děkuji
Davex
Ve Windows to funguje. Jen se nezobrazuje vložený text - asi tam bude nějaká chyba, která nesouvisí s konfigurací serveru.
Honza.P
Davex:
Mně se právě ten yshout vůbec nezobrazí a nevím čím to může být. :-( Jen se ukáže černé pozadí ale Yshout se prostě neotevře no...
Davex
Zkoušíš příklad se zapnutým JavaScriptem v prohlížeči?
Honza.P
Davex:
Samozřejmě. Zkoušel jsem to snad ve všech prohlížečích a pořád nic. Apache Error log nevypisuje žádné chyby tak nevím:-( Jediné co mě ještě napadá, že by mohla být vypnutá nějaká funkce v php.ini, ale to si nejsem až tak jistý.
Davex
V php.ini by měl být zapnutý ten short_open_tag. Na ničem dalším by to nemělo být závislé. Ještě si ve správném souboru php.ini zapni záznam chyb do souboru (na začátku řádku nesmí být středník, kterým se označuje komentář):

short_open_tag = On
log_errors = On
error_log = php_errors.log
Honza.P
Davex:
Super děkuji, Pastebin díky tomu zapnutému short_open_tag již funguje, ale ten Yshout ne a ne se zobrazit:-(
shaggy
Honza.P:
Neverím tomu, že ti nevypisuje žiadnu chybu. A ak skutočne nie, tak je to predsa tvoje lokálne prostredie, nie je nič jednoduchšie, než si zapnúť vypisovanie chýb (a potom zistíš, prečo to nejde).

Super děkuji, Pastebin díky tomu zapnutému short_open_tag již funguje
A pritom si stačilo prečítať, čo ti bolo poradené pred dvoma dňami [#9].
Honza.P
Tak to je zajímavé... Teď zapnu Wamp a Yshout už se normálně zobrazí, ale nejde do něj psát, prostě se nic nestane. Že by to mělo něco společného s tím zapnutým logováním chyb do souboru?

shaggy:
Opravdu to nic nevypisuje, jak v apache error logu, tak i v php error logu.
Davex
Honza.P:
Že by to mělo něco společného s tím zapnutým logováním chyb do souboru?
Ne, s tím to nesouvisí. Znova opakuji, že chyba je s vysokou pravděpodobností ve špatně napsaném PHP a ne v konfiguraci serveru.

Možností řešení je několik:

1) najít a opravit chybu
2) najít jiný skript, který bude fungovat i ve Windows
3) nainstalovat si Linux + Apache + PHP do VirtualBoxu a skript spouštět tam
shaggy
Honza.P:
Stále neverím, že ti to nevracia žiadne chyby (máš zle nastavené zobrazovanie chýb).
Skúsil som si to stiahnuť a... ako bolo spomenuté, na prvý pohľad je to zle napísaná aplikácia - dokonca v súbore s inštalačnými informáciami má chybu (namiesto db tam má bd).
Po spustení inštalačky na mňa vyskočí stovka warningov (aj keď ide o verziu z roku 2012, autor používa ereg funkcie, ktoré sú deprecated). Ale chyby mi to zobrazí.

A po ručnom naimportovaní dát do db mi aplikácia funguje, čiže chyba bude niekde inde.
Honza.P
shaggy:
Myslíš ten Yshout nebo Pastebin?
shaggy
Honza.P:
Písal som o Pastebin.
Yshout som nerozbehal vôbec, pretože sa pokúša includovať súbor, ktorý v tom balíku nie je (ale chybu mi to vypísalo tiež).
Honza.P
Davex:
Ty říkáš že Yshout ti funguje, zkouěel jsem ho spustit i na hostingu endory a tam funguje. Poté jsem si nainstaloval linux mint a nainstaloval na něj LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) a pořád stejný. Asi si budu muset najít jiný takový shoutbox:-(
shaggy
Honza.P:
Ty říkáš že Yshout ti funguje

shaggy:
Yshout som nerozbehal vôbec
Hmm, ja neviem, asi bude problém inde ako v php na Windows.
Davex
shaggy:
Yshout som nerozbehal vôbec
Já ti nevím, ale mně opravdu funguje a bez vypisování nebo záznamu chyb. Jen jsem nahrál, rozbalil a spustil.

Domnívám se, že na Windows bude zrada někde v tom ukládání do souboru, protože se do něj po odeslání dat nic neukládá.
shaggy
Davex:
Stiahol som Yshout z odkazu, ktorý dal [#10] Honza.P vyššie. Zbežne som si prebehol ten balík.
Jediné, čo vyzerá ako hlavný spúšťač je yshout.php, ten keď spustím, tak sa pokúša includovať example.html a ten súbor samozrejme neexistuje.
Davex
shaggy:
Jediné, čo vyzerá ako hlavný spúšťač je yshout.php
Ten se volá AJAXem ze skriptu js/yshout.js. Funkční příklad je v adresáři example/.

Hlavní chyba je jinde než v konfiguraci serveru, takže tímto tuto kapitolu uzavírám. Pokud chce někdo pokračovat v řešení nefunkčnosti skriptu YShout, tak má příležitost ve starším tématu Yshout 5 php ajax shoutbox na windows serveru.

Vaše odpověď

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0