Autor Zpráva
Jan Zabloudil
Zdravím,
V knize mám postup jak nakonfigurovat správně server, ale kniha je trochu starší a uvádí postum, který se neshodu s mojí verzí.
Já mám verzi - Apache 2.4
V knize je pro verzi - Apache 2.2
Mohl by jste mi někdo prosím poradit, jak správně nakonfigurovat Apache 2.4 pro PHP?
A jak správně nakonfigurovat PHP (vyšší než php 5.3) pro MySQL?
Děkuju
Zechy
PHP žádnou zvláštní konfiguraci pro MySQL server nepotřebuje, jsou zde typické funkce mysql_connect, mysql_query, atd, deprecated jsou až do verze 5.5, čili si na odstranění ještě počkáme. Pokud chceš objektovější řešení je zde například třída PDO nebo MySQLi.
Davex
Při instalaci PHP by se mělo postupovat podle instalačního návodu. Jediný rozdíl pro Apache 2.4 bude asi ten, že se knihovna s PHP modulem nebude jmenovat php5apache2_2.dll, ale bude to php5apache2_4.dll (pokud není v balíku s PHP, tak se musí stáhnout na Apache Lounge).

Nejrychlejší způsob jak zprovoznit Apache, PHP a MySQL je instalace balíku EasyPHP, WampServer nebo XAMPP, kde je všechno již nakonfigurované.
mlasevic
Ahoj,

souvisí to s tématem - mám problém s rozchozením PHP 5.4.x na Apache 2.2 - původní instalace je wampserver s tím, že poslední verzi PHP jsem tam měl 5.3.1.

Po dodání balíčku PHP 5.4.x ( 5.4.3 nebo 5.4.15) sice PHP 5.4.x rozchodím, tj. úvodní site wampserveru pojede, ale nemůžu zprovoznit připojení k mysql ani přes php_mysql.dll ani přes php_mysqli.dll.

Oba moduly jsou v php.ini povoleny, nicméně phpinfo mi ukazuje, že se nenatáhnul ani jeden z obou modulů, ale jen mysqlnd.

Přitom na ostrém hostingu je php 5.4. nainstalován a normálně se připojuji webovkama v režimu mysql.

Jinak asi to vliv mít nebude, ale přesto doplňující info - mám to nainstalováno na Win7 64-bit.

Netušíte někdo, kde může být problém?

Dík za nakopnutí správným směrem.

P.S.: Pokud by to nešlo přes wamp - je nějaká možnost, jak si nakonfigurovat xampp tak, abych si mohl jednoduše přepínat verze PHP?
Davex
mlasevic:
Po dodání balíčku PHP 5.4.x ( 5.4.3 nebo 5.4.15) sice PHP 5.4.x rozchodím, tj. úvodní site wampserveru pojede, ale nemůžu zprovoznit připojení k mysql ani přes php_mysql.dll ani přes php_mysqli.dll.
Po dodání jakého balíčku? Na webu WampServeru jsem nenašel stažení samostatného PHP 5.4 a po ručním přidání PHP 5.4.16 mi mysql_* funkce fungují.

Oba moduly jsou v php.ini povoleny, nicméně phpinfo mi ukazuje, že se nenatáhnul ani jeden z obou modulů, ale jen mysqlnd.
Používá přidaná verze PHP správný soubor php.ini se správnou cestou do adresáře, kde jsou knihovny rozšíření? Není nějaká chyba v záznamu chyb Apache (soubor apache_error.log)?
Camo
mlasevic:
V mojom prípade toto bolo spôsobené systémovou premennu path na windovse. Treba ju nastaviť na ten adresár, kde je php. Zvyčajne sa v názve adresára zmení číslo verzie a už to nefunguje...
mlasevic
Díky za nakopnutí - bylo to cestou k extensions. Ikdyž jsem ji natvrdo nakonfiguroval v phpForApache.ini a rovnou i v PHP.ini, tak při přepnutí na verzi PHP 5.4.3 to tam nebylo - musel jsem pro editaci php.ini použít odkaz v menu WampServerManageru.

Vaše odpověď

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0