Autor Zpráva
Meldo
Profil
Nedavno na hostingu, kde mam umiestnene vsetky weby nasadili novu architekturu sucastou ktorej je aj cache.
Od toho momentu nevidim zmeny na webe okamzite ale az po niekolkych desiatkach sekund pripadne minut. (co je logicke)

Verim ze to zlepsi vykon, avsak neskutocne mi to spomalilo pracu. Ako to riesite vy? Ako robite zmeny na webe, na ktorom je zapnuta cache?
Alphard
Profil
Co konkrétně se chybně cachuje? Změna url nepomůže?
Meldo
Profil
Cachuje sa to dobre :)

Skusim este raz. Spravim zmenu v PHP kode a na webe sa prejaví po povedzme 50 sekundach. Spravim dalsiu zmenu a znova musim cakat 50 sekund.
Alphard
Profil
Tak především, PHP netestujeme na serveru.
Předpokládám, že stránka je na stále stejné url, pro cachující aplikaci se tváří jako statická a má tak zůstat i pro návštěvníka. Pro vlastní potřebu můžete do url dopsat libovolný parametr, který url změní. Případně zkusit cache vypnout pro vaši IP.
Meldo
Profil
Ano stranka je stale na rovnakej url a evidentne sa tvari ako staticka. Pravdu mas. Ako jej ale povedat, ze to robit nema? :)

Dopisanie parametrov do url nepomohlo.

Skusal som posielat hlavicku:
header('Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate');
nepomohlo

Do htaccess som pridal:
SetEnv no-gzip 1
RewriteRule ^(.*)$ $1 [NS,E=no-gzip:1,E=dont-vary:1]
nepomohlo

Aktualne hlavicky:


Stale to neni okamzite...:(
Alphard
Profil
Meldo:
Dopisanie parametrov do url nepomohlo.
Tomu se dá těžko uvěřit. Požadavek na novou url (která není v cache) přece nemůže vrátit jinou starou stránku.
Meldo
Profil
No ale je to tak. Vid. toto video som pri tejto prilezitosti spravil, kde je to jasne vidiet.

Youtube
Alphard
Profil
Až doposud jsem myslel, že se bavíme o nějaké výstupní cache. Ta se ale opravdu takto chovat nemůže, to by web vůbec nefungoval. Zákaznik by musel čekat třeba minutu, než se mu ukáže aktuální stav košíku :-)
To co je na videu bude mít zřejmě jednu z následujích příčin:
1. Nevidím, jestli editujete soubor přímo na FTP. Je možné, že se změněné soubory na produkci nahrávájí v určitých intervalech. Měli jsme to před lety na jednom serveru s SVN, deploy každých 5 minut, bylo to na zabití.
2. Editujete přímo zdrojové soubory, ale nějaká cache si drží původní naparsované zdrojáky.

Zjistěte si, co přesně je tam nasazeno, a zkuste najít nějaké informace. Víc asi neporadím.
Meldo
Profil
Alphard:

Ano! Editujete přímo zdrojové soubory, ale nějaká cache si drží původní naparsované zdrojáky.
S týmto si neviem rady. Bezi do na websupporte, ak ma niekto skusenost. Helpdesk mi tvrdi, ze cache je vypnuta, ale nieco sa tam stale cachuje...
Davex
Profil
Pravděpodobně je tam jako PHP modul zapnutá nějaká op-code cache (např. OPcache nebo APC), která kešuje PHP skripty přeložené do bytecode a změna souboru na disku se nekontroluje při každém spuštění skriptu.
Meldo
Profil
Davex:
Hmm tak s tym asi nenarobim nic.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0