Autor Zpráva
Pavol Knut Navratil
Profil
Poprosím vás všetkých o radu... takto mám zapísané presmerovanie z domény na mobilnú verziu webu kde funguje v poriadku a perfektne:

RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} "android|blackberry|ipad|iphone|ipod|iemobile|opera mobile|palmos|webos|googlebot-mobile" [NC]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} !macintosh [NC]
RewriteRule ^ http://m.systemknut.com%{REQUEST_URI} [R,L]

problém je však v tom že túto adresu: https://www.systemknut.com/order/order_en.php?id=15 presmeruje automaticky na http://m.systemknut.com kde ale vôbec neexistuje a hodí to na 404.html. Ide mi o to aký zápis urobiť aby https bola vylúčená z presmerovania a po kliknutí na mobile sa zobrazil obsah stránky. Pekne ďakujem za všetky postrehy k prepísaniu.
Str4wberry
Profil
Zdá se mi, že v tomto případě je zbytečné větvit web na dvě domény.

Zmíněný web by mohl normálně normálně fungovat jen na jednom místě a přizpůsobovat se díky vhodnému CSS všem zařízením od mobilu po počítače.
Pavol Knut Navratil
Profil
hmm. subdomenu som vytvoroil skôr ako som uvažoval o zmene dyzajnu na hlavnom webe. Inak problém okolo presmerovania som už vyriešil zápisom:

RewriteRule ^order - [L]

Píšem o tom na svojom blogu source-knut.blogspot.sk/2015/06/htaccess-redirect-na-mobilne-telefony.html takže ak niečo hľadáte čo nie je na tajto diskusii tak to nájdete možno u mňa.

Ešte raz ďakujem.

Moderátor juriad: Prosím, nepoužívej tři m bezprostředně za sebou - slouží k zavolání moderátora.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Pavola Knuta Navratila:
Ještě připiš, jak přesměruješ desktopové prohlížeče, které ti přijdou na emkovou subdoménu.
Obecně mi přijde jako velmi nepraktické provozovat stejný obsah na různých adresách (a jen proto, že se mění jeho formátování). Je to podobně divné, jako kdybys měl jinou adresu pro Firefox a jinou pro Explorer…
Netvrdím, že se větvení musí odehrávat v CSS, mobilní verze klidně může mít úplně jiné HTML než desktopová, ale proč mít jinou adresu? Z toho žádný přínos není.
Str4wberry
Profil
ale proč mít jinou adresu? Z toho žádný přínos není.

Tak přínos je ten, že jde na konkrétní variantu odkázat.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Str4wberryho:
Ale to jde jen, pokud odkazuješ na mobilní verzi, nebo pokud ten, kdo odkaz následuje, tak nečiní z mobilu. Jinak ho Pavol Knut Navratil přehodí na mobilní verzi.
Davex
Profil
Pavol Knut Navratil:
Když budu mít nejmodernější 80" Ultra HD televizi s Androidem, tak mě to taky přesměruje na verzi pro mobilní telefony?
Pavol Knut Navratil
Profil
Zamýšľať sa nad tým prečo "mať inú adresu" dá zrejme námahu (čo tak pouvažovať prečo existujú mobilné verzie)...
Skúsim to jednoducho vysvetliť aj pre tých čo to nechápu. Na hlavnej doméne je: <!DOCTYPE html> na subdoméne <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML Basic 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml-basic/xhtml-basic11.dtd">, robil som to preto lebo mobily lepšie rozumejú xhtml (aj keď je to drina tak sa to oplatí) a nemusia robiť zbytočné úkony navyše ako pri html5. Ak si myslíte a domnievate sa, že stačí jedna doména, tak sa možno mýlite. Nepísal som sem samozrejme preto aby som poučoval, ale preto aby som našiel riešenie. Som však vďačný za každý post a či je negatívny alebo pozitívny na tom záleží najviac a teším sa so všetkého.

Chamurappi: Prečo by mal byť presmerovaný z "m" subdomény na desktop verziu? Veď na pc sa mu zobrazí rovnako ako hlavná doména a je jedno ktorá doména či subdoména to je.

Držím sa pravidla: daj webu to čo vieš najlepšie urobiť a odmení sa ti.
Str4wberry
Profil
Reakce na Pavola Knuta Navratila:
Takže mobilní od nemobilní podoby stránek se bude lišit jen <!doctype>m a tím, že bude napsaná v XHTML?

Můžete mi dát prosím příklad mobilů, které rozumí lépe XHTML než HTML? Žádný takový běžně používaný si nevybavuji.


Reakce na Chamurappiho:
To je pravda.
Fisir
Profil
Reaguji na Pavola Knuta Navratila:
Chápu to tedy správně, že ty mobilní verzi vylepšíš tím, že znemožníš postupné vykreslování a donutíš mě čekat, až se načte celá stránka (a věř mi, že mobilní připojení zdaleka není tak spolehlivé, jak inzerují operátoři)?

nemusia robiť zbytočné úkony navyše ako pri html5
Jestli je to tak hrozné, zajímalo by mě, proč i W3C otočilo a XHTML zavrhlo ve prospěch HTML?
Bubák
Profil
Pavol Knut Navratil:
na subdoméne <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML Basic 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml-basic/xhtml-basic11.dtd">, robil som to preto lebo mobily lepšie rozumejú xhtml
Dokument není XHTML dokumentem tím, že má na prvém řádku jakousi "zázračnou formuli", ale typ dokumentu definuje HTTP hlavička "Content-Type", která určuje mime-type dokumentu.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Pavola Knuta Navratila:
nemusia robiť zbytočné úkony navyše ako pri html5
Při XHTML by si prohlížeč měl stáhnout odkázanou DTD, aby rozeznal jmenné entity (&nbsp; a spol. – ty jsou v DTD). Něco takového v HTML dělat nemusí.

robil som to preto lebo mobily lepšie rozumejú xhtml
To neplatilo ani před deseti lety a neplatí to ani teď, kdy mají většinu mobilního brouzdání na svědomí prohlížeče, které vznikaly původně jako desktopové (zatímco skutečně mobilní prohlížeče de facto vymřely). Ale to nechme stranou… dejme tomu, že máš pravdu a že jsi v situaci, kdy mobilním prohlížečům musíš dávat jiný (X)HTML kód než desktopovým. Otázka zůstává stejná – proč musí být rozdílné adresy? Já tomu vážně nerozumím, v rozvětvení domén vidím jen problémy. S AJAXem, s cookies, s localStorage, se statistikami, s vyhledávači, se SSL certifikáty…

(čo tak pouvažovať prečo existujú mobilné verzie)
Proti mobilním verzím vůbec nic nenamítám. Jen proti emkové subdoméně (a obecně proti odlišné adrese).
Můžeš se mě tedy zeptat, proč existují emkové subdomény u některých velkých serverů… hm, to nevím, na to nemám odpověď. Velké servery dělají spoustu volovin. Není to faktor, který by zásadně ohrožoval jejich velikost, ale pořád je to chyba.

Prečo by mal byť presmerovaný z "m" subdomény na desktop verziu?
Myslel jsem, že chceš mít desktopové uživatele na desktopové verzi. Proč neposíláš úplně všechny na emkovou subdoménu?
Pavol Knut Navratil
Profil
Chamurappi

Aby si porozumel tak odpoviem. Každý z indexov je statický index. Teda nepodporuje ho databáza a nepotrebuje žiadne SQL databázy k tomu aby mohol fungovať web. Všetko čo vidíš je ručne robené index za indexom. Rozdiel je len v jednom: na desktop verzii je livechat (/contact.html) a kontakt formulár na každom indexe, no a zopár obrázkov navyše, zatiaľ čo na "emkovej" subdoméne je len obsah textov a len základné obrázky. Všeobecne, skúste porovnávať výhody pred nevýhodami, porovnajte možnosti pre akú "skupinu návštevníkov" je web zameraný a či bude dohľadateľný po celom svete alebo len na seznam cz aj to v obmedzenej forme. Ak niečo tvorím tak to od začiatku tvorím so zámerom. Pre mňa to nie je len "blbý web" pre klienta na ktorom zaryžujem.
Môj osobný pohľad na techniku webu je zdá sa rozdielny ale preto nebudem nebudem tvrdiť že je to nesprávne riešenie. Je to riešenie... a prečo som to tak urobil, tak to viem len ja. Mám na to dôvod.
Keeehi
Profil
To o čem Chamurappi píše se technicky dá provést cca takto:
<?php
if(preg_match('~android|blackberry|ipad|iphone|ipod|iemobile|opera mobile|palmos|webos|googlebot-mobile~i', $_SERVER["USER_AGENT"]) === 1) { ?>
--- obsah souboru který servírujete mobilům
<?php } else { ?>
--- obsah souboru který servírujete ostatním
<?php }
Jak je vidět, žádná databáze taky není potřeba a na jedné URL jsou dva velmi podobné obsahy.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Pavola Knuta Navratila:
Teda nepodporuje ho databáza a nepotrebuje žiadne SQL databázy k tomu aby mohol fungovať web.
Asi nerozumím. Nevidím souvislost mezi databází a větvením na mobilní a desktopovou verzi.
Očividně ti funguje .htaccess a přes něj jde (pokud dobře rozumím dokumentaci) udělat rozvětvení i pro statické stránky. Můžou existovat dva různé HTML soubory, k oběma se přistoupí přes stejnou adresu a podle User-Agenta se rozhodne, který se nalistuje…

Všetko čo vidíš je ručne robené index za indexom.
Omlouvám se, ale na tvůj web jsem doposud nekoukal, četl jsem jen tvé povídání na blogu. Teprve teď jsem se k tobě přišel podívat a nevidím nic, co by mohlo změnit můj názor.

Všeobecne, skúste porovnávať výhody pred nevýhodami, porovnajte možnosti pre akú "skupinu návštevníkov" je web zameraný
Která skupina návštěvníků vidí nějakou (jakoukoliv) výhodu v tom, že se stejný obsah nachází na dvou různých adresách?
Znovu opakuji, že nehovořím o rozdělení na desktopovou a mobilní verzi, ale o provozování těchto oddělených verzí na oddělených adresách.
Poznámku o dohledatelnosti na celém světě jsem také moc nepochopil.

a prečo som to tak urobil, tak to viem len ja
Vidím čtyři možnosti:
a) Protože nechováš k URL adresám dostatečný respekt, jaký by si vstupní dveře tvého webové paláce zasloužili, nevěříš, že se vyplatí víc péče, než jsi zatím vynaložil.
b) Protože nevíš, jak to s výbavou dostupnou na tvém hostingu udělat, abys jednotné adresy mohl mít.
c) Protože se domníváš, že mobilní uživatelé chtějí na tvém webu vědět, že koukají na odlišnou verzi stránky než desktopoví uživatelé.
d) Protože považuješ naše příspěvky za příliš útočné a nepřipadá ti správné takovému nátlaku ustupovat, i kdyby to mělo být ku prospěchu tvého webu :-)
Pavol Knut Navratil
Profil
Nepovažujem ich za útočné, to rozhodne nie. Skôr sa domnievam že sú prehnané. Malé prirovnanie: Ja tiež nechcem od vás aby ste vymaľovali kuchyňu na modro, lebo tak to chcem ja. Ale vrátim sa k webu. Prečo by som mal meniť po roku fungovania čokoľvek keď je to podľa mňa v najlepšom stave. Asi tak - jednoduché veci a riešenia bývajú tie najlepšie a načo mám komplikovať to čo už beží. Diskutovať môžeme o všeličom. Ďakujem.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Pavola Knuta Navratila:
Skôr sa domnievam že sú prehnané.
Takže možnost a).
Přirovnání s kuchyní jsem moc nepochopil, já tě přeci vůbec k ničemu nenutím. Jen se pokouším vysvětlit, proč mi tvé řešení přijde nepraktické a potenciálně škodlivé. Ovšem zatím mám dojem, že se konstruktivní argumentaci vyhýbáš. Mohl bys prosím bez modrých kuchyní, bez SQL databází, bez Seznam.cz a bez kryptického „já vím své“ stručně popsat, jakou výhodu vidíš v emkové subdoméně? V oddělených adresách?

Prečo by som mal meniť po roku fungovania čokoľvek keď je to podľa mňa v najlepšom stave.
Protože máš duplicitu ve vyhledávačích, ředíš si ranky.

jednoduché veci a riešenia bývajú tie najlepšie
Tvé řešení je složitější, viz dotaz v [#1] – musíš vymýšlet výjimku kvůli SSL cerfitikátu. Kdybys měl všechny návštěvníky na jedné doméně, mohlo by jet všechno všem přes HTTPS.
Pavol Knut Navratil
Profil
Nemyslím si že sa vyhýbam žiadnym "konstruktivním argumentacím"... html5 predsa nemôžeš posielať mime type xhtml. Samozrejme viem že mobily spracujú aj html5 ale podľa mňa to nie je to pravé makové pre mobily. Pre mňa je omnoho dôležitejšie aby mal návštevník najvyšší komfort a jednoduchosť v použití webu. V mnohom nesúhlasím s tebou a to na margo tých duplicít...

Takže, keď som staval hlavnú doménu už vtedy mi bolo jasné že nechcem sll certifikát na celej doméne ale len na platobnej bráne (teda na podpriečinku) a k tomu som prispôsobil všetko ostatné. Veď prečo by mal byť celý obsah webu kryptovaný keď tam nie je nič dôležité. Prvý problém ktorý som riešil bolo menu. Nechcel som iný vzor menu a ani iný tvar a keďže nepoužívam php tak som radšej zvolil obdobné menu a upravil ho pre mobily na inej "teda emkovej doméne". Vôbec si nemyslím že ide o duplicitu veď mobily používajú iné ako desktopové prehliadače. Tie predsa bežia z rozdielnych databáz. Mne to prosto vyhovovalo postaviť radšej xhtml pre mobily ako sa mrviť v programovaní php a pre každú zmenu riešiť samostatne každú prkotinu, keďže php nie je moja "parketa". Nie je nič na tom keď priznám že php-ku vôbec nerozumiem. Pre mňa to riešenie s emkovou doménou nijako neznižuje žiadne hodnoty.
Keeehi
Profil
Pavol Knut Navratil:
nie je to pravé makové pre mobily
Zdroj? Máš nějaký test nebo studii jejichž výsledky by ukazovali na to, že je pro mobily lepší použít xhtml než html5?

Veď prečo by mal byť celý obsah webu kryptovaný keď tam nie je nič dôležité.
Protože i to, co si na daném webu prohlížím je pro mě třeba soukromá informace. Další věc je že bez https může tvojí stránku někdo změnit (MITM attack). Https může pomoct stránce i z hlediska výkonu.

Vôbec si nemyslím že ide o duplicitu veď mobily používajú iné ako desktopové prehliadače.
Iné co? Nějak ti tam vypadlo slovo. Ale obecně o duplicitu jde. Jelikož máš stejný obsah na dvou adresách. To, že menu na mobilech vypadá jinak, na tom nic nemění.

keďže php nie je moja "parketa"
Jak už psal Chamurappi v [#15] tak php ani není potřeba. Celé se to dá řešit už v htaccess, velmi podobně jako v php. Myslím že takto:
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} "android|blackberry|ipad|iphone|ipod|iemobile|opera mobile|palmos|webos|googlebot-mobile" [NC]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} !macintosh [NC]
RewriteRule .* mobile/%{REQUEST_URI} [L]

RewriteRule .* full/%{REQUEST_URI} [L]
Když se detekuje mobilní zařízení, podstrčí se stránka z adresáře mobile jinak z adresáře full.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Pavola Knuta Navratila:
html5 predsa nemôžeš posielať mime type xhtml
Samozřejmě, že můžeš, pokud dáš do prázdných elementů na konec lomítka, nevynecháš žádnou otevírací či uzavírací značků a zajistíš, že všechny hodnoty atributů jsou v uvozovkách. Říká se tomu „XHTML 5“, viz kapitola ve specifikaci HTML 5. Jak to souvisí s otázkou, na kterou jsem se ptal?

Nemyslím si že sa vyhýbam žiadnym "konstruktivním argumentacím"
Ty mi v jednom odstavci říkáš, že se konstruktivní argumentaci nevyhýbáš a vzápětí napíšeš nesouvisející pojednání o XHTML.
I kdyby mobil potřeboval XHTML 1 (se speciálním MIME typem) a desktop potřeboval HTML 4, může mobilní verze webu fungovat na úplně stejných adresách jako desktopová. Proto se znovu ptám – jaké výhody má odlišná adresa? Neptám se na odlišný obsah, jen na adresu.

už vtedy mi bolo jasné že nechcem sll certifikát na celej doméne ale len na platobnej bráne (teda na podpriečinku)
Pokud se někdo nabourá do komunikace mezi tvým webem a návštěvníkem, pošle ho bez problémů na svoji platební bránu na HTTP.

Vôbec si nemyslím že ide o duplicitu veď mobily používajú iné ako desktopové
1. Na web ti přijde člověk s mobilem. Přesměruješ ho na emkovou subdoménu.
2. Člověku s mobilem se stránka líbí a veřejně nasdílí odkaz na ni.
3. Skrz ten odkaz se na emkovou subdoménu dostanou i lidé z desktopu.
4. Mezi těmito lidmi bude i desktopový robot vyhledávače, který tam začne posílat i jiné desktopové uživatele. Už se ti to děje s Googlem a slovenskou verzí tvého webu.

Nie je nič na tom keď priznám že php-ku vôbec nerozumiem.
Já také skoro ne. Ani .htaccess neznám. Jen jsem si rozkliknul RewriteRule ve tvém příspěvku a z dokumentace jsem pochopil, že servírovat různým User-Agentům různý obsah na stejné adrese skutečně lze.
pcmanik
Profil
Pavol Knut Navratil:
Zjavne máš pomýlené názory na xhtml. Doporučujem ti prečítať si čo o tom napísal Chamurappi na svojom webe. Najmä obdobie 06-07.

Mimochodom Chamurappi nechystáš sa pokračovať v písaní? Sú to poučné a užitočné vedomosti o ktorých väčšina ľudí netuší.
Pavol Knut Navratil
Profil
Chamurappi
Uznávam že som "pochybil" s tou "emkovou" subdoménou. Urobil som teda pár zmien v menu na hlavnej doméne aby pasovalo aj pre mobily aj pre desktop verzie. Teraz mám však pochybnosti o tom ako riešiť, to čo som v podstate pokazil.

1. Subdoménam som zapísal do htaccess:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^m.systemknut.com$
RewriteRule ^(.*)$ http://www.systemknut.com/ [R=301,L]
2. Súbor robots.txt som ošetril zápisom Disallow: /
3. Najradšej by som zrušil celý adresár pre subdomény ale ako to urobiť "kóšér" to by som poprosil vaše názory.
4. Otázka znie: Čo je ešte nutné urobiť aby neboli problémy s miešaním obsahov?

Ďakujem za rady.
Kubo2
Profil
Pavol Knut Navratil:
Bohato postačí to permanentné presmerovanie v 1.; 2., 3., 4., už nemusíš riešiť. Ak napriek všetkému potrebuješ zmazať adresár pre emkovú subdoménu, stačí to presmerovanie v 1. umiestniť na začiatok .htaccessu pre hlavnú doménu.
Pavol Knut Navratil
Profil
srdečná vďaka
Pavol Knut Navratil
Profil
Robil som zápisy v htaccess a mám otázku ak budete mať čas sa vyjadriť. Otázka znie: je zápis prevedený korektne alebo by ste to riešili vy inak?

<IfModule mod_headers.c>
    ExpiresActive On
    ExpiresByType image/jpg "access plus 2592000 seconds"
    ExpiresByType image/gif "access plus 2592000 seconds"
    ExpiresByType image/jpeg "access plus 2592000 seconds"
    ExpiresByType image/png "access plus 2592000 seconds"
    ExpiresByType text/css "access plus 604800 seconds"
    ExpiresByType application/javascript "access plus 604800 seconds"
    ExpiresByType image/x-icon "access plus 2592000 seconds"
    ExpiresByType text/html "access plus 604800 seconds"
    ExpiresByType application/xml "access plus 0 seconds"
    ExpiresByType application/rss+xml "access plus 600 seconds"
    ExpiresByType application/xhtml+xml "access plus 600 seconds"
</IfModule>

<ifModule mod_headers.c>
  <filesMatch "\.(ico|jpe?g|png|gif|swf)$">
    Header set Cache-Control "max-age=2592000, public"
  </filesMatch>

  <filesMatch "\.(css|js)$">
    Header set Cache-Control "max-age=604800, public"
  </filesMatch>

  <filesMatch "\.(x?html?|php)$">
    Header set Cache-Control "max-age=604800, private, must-revalidate"
  </filesMatch>
</ifModule>

<ifModule mod_headers.c>
  Header unset ETag
</ifModule>

<FilesMatch .*\.(js|css)>
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} !MSIE
  RewriteCond %{HTTP:Accept-encoding} gzip
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}.gz -f
  RewriteRule ^(.*)$ $1.gz [L]
</FilesMatch>

Podľa mňa a teda aj podľa http://tools.pingdom.com/fpt/#!/d0KiQJ/http://www.systemknut.com/ je rýchlosť načítania slušná a aj gtmetrix merania na Vancouver je celkom prijateľná rýchlosť: https://gtmetrix.com/reports/www.systemknut.com/3qfTcLcg. Skúmal som rôzne testy pripojenia, tak snáď nebudú námietky na tento zápis. Pridám aj screen



Ak máte pripomienky sem s nimi.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0