Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
jirisa0 Profil |
#1 · Zasláno: 28. 1. 2010, 20:24:43
Zdravím, mám dotaz ohledně licence u free šablony. Na jednom webu jsem zhlédl šablonu, která se mi líbíla. Tato šablona mě inspirovala a tak jsem si ji sám nakódil, aniž bych se podíval do zdrojového kódu, či něco kopíroval z původní předlohy. Porušil jsem tím něco? Třeba nějakou licenci? Můžu teď tento design používat bez omezení?
|
||
mckay Profil |
#2 · Zasláno: 28. 1. 2010, 21:42:02
jirisa0:
Pokud sis jí sám nakódoval, je to tvá vlastní práce. Tvoje grafika, tvoje kódy, z mého pohledu by se asi jen těžko dokazovalo, že při rozdílné struktuře kódu a jiných grafických podkladech jde o nějaké obšlehnutí. |
||
panther Profil |
#3 · Zasláno: 28. 1. 2010, 21:46:32
jirisa0:
jednáli-se opravdu o „free šablonu“, mohl jsi si jí stáhnout i s kódem. To, žes kód upravil nebo vytvořil zcela sám, myslím, nikomu vadit nemůže. |
||
jirisa0 Profil |
#4 · Zasláno: 28. 1. 2010, 21:55:31
mckay:
aha, dík. No moje práce vypadá doopravdy téměř totožně, ale barvy jsou jiné (není to přesný odstín, jako u té šablony), obrázky vlastní a kód samozřejmě úplně jiný. "Zkopíroval" jsem pouze "nápad, inspiraci" panther: ten design by mi měl sloužit ke komerčním účelům, popř. bych to i prodal (jádrem je redakční systém, design je vedlejší věc). takže jsem si to raději nakódil sám, i když podle předlohy (potřebuji inspiraci, protože nemám grafické cítění), abych potom neměl oplítačky kvůli licencím a tak. |
||
Dranel Profil |
#5 · Zasláno: 29. 1. 2010, 00:07:53
Spíš bych řešil být tebou to, jak tuto věc sdělit klientovi. Mě osobně by se totiž nelíbilo, kdybych si koupil krásný nový super web a za dva dny zjistil, že je to vlastně stáhnutá šablona (čteš dobře - klient se totiž v drtivé většině případů na kód opravdu nekouká, taky co by na něm viděl; jde mu o grafiku a pokud ta nebude originální, asi se mu to nebude líbit).
|
||
Petr ZZZ Profil |
#6 · Zasláno: 29. 1. 2010, 00:19:18 · Upravil/a: Petr ZZZ
Obávám se, že bez zhlédnutí originálu a "kopie" to nelze jednoznačně posoudit. Vypadá-li kopie velmi podobně, mohlo by být jedno, zda je odlišný kód. Kód není jediné, co může být předmětem autorství, to může být i obrázek, grafika atp. Dokonce samotná barva může být chráněná (sice pak nejde myslím o autorský zákon, ale o ochranu značky, ale v důsledku to je jedno). Např. není možné bez svolení majitele značky Milka vyrábět a prodávat čokolády v identicky fialovém obalu jako ho má Milka. Je-li ovšem šablona volná, může být situace jiná, případně závislá na tom, zda je to "free" pro jakékoliv účely.
Dodatek: Kromě toho souhlasím s Dranelem. |
||
jirisa0 Profil |
#7 · Zasláno: 29. 1. 2010, 09:35:11
Dranel:
No ta grafika je naprosto vedlejší, klient si nebude kupovat nějaký design (který tam je jenom aby to nějak vypadalo). Ale stejně to přepracuji celé od znova radši. Petr ZZZ: No to je jasné, že různé obchodní značky a podobně jsou chráněny a nesmí se používat. Ale vem si že někdo udělá jednoduchý web a já udělám šablonu, která vypadá úplně stejně (akorát třeba s jiným kódem). A já řeknu toto je moje šablona ke které je licence, a i když jsi nic nezkopíroval tak tento design nesmíš používat. To je podle mě blbost, pač stejně web už je tak přeplněn že různé grafické prvky a designy je možno vidět na mnoha různých webových stránkách. |
||
Petr ZZZ Profil |
#8 · Zasláno: 29. 1. 2010, 10:45:33
jirisa0:
Jak už jsem řekl: Dokud neuvidíme originál a kopii, jsou veškeré spekulace na střevní vánek (lidově zvaný "prd"). ;-) |
||
jirisa0 Profil |
#9 · Zasláno: 29. 1. 2010, 11:41:20
|
||
Petr ZZZ Profil |
#10 · Zasláno: 29. 1. 2010, 14:11:12
Řekl bych, že na obdélník nikdo dneska už patent nemá. Jsou-li tvoje obdélníky jiné a jinak barevné než obdélníky na předloze, není myslím co řešit. ;-)
|
||
Dranel Profil |
#11 · Zasláno: 29. 1. 2010, 15:08:55
Viděl bych to podobně, jako Petr ZZZ. Alespoň vidíš, jak může být neuvedení příkladu matoucí - já osobně jsem si představoval šablonu trochu lépe graficky zpracovanou, ne to, co bych zvládl i já jakožto grafický antitalent. :-)
|
||
Časová prodleva: 16 let
|
0