Autor Zpráva
Ivy
Profil
Někdo mi vložil na stránky odkaz
<a href="http://www.bozidar.info/" style="visibility: hidden">Boží Dar</a>
. Vůbec se mi to nelíbí a nejsem sama, napadených stránek jsou desítky, všechny běží v redakčním systému phpRS. Jaké mám možnosti útočníkovi co nejvíce znepříjemnit život? Nahlásit na Seznam, Google, webhostingu. Dalo by se to oznámit i České obchodní inspekci nebo ještě někam jinam? Dá se to žalovat?
okolojdouci
Profil *
Ivy:
Dá se to žalovat?

Stejně dobře jako jakékoliv jiné prolomení CMS (čti: nahlas to supportu a počkej až vydají patch).
Ivy
Profil
Ti útočníci hostují na Quantasoft. Volala jsem na zákaznickou podporu Quantasoftu tel. 721 653065 a bylo mi sděleno, že nemůžou nic dělat. Pokud jim pošlu informace o útoku na support@gsh.cz (jiná adresa než v Kontaktech) budou pouze informovat toho kdo vlastní doménu ze které jsou vkládány neviditelné odkazy. Nic jiného dělat nebudou. Případně mohou po zvážení doménu vypnout.
Takže prosím co je to ten patch? Je jejich postup správný?
okolojdouci
Profil *
Myslel jsem support phpRS.
Patch neboli záplata je opatření, které zalepí nějakou objevenou díru.

Kdo vlastní doménu, si můžeš najít tady: http://whois.domaintools.com/bozidar.info
jenikkozak
Profil
Ivy:
Takže prosím co je to ten patch? Je jejich postup správný?
Patch je oprava nějaké chyby. Na ni bych asi v tomto případě nečekal. Domnívám se, že phpRS se už dlouhou dobu nevyvíjí.
www.bozidar.info nejede („THIS HOSTNAME IS NOT REGISTERED YET, HAS BEEN STOPPED OR REMOVED“).

Dá se to žalovat?
Bez důkazů těžko. A s nimi nijak snadno.
Ivy
Profil
„THIS HOSTNAME IS NOT REGISTERED YET, HAS BEEN STOPPED OR REMOVED“
Před chvílí mi volali, že doménu vypnuli ale vlastník domény tvrdí že s tím nemá nic společného a dokud nebudou důkazy tak to zase zapínají. Takže mám volat na náš hosting a chtít logy?
shaggy
Profil
Ivy:
Dokazovanie nie je vôbec jednoduché. Je pekné, že hostujú tam, kde hostujú, ale hosting s tým nemôže urobiť absolútne nič (mimochodom, ten kontakt nie je gsh.cz ale qsh.cz - predpokladám, že nechceš písať gymnáziu).
To, že odkaz vedie na bozidar.info ešte neznamená, že to tam musel vložiť správca tej stránky. Rovnako to mohol urobiť aj niekto, kto ich chce očierniť (málo pravdepodobné, ale môže sa stať).

jenikkozak:
Web funguje normálne, takže hosting neurobil žiadne unáhlené a protiprávne rozhodnutie.
Ivy
Profil
shaggy:
Dík za upozornění na špatný mail.
Já po nich nechtěla aby to hned vypínali, jen jsem chtěla trochu spolupráce. A moc se nevyznám v tom jak takové věci fungují, ale neviditelný odkaz na mojí stránce mě naštval. Máš pravdu v tom že to může být konkurence. Takže jak najít toho pravého viníka? Pomůže v tom můj hosting?
shaggy
Profil
Ivy:
Ja nehovorím, že to bola konkurencia - mohla to byť, ale to je malá pravdepodobnosť. Aby však mohol hosting vypnúť tú stránku, musí mať nejaké právoplatné rozhodnutie (od súdu), nemôže si dovoliť len tak, sám od seba obmedziť fungovanie webu, ak ten web priamo neporušuje žiadne zákony.
Aj keby to bol niekto z tej stránky, stále nemôžu "vypnúť" ten web, pretože zodpovedný je za to ten človek, nie tá stránka. A predpokladám, že žiadny hosting nebude riskovať žalobu kvôli takejto drobnosti.

Súhlasím, že to vie nahnevať, aj mňa by to nahnevalo - základom je zabezpečený systém (preto ti ostatní radia, že treba aktualizovať). Či ti tvoj hosting bude vedieť povedať, ako sa tam ten útočník dostal a kto to bol (jeho IP adresa), to naozaj neviem, ale pravdepodobnosť je malá.
Ivy
Profil
shaggy:
Takže tvrdíš že mám jen velmi malou šanci na zjištění viníka? I kdyby se mi podařilo zjistit IP adresu, ze které tam někdo tem odkaz vložil? Chápu tě správně?
Str4wberry
Profil
No, z logu svého hostingu můžeš zjistit IP adresu útočníka*, který využil chyby v phpRS. Otázka je, zda k něčemu bude, protože bych čekal, že takový útok byl proveden přes něco jako anonymizér. V ideálním případě by ta IP mohla jít spojit s účtem www.bozidar.info na jeho hostingu.

*) Předpokládám, že útočník přidal odkaz do databáze, takže tam by šlo možná zjistit poslední modifikaci tabulky a v té době hledat podezřelé záznamy v logu. Ale hlavně by tak šlo najít bezpečnostní díru systému.
Ivy
Profil
[#11] Str4wberry
Už se na tom pracuje.
Petr ZZZ
Profil
shaggy:
Rovnako to mohol urobiť aj niekto, kto ich chce očierniť (málo pravdepodobné, ale môže sa stať).
Nevím, zda to může hrát roli z právnického hlediska v tom smyslu, že dokud nebudou opravdové důkazy, tak to bude dostatečný důvod uplatnit presumpci neviny. Z praktického hlediska bych se přikláněl k tomu, že to skutečně bude málo pravděpodobná varianta, protože ty odkazy odkazovanému webu – dokud se neodstraní nebo dokud na to (manuálně?) nezareagují vyhledávače – prospívají. A vzhledem k tomu, že jsou skryté, spoléhá se útočník zřejmě na to, že nebudou objeveny. Možná spekuluje i s menší zkušeností autorů webů, které napadl právě přes daný redakční systém, pokud je ten RS, jak tady zaznělo, zastaralý.

Ivy:
Píšeš, že je poškozených webů více – co se spojit a podat na toho grázla, až ho vypátráte, hromadnou žalobu? Doporučil bych v tom případě věnovat píli objevování právnických aspektů a výčtu všech nepravostí, kterých se dopustil. Jinak řečeno - zamyslet se ne nad jedním nebo dvěma zákony, které mohl porušit, ale nad všemi jen nějak myslitelnými – obchodní zákoník, občanský zákoník, trestní právo, autorské právo atd... A zavčas popřemýšlet nad tím, že pachatel může být nezletilý, a zaměřit se na zákony, podle kterých by i jako nezletilý mohl být aspoň nějak popotahován. Taková podlost mu prostě nesmí projít, ať je to kdo chce.
Ivy
Profil
Petr ZZZ:
Napadených stránek je v tomto okamžiku 169. Právě teď jsem dopsala mail pro všechny napadené, taky si totiž myslím že by mu to projít nemělo.
Petr__
Profil *
Ivy:
Jen tak mimochodem, jakou škodu vám tím vložením odkazu daný "hacker" vlastně způsobil? Dokážete to reálně vyčíslit? Protože od toho se odvíjí vše ostatní.
Ivy
Profil
Pro všechny ostatní napadené: na podpoře phpRS jsou shromažďovány údaje o tomto útočníkovi.

Petr_:
Dobrá otázka. K zákonům jsem se ještě nedostala, zatím vyhledávám kontakty na všechny postižené stránky (OT: Možná byste těžko věřili jak tajné některé kontakty jsou). Nespadá to pod šíření spamu? Není narušení mých stránek trestný čin bez ohledu na škodu? Popravdě jsem doufala že mi k tomuto někdo něco napíše, až dohledám ty maily tak si to vyhledám.
Petr ZZZ
Profil
Reaguji na Petra_:
Nejsem právník, ale selský rozum mi napovídá:

1. Falšování záznamu
2. Nekalá soutěž (zneužití pozice druhého na trhu pro vlastní prospěch)
3. Porušení soukromí
4. Poškození dobrého jména
5. Podvržená identita
6. Neoprávněný zásah do autorského díla
7. Poškození autorského díla
8. Podvržené autorství
9. Podvržené tvrzení ("podporuji jakýsi náboženský web")
10. Ohrožení pozic ve vyhledávání kvůli penalizaci za black hat SEO
11. Ušlý zisk pro poškození pozic ve vyhledávání
12. Ušlý zisk pro poškození dobrého jména

Podotýkám, že ušlý zisk už z principu lze jen odhadovat, to ale nemůže znamenat, že za ušlý zisk nepůjde žalovat. Pokud vím, Ivy má povolání, ve kterém záleží na reputaci a nemyslím si, že bude mít problém vyčíslit vzniklou škodu. Navíc bych řekl, že zrovna u Ivina povolání je odkaz na web s náboženskou tématikou (usuzuji ze znění odkazu, nelezl jsem tam) pro potenciální zákazníky jako pěst na oko.

Řekl bych, že daný čin porušuje minimálně občanský zákoník (poškození dobrého jména, poškození soukromí), obchodní zákoník (nekalá soutěž), autorský zákon (podvrh autorství).

Nejsem právník.
Ivy
Profil
Petr ZZZ:
("podporuji jakýsi náboženský web")
Je to hotel v obci Boží Dar. Neberou telefony.
Petr ZZZ
Profil
Ivy:
Je to hotel
Ach, řekl bych, že to je jedno. Nomen est omen, neboli lidí jako já, kteří na ten web vůbec nepolezou a vyvodí si ze znění odkazu případně mylné závěry, může být víc. Nejde tím pádem o to, kam odkaz skutečně míří, ale o to, jaký vyvolává dojem. Tvoje povolání a nějaký Boží Dar v odkazu na tvém webu, to prostě nejde k sobě. :-) Co to je vlastně za hotel? Není třeba, jak bych to řekl, "hodinový"? (Hádám podle úvahy "podvodné SEO – pochybný hotel".)
jenikkozak
Profil
Petr ZZZ:
Podotýkám, že ušlý zisk už z principu lze jen odhadovat, to ale nemůže znamenat, že za ušlý zisk nepůjde žalovat.
Nedělal bych z toho zas tak velké drama. Nevím, jaký má Ivy web. Ale vzhledem k tomu, na jakém byl postaven systému, hádal bych, že škoda nebude tak převratná. Ivy je správná správkyně webu, přidaného odkazu (přestože byl neviditelný) si brzo všimla. Záleží na tom, jak často ji navštěvují roboti, ovšem odhaduji, že toto přidání odkazu jejímu webu v očích vyhledávačů neoblížilo.
A to, že teoreticky ji to poškodit mohlo, že to teoreticky mohlo snížit hodnotu (která ani předtím nebyla vyčíslena) jejího webu, že jí někdo podvrhnul autorské dílo atd. přece není možné nějak hradit.
Pokud nejde o opravdu důležitý web, měla by Ivy spíše zvážit, zda jí těch pár kaček za tu námahu stojí.
Půjdete-li po ulici, přes kterou se bude otáčet rameno jeřábu nesoucí kus panelu, taky teoreticky ten panel může spadnout, ale těžko po stavební firmě vymůžete miliony za to, že vás mohli zabít.
Vůbec se nechci toho, kdo úmyslně poškozuje cizí díla, zastávat. Naopak myslím, že dobrá facka je lepší než vrácená stokoruna.

(Hádám podle úvahy "podvodné SEO – pochybný hotel".)
Ale vždyť zatím není dokázané, že v má majitel hotelu prsty...
DoubleThink
Profil *
Petr ZZZ:
Trochu bizarní výčet. Řekl bych, že čin nebude (a to ani vzdáleně) splňovat jakýkoliv z těchto bodů (nehledě na to, že většina z nich právně ani neexistuje).

Ivy:
Škoda, která ti vznikla, se limitně blíží nule. Tvé možnosti osobní vendetty rovněž tak. Odstraň odkaz a používej kvalitnější webovou aplikaci - phpRS je zhůvěřilost, už pět let ve stavu klinické smrti, udržováno na přístrojích bůhví kým a bůhví proč.
Ivy
Profil
DoubleThink:
Ano, phpRs je starý systém a zvažuju převod stránek jinam.
Nicméně si myslím, že nežádoucí chování na internetu by se mělo postihovat. Koneckonců tady to děláte taky, a to dost důsledně. V seznamu napadených stránek je mnoho měst a obcí, myslím že nějaké možnosti větší než nula mají. Ale to bude samozřejmě záležet na nich.
Petr ZZZ
Profil
jenikkozak:
Ale vždyť zatím není dokázané, že v má majitel hotelu prsty...
Proto píšu, že hádám. To jednak. A za druhé je z právního hlediska zodpovědný nejspíš on jako majitel webu. Jestliže ho podvedl jeho webdesigner nebo SE-"optimalizátor", má možnost vymáhat svou škodu na něm. Ale vůči napadeným webům je podle mého názoru zodpovědný majitel toho hotelového webu.

Ivy:
myslím, že nežádoucí chování na internetu by se mělo postihovat.
Můj názor. Vzhledem k počtu poškozených webů si myslím, že je to šance na exemplární proces, která by se neměla promrhat. Bez váhání bych majitele hotelu žaloval kolektivně na takové částky, že o ten hotel přijde. Pořádně to rozpatlat v médiích včetně tisku, rozhlasu a televize a pak uvidíme, jak dlouho ještě vydrží na internetu praktiky divokého západu. Když tak různě čtu, jak se kdekdo snaží kdekoho odrbat – stačí projít vlákna třeba zde v diskuzi v rubrice Obsah webu, ale i JavaScript nebo PHP. Každou chvíli se tu někdo ptá, jak vytáhnout data támhle z cizího webu, tuhle z cizí databáze, zda ukradený obrázek nelze přece jen nějak zaonačit jako legálně nabytý a tak dále a pořád dokola. Dělá se mi zle, když vidím, kolik lidí jakoby žilo v přesvědčení, že co je technicky možné, je automaticky legální. Nacpat někomu na web bez ptaní a bez svolení svoje data je virtuální vloupání.

Pokud jde o škodu, ještě mě napadlo – tím vloženým kódem mají majitelé napadených webů vyšší přenos dat, který musí hradit. Zajímavé by to mohlo být alespoň u webů, které tím podvrženým kódem překročily nějaký limit a dostaly se tak do dražší kategorie.
sacharoza
Profil *
Moc to všichni prožíváte.

Dnes a denně je hacknuto velké množství webů a v naprosté většině případů za to nebyl nikdo potrestán, protože nebyl tak hloupý, aby se nechal chytit. Podívejte se na ukázku hacků na Soomu nebo do archivu Zone-H (tam jich je několik tisíc denně, protože tam soutěží o to, kdo jich hackne nejvíc). Už byly napadené a zlikvidované celé webové servery a hostingy (kromě Kapusty a Banánu to nebylo ani ve zprávách), a slyšeli jste snad, že by byl nalezen viník a bylo mu to dokázáno?

Používejte webové aplikace, které jsou někým podporované, udržované a pravidelně záplatované. PHPRS je děravé jak cedník, což mohu doložit tím, že se běžný uživatel může velice jednoduše stát adminem.

Nechci tímto pachatele obhajovat, ale pokud někdo provozuje děravý systém s neopravenými a několik let dobře zdokumentovanými chybami, tak dobře mu tak. Může být rád, že jeho web nedopadl mnohem hůř.
Johann
Profil *
Řekl bych k tomu asi toto:
Jak píše jenikkozak, majitel hotelu /v tomto případě Penzion Rebel Boží Dar/ asi bez viny nebude. Scénář podle mne by mohl vypadat asi takto:

1. Protože je na Božím Daru penzionů a hotelů jako máku, boj o místo na netu, tedy doménu včetně výrazného značení pro vyhledávací boty je dost urputný. Majitel zmíněného penzionu si zaplatí sestrojení webu a požádá jeho tvůrce, aby to nějak zaonačil, aby to bylo vidět ve všech vyhledávačích. Oslovený webař udělá to co udělal, tedy prasečinu non plus ultra, kdy zaspamuje půl republiky, jen proto aby si boti penzionu povšimli. Jde to udělat slušně a jinak. Webař je prase a hoteliér trouba, že mu naletěl.

2. Protože všichni hoteliéři a majitelé lufťáckých penzionů jsou čeládka, které není radno věřit ani kolik je hodin, je tu varianta druhá, ještě horší. Například majitel konkurenčního penzionu, kterému zmíněný Rebel bere kunčofty, osloví týpka, o kterém ví, že je v programování dobrej, nebo mu jej doporučili. Mimo oslovení, též dobře zaplatí a řekne: Podělej jim web. Týpek oprávněně namítne, že to sice jde /je to fikaný hacker/ že to zas tak jednoduchý nebude, sundat cizí web je průser a za čas to stejně opraví. Ale něco bych tu měl, ale je to náročný a je to tutovka, praví tajemně. Hoteliér přihodí další peníz.
Týpek shrábne prachy a řekne: "Fajn, dostanu je do maléru, to nevydejchaj, nechte to na mne". To je vše, co řekne tomu hoteliérovi. Výsledek znáte. Pak udělá to, co jsme viděli. Je od fochu, ví že phpRS je v problémech a léta bez fungující podpory, bude to brnkačka. Z technického hlediska to pro zkušeného kódaře brnkačka je, phpRS je bohužel děravý a zastaralý systém. Taky velmi dobře ví, protože hackeři nejsou pitomci ale naopak, dokážou předvídat zcela abstraktní situace a zvraty, že phpRS byť opuštěný tvůrcem J. Lukášem, zas takový sirotek není. Má stále fungující komunitu, která jej těžko, ale urputně drží nad vodou. Tato komunita to skutečně nevydejchá a zareaguje. A to o dost více, než nerudně.
Rachot je tady, píše se o tom, dochází k vypínání domény bozidar.info, možná i žalobám, šuškanda v branži, jakej že je majitel Rebela dobytek, neštítí se ničeho, ani hackingu a spamu. To v kšeftě dobrý rozhodně není.
Je jasný že lidé z phpRS komunity ví, jak se taková čuňárna dělá a proč se dělá, že penzion Rebel na Božím Daru, nemusí v tom mít prsty, ale kravál okolo domény bozidar.info stačí k tomu aby penzion Rebel dostal dost zakouřit a to přímo v letní sezóně. Dojde ke sporu, žalobám a může se najít viník a odkud bylo spamováno. Ale ten flastr penzionu Rebel už nikdo neodpáře. Jak říkám letní dovolenková sezóna je v plným proudu a konkurence si mne ruce.

3. Ještě jedna možnost: Může se jednat o pishingový útok, za účelem zneužít doménu bozidar.info k daleko horším legráckám, než utopit konkurenci. Takže výše zmínění protagonisté dramatu na Božím Daru a případná konkurence tamtéž, je mimo mísu. Mimo majitele postižené domény pochopitelně. I když tak by to muselo být o trochu více promakaný.

Poznámka:
phpRS byl dobrý CMS a stále je to moje srdeční záležitost. Začínal jsem na něm s PHP a databázemi. Snad jej ta komunita okolo opět vzkřísí k životu. Pravda přešel jsem na Drupal /z nezbytné nutnosti/, ale phpRS nezavrhuji, kdykoliv se rád k němu vrátím.
pa3k
Profil
K spôsobu vyčíslenia škody:
Z hľadiska spôsobenej škody tu nejde vôbec o ten vložený link. Problém je, že k údajom (kľudne spadajúcim do kategórie osobný údaj) sa dostala neoprávnená osoba spôsobom, ktorý je v rozpore so zákonom, konkrétne u nás na Slovensku je to prinajmenšom porušenie zákona č. 610/2003 o elektronických komunikáciách, resp. § 2 ods. 2 zákona č. 166/2003 Z. z. o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov. Navyše vzniknutá škoda môže byť vysoká v tom, že poškodení musia venovať čas/prostriedky na kontrolu, pretože nie je isté, či zásah útočníka skončil pri vložení toho skrytého odkazu.
Ivy
Profil
Trestní zákon:
§ 257a Poškození a zneužití záznamu na nosiči informací
(1) Kdo získá přístup k nosiči informací a v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou újmu nebo získat sobě nebo jinému neoprávněný prospěch
a) takových informací neoprávněně užije,
b) informace zničí, poškodí, změní nebo učiní neupotřebitelnými, nebo
c) učiní zásah do technického nebo programového vybavení počítače nebo jiného telekomunikačního zařízení, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny, nebo
b) způsobí-li takovým činem značnou škodu nebo získá-li sobě nebo jinému značný prospěch.
(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 škodu velkého rozsahu nebo získá-li sobě nebo jinému prospěch velkého rozsahu.
Ivy
Profil
Ráda bych uvedla na pravou míru několik nepřesných informací, které by mohly být dalším obětem užitečné.
1. Trestní zákon už neplatí. Na výše uvedené jednání se vztahuje § 230 Trestního zákoníku a v případě že dotyčný prolomí heslo i § 231.
2. O trestný čin se jedná i v případě že způsobená škoda je nulová, výše škody však má vliv na výši trestu.
3. Vzhledem k tomu že se nejedná o "běžný" trestný čin, je lepší podat trestní oznámení Krajskému zastupitelství než na obvodní oddělení policie.
4. Šance že takového pachatele policie chytí je překvapivě vysoká.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Kategorie Obsah webu se věnuje otázkám:
  • autorského práva,
  • o čem a jak psát,
  • sociálních sítí.

Upozorňujeme, že názory ajťáků a právníků se mohou dost lišit. Počítejte s tím, že na této diskusi jsou inteligentní lidé s obecným právním rozhledem, můžou vám poradit dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale nemůžou poskytnout žádnou garanci, že neskončíte za mřížemi. Na opravdové konzultace si pořiďte opravdového právníka.

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0