Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Martin02 Profil |
#1 · Zasláno: 28. 10. 2011, 23:30:36
Zdravím,
chtěl bych si udělat web o všech různých seriálech (povětšinou zábavných). Nejdříve se chci zeptat, jestli je legální prostě napsat web o seriálu dejme tomu TopGear, pro každý odvysílaný díl vytvořit stránku, kde by byl popis toho dílu, co se dělo atd. Je to legální? Když vytvořím web o seriálech, kdo by tam chodil... Nikoho dnes nezajímá co je v seriálu, ale spíš kde ho stáhnout. Nemám dostatečně veliký server, abych zvěřejňoval několik terabajtů seriálů, ale napadlo mne, že bych ke každému dílu přidal odkaz, kde je možné tento díl seriáu stáhnout. To je legální? Obávám se že to není legální a proto mám ještě je den dotaz. Kdybych napsal k určitému dílu seriálu jen malý popis, odkaz tam nedával, ale vytvořil bych pod dílem jakýsi formulář pro komentáře, kam by čtenáři vkládali třeba i odkazy, kde stáhnout. Šlo by to? Musel bych to jako autor mazat, když to není legální a je to něco, co jsem tam nevložil já? Mohl bych udělat přímo formulář jen pro odkaz na stáhnutí? A uplně poslední dotaz jen tak ze zvědavosti. Jak je to s ulož.to? Ty tam maj množství všeho, na co ani ulož.to, ani čtenář, který tam soubor vložil nemá autorské právo a pořád fungujou? Nevíte jak to maj/mohli by mít udělané, aby bylo vše legální? Předem všem děkuji za odpovědi.. |
||
ninja Profil |
#2 · Zasláno: 29. 10. 2011, 09:20:00
1. Ano, je to legální.
2. Záleží jestli odkazujete na oficiální možnost stažení. Uveřejnit odkaz na stažení nelegální kopie je ve většině případů nelegální. 3. Musíte mazat, pokud Vás na to někdo upozorní, viz §5 zákona č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti. Pokud do diskuse vložíte odkaz sám, odpovídáte automaticky od začátku. 4. Ohledně Ulož.to viz bod 3. |
||
Martin02 Profil |
#3 · Zasláno: 29. 10. 2011, 18:22:50
A když vytvořím místo komentářů jen kolonku pro odkaz, kde se seriál dá stáhnout, pod to nějaké "keci" o tom, že s vložením odkazu přijímám podmínky, ve kterých bude něco o tom, že ten co tam odkaz dá plně zodpovídá za to, že je to legální, že si ten seriál mohu klidně stáhnout atd. a jestliže ne, tak v případě zjištění odkazu na nelegální stažení ten "komentář" mohu jakožto autor webu smazat. To je legální?
Jestli ne, jde to udělat nějak jinak, aby čtenář pomocí mého webu nalezl odkaz, kde se dá (třeba i nelegálně) stáhnout seriál, ale já/můj web odpovídal zákonu? děkuji |
||
ninja Profil |
#4 · Zasláno: 30. 10. 2011, 14:59:10
Martin02: Mnou odkazovaný zákon je velmi krátký, zkuste se na něj podívat. Pokud odkaz vloží uživatel a vy neprovádíte schvalování příspěvků předem, nenesete odpovědnost, dokud vás na to někdo neupozorní.
Klíčová otázka ale je, kdo tam odkazy bude vkládat. Pukud vy jako "bežný uživatel", je to jen obcházení zákona a odpovídat budete od počátku. Stejně naivní je vytvořit kolonku "odkaz ke stažení". Je obecně známé, že většina seriálů zatím legálně ke stažení není (respektive není legálně nabízena). Překvapivě soudci v ČR nejsou úplní hlupáci a dokáži vydedukovat staré známé pravidlo, že když něco vypadá jako kacha a kdáká to jako kachna, tak to bude kachna... |
||
Martin02 Profil |
#5 · Zasláno: 1. 11. 2011, 14:39:29
Dobře, děkuji za odpovědi
|
||
Časová prodleva: 14 let
|
0