Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
MartinJ Profil * |
#1 · Zasláno: 28. 2. 2015, 03:43:05
Ahoj, rád bych se zeptal na něco ohledně autorských práv. Pokud budu svůj web publikovat pod licencí CC0 a budu na něm mít nějaký vložený plugin (např. diskuze, komentáře) je potřeba výslovně uvést, že totot není předmětem licence, nebo to z toho automaticky / logicky vyplyne. Vztahuje se taková licence čistě na obsah, nebo i na kód ?
Díky za názory |
||
Keeehi Profil |
#2 · Zasláno: 28. 2. 2015, 03:51:18
MartinJ:
Tak použij slovíčko obsah a budeš určitě v pohodě. "Veškerý obsah tohoto webu je publikován pod licencí CC0." |
||
MartinJ Profil * |
#3 · Zasláno: 28. 2. 2015, 03:56:12
Keeehi:
Možná blbá otázka, ale co ty komentáře ? Nebo co když mi tam někdo do komentů postne nějakou fotku, je to taky obsah, nebo ne ? Možná řeším blbosti, ale zajímal by mě názor někoho, kdo je zběhlý v právu. |
||
Keeehi Profil |
#4 · Zasláno: 28. 2. 2015, 04:31:26
Osobně bych toto vůbec neřešil. Ale pokd bys to chtěl, tak i to by se dalo řešit.
1) Můžeš požadovat, aby jakýkoli publikovaný komentář/příspěvek byl publikován rovněž pod CC0. Pak by byl oporavdu veškerý obsah publikován pod touto licencí i když více různými autory. 2) Uvedeš, na co všechno se ta licence vztahuje. Ten výčet se dá samozřjmě provést jak whitelistem tak blacklistem. |
||
MartinJ Profil * |
#5 · Zasláno: 28. 2. 2015, 04:44:19
Takže teoreticky bych tam mohl napsat, že se to vztahuje na veškerý obsah vytvořený mnou (to se pozná podle nicku).
Šlo mi hlavně o to, že dělám překlady a u toho je pro mě dokonce žádoucí zbavit se veškerých práv a nechat to sdílet lidi, aby to mohli vylepšovat, doplńovat, tím pádem se stávají autory všichni. Je to nejrychlejší způsob, jak to přeložit. A na tom zbytku obsahu mi nějak nesejde. Akorát jsem četl, že tuhle licenci náš právní systém neuznává, jelikož se nemůžu vzdát autorského práva. V tom případě mě napadá, proč se to nejmenuje autorská povinnost, když s tím právem nemůžu nakládat podle svého uvážení. Vážně kocourkov. Každopádně takový zákon nehodlám respektovat. |
||
Joker Profil |
#6 · Zasláno: 28. 2. 2015, 08:13:17
MartinJ:
„Takže teoreticky bych tam mohl napsat, že se to vztahuje na veškerý obsah vytvořený mnou (to se pozná podle nicku).“ Ano. „Akorát jsem četl, že tuhle licenci náš právní systém neuznává, jelikož se nemůžu vzdát autorského práva.“ Není možné se vzdát části autorských práv, kterým se říká osobnostní práva. Čili zákon nedovoluje například udělit někomu licenci k tomu, aby se sám prohlašoval za autora díla. CC0 s tím ale počítá, vzdáváte se práv v největším rozsahu dovoleném zákonem, v originále „To the greatest extent permitted by, but not in contravention of, applicable law“. |
||
Časová prodleva: 10 let
|
0