Autor Zpráva
Camo
Profil
Zdravím vás,
potreboval by som sa nejako vysporiadať s jednou zvlášť agresívnou bandou spamerov z Maďarska.
Existuje vôbec možnosť ich nejako právne postihnúť a zliklidovať?
Už sa s nimi potýkam dlhšiu dobu. Z obsahu ktorý posielali bolo jasné, že to celé hostuje nejaký maďarský hosting. Napísal, som im v dobrej viere, že ich len niekto zneužil, aby zablokovali daný účet. Namiesto toho sa začali skrývať za proxy. Takže podľa všetkého je daný hosting organizátorom celej akcie. Ale už mi tak lezú na nervi, že urobím všetko aby ich to prešlo. Vie mi s tým niekto poradiť?

Ďakujem.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Cama:
Aké existujú právne kroky proti spamu?
To by mě také velmi zajímalo.

Bohužel moc nevěřím ve vymahatelnost práva na internetu. Vůči neřádům, kteří škodí třeba i této diskusi, si většinou připadám jako bezbranná oběť, kterou zákony nechrání. Vnímám to jako drobnou vadu, která je zabetonovaná v samotných základech fungování internetu a která ani rozumně vyřešit nejde bez vzniku větších nebezpečí. V tomhle velkoměstě jsou všechny uličky tmavé a beze svědků, všichni kolemjdoucí jsou potenciálně nebezpeční a zahalení maskou vlastní výroby. Stát je tu spíš hostem, než pánem, a jeho ruka zákona loví převážně naivně neopatrné drobné narušitele, kteří si do obličeje posvítili baterkou, a chybující subjekty nasvícené obchodním rejstříkem, což dojem spravedlnosti moc neposiluje. Nějaký okamžitý zásah autority, policejní firewall, který by učinil přítrž protiprávnímu jednání, je nepředstavitelný.

Ve fyzickém světě není zase tak snadné zorganizovat masovou demonstraci proti obchodu, která způsobí, že v něm nepůjde nakoupit, a jejíž organizátor bude nedohledatelný (a vlastně i účastníci). Ani obvykle nejde snadno beztrestně vydírat odcizením věci s vědomím, že pachatel je skutečně jediná (a zároveň anonymní) bytost ve vesmíru, která ji dokáže vrátit. Dokonalý zločin existuje a na internetu je celkem snadné ho spáchat. Z hlediska vývoje právních jistot jde bohužel o krok zpět, kamsi na úroveň divokého západu.

Ale už mi tak lezú na nervi, že urobím všetko aby ich to prešlo.
Všechno v mezích zákona? Nebo opravdu všechno? Sám občas stojím před podobnou otázkou, některé protiakce vůči škůdcům jsou na hraně. Ovšem hrát si na šerifa a uplatňovat vlastní verzi spravedlnosti jednak žere spoustu času, jednak vyžaduje jistou míru arogance (tzn. člověk si řekne „já vím, co je správné, vím přesně, kdo je pachatel, a odsoudím ho a potrestám lépe než právní systém“), jednak to může protivníka naopak vybudit k agresivnějšímu protiútoku. Je to takové necivilizované…

Ale když bych chtěl civilizované řešení: OK, tak třeba mám IP adresu. V logu na serveru, kde běží můj web – ale log jsem si teoreticky mohl sám padělat, jakou má právní váhu? Ta IP může být anonymní proxy a skutečnou IP nenajdu. Kdybych měl skutečnou IP, zúžím hledání pachatele na konkrétní byt, kde ale může být víc počítačů a kdovíkolik věcí připojených na (třeba i nezaheslované) wifi s dosahem přes tři sousedy. Pokud identifikuji počítač, ze kterého byl přečin spáchán, pořád to může ztroskotat na tom, že se kolem něj pohybuje víc osob, které proti sobě navzájem odmítnou svědčit. Navíc klidně můžou být nevinné všechny a jejich počítač je dálkově ovládaná zombie. Usvědčit skutečného viníka mi připadá prakticky nemožné, pokud není hloupý.
Keeehi
Profil
Kdyby to byla nevyžádaná obchodní nabídka z česka, tak to řeší ÚOOÚ. Takže můžeš zkusit zjistit, zda něco takového mají i v maďarsku.

Takže právně nedokážeš asi nic. Tudíž zbývá vytvoření/rozšíření filtru příchozí pošty.
bestik_63
Profil
Vymáhat právo je na internetu tak nákladné, že se ti nevyplatí tím zdržovat. Ale dalo by se ti poradit jak se proti tomu bránit. Jak přesně tě ti spaměři otravují?
Camo
Profil
Keeehi:
No tak pokutka by sa mi páčila. Takže sa po tom pozriem. Len podľa toho CZ predpisu sa to vzťahuje len na české právne subjekty. To dúfam u nás neplatí.

bestik_63:
Nákladné by to byť nemalo. Ak sa jedná o opodstatnený podnet tak to musia prešetriť. Problém je ako to dokázať.
A čo sa týka toho ako ma obťažujú, tak to sú skoro desiatky emailov denne.

Chamurappi:
Iste IPčka je dosť vágny pojem. Ale títo hajzzlíci posielajú maily plné obrázkov(hadice, vankúše ....) a tie niekde musia hostovať. Tak som ich na začiatku vypátral. Teraz má každý obrázok proxy adresu (ak správne chápem o čo ide).
Niekde som našiel taký náčrt riešenia, že by sa možno dala poslať naspäť odpoveď s html obrázkom, ktorý by zistil IP prímateľa. Len je otázne, či taký email niekto otvorí. Takto by sa dala snáď zistiť skutočná IP. Ak by sa zitil hosting z kade to pochádza, tak by sa dal snáď nájsť aj script ktorý to generuje. A každý účet už musí mať reálneho majiteľa. Dúfam.

Takto vyzerá taký emailový kód. Pozrite sa na to, či z toho dokážete niečo vydolovať.
                                                                                                                                                                                                                                                               
Delivered-To: camo@gmail.com
Received: by 10.64.77.112 with SMTP id r16csp2323755iew;
        Wed, 28 Oct 2015 06:23:32 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.180.188.235 with SMTP id gd11mr2877308wic.84.1446038611980;
        Wed, 28 Oct 2015 06:23:31 -0700 (PDT)
Return-Path: <budairxm65jepiroska@radiobenimaclet.com>
Received: from trim.radiobenimaclet.com (trim.radiobenimaclet.com. [212.83.143.8])
        by mx.google.com with ESMTP id j7si5137954wmg.30.2015.10.28.06.23.31
        for <camo@gmail.com>;
        Wed, 28 Oct 2015 06:23:31 -0700 (PDT)
Received-SPF: pass (google.com: best guess record for domain of budairxm65jepiroska@radiobenimaclet.com designates 212.83.143.8 as permitted sender) client-ip=212.83.143.8;
Authentication-Results: mx.google.com;
       spf=pass (google.com: best guess record for domain of budairxm65jepiroska@radiobenimaclet.com designates 212.83.143.8 as permitted sender) smtp.mailfrom=budairxm65jepiroska@radiobenimaclet.com;
       dkim=pass header.i=@radiobenimaclet.com
DKIM-Signature: v=1; a=rsa-sha1; c=relaxed/relaxed; s=dkim; d=radiobenimaclet.com;
 h=To:Subject:Message-ID:Date:From:Reply-To:Content-Type:Content-Transfer-Encoding; i=budairxm65jepiroska@radiobenimaclet.com;
 bh=J1UlXpwxn5Y6N2fMs5mW4c2Q/sg=;
 b=HQvqnsyV53nnbKTZuRIz7l5ha3BIR5ca1K4DtC8gZAr1ublvtdXnOcrkPxeVAXSuXcsqzcZb8E5Q
   FdymFRVS65QDHMND9TLQcXDqxSONYBWdnTulBrYZyMz+taGe2BpBVnnFjoQspxHAM9wH0x405auC
   Cd3Y+bp7gvT20WHa+K4=
DomainKey-Signature: a=rsa-sha1; c=nofws; q=dns; s=dkim; d=radiobenimaclet.com;
 b=CztDid0nmg2ECqiwinh+T94GKd5Nd8ubN6JaTdcQhIU7droCk7z9YdBf5shKkgsaAKi3KO1LXNPK
   1F/mL1Ae2nD5OYvHvTTvCBexm6mP0k0DMKLi+2W68Bo9XJA7yf26Yi1KCTZUZLdJNTECMNaPIGjT
   wkCEb/IGhJyz4Q6WS2U=;
To: camo@gmail.com
Subject: =?UTF-8?B?UMO2csO2ZyBhIHZpbGxhbnnDs3LDoWQ/IEhhc3puw6FsZCBhIHRha2Fyw6lrb3Mgw6lnxZFrZXQ=?=
Message-ID: <2d8ce418326326f5bd295cf0b726bf19@radiobenimaclet.com>
Return-Path: budairxm65jepiroska@radiobenimaclet.com
Date: Wed, 28 Oct 2015 10:46:44 +0000
From: "Piroska" <budairxm65jepiroska@radiobenimaclet.com>
Reply-To: budairxm65jepiroska@radiobenimaclet.com
Content-Type: text/html; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit

<html>
<head>
<title>Még hagyományos égőid vannak? Válts most</title>
</head><body>
<center><a href="http://adm.radiobenimaclet.com/" style="margin-right:
auto; background-color: #ffffff; padding-bottom: 1px;"><img
src="http://adm.radiobenimaclet.com/00.jpg" /></a><br /><br /> <a
style="text-align: right; padding-right: 0px;"
href="http://adm.radiobenimaclet.com/">Sok ezer Ft-ot sp&oacute;rolhatsz:
kis fogyaszt&aacute;s&uacute; izz&oacute;k &raquo;</a><br />
<div style="width: 100%; height: 350px; line-height: 20px;
background-color: #ffffff;">P&ouml;r&ouml;g a villany&oacute;r&aacute;d?
Haszn&aacute;ld a takar&eacute;kos &eacute;gőket</div>
<br /> <a
href="http://radiobenimaclet.com/56/u.php?M=EHJPP510565BJGAJ&RR=RR&C=GSNJY29d2f60845f689b3e8f2728ec7366e77BGQJN&RGP=W&L=30&FJ=TGB&N=799&NRP=ZYB"
style="background-color: #ffffff; text-align: center; font-size: 12px;
border-top-style:
ridge;">&nbsp;Le_irat_kozom&nbsp;</a></center>Val&oacute;di
sp&oacute;rol&aacute;s a gazdas&aacute;gos izz&oacute;szettel
<img
src="http://radiobenimaclet.com/56/o.php?M=EHJPP510565BJGAJ&RR=RR&L=30&FJ=TGB&N=799&NRP=ZYB&F=H&SHY=BK&image=.jpg"
/></body>
</html>
alebo

Delivered-To: camo@gmail.com
Received: by 10.64.77.112 with SMTP id r16csp43110iew;
        Wed, 28 Oct 2015 10:20:54 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.28.21.17 with SMTP id 17mr2121768wmv.82.1446052853939;
        Wed, 28 Oct 2015 10:20:53 -0700 (PDT)
Return-Path: <matew5f38cabalint@naxosactivities.com>
Received: from fairytale.naxosactivities.com (fairytale.naxosactivities.com. [62.4.15.242])
        by mx.google.com with ESMTP id az3si24859371wjb.67.2015.10.28.10.20.53
        for <camo@gmail.com>;
        Wed, 28 Oct 2015 10:20:53 -0700 (PDT)
Received-SPF: pass (google.com: best guess record for domain of matew5f38cabalint@naxosactivities.com designates 62.4.15.242 as permitted sender) client-ip=62.4.15.242;
Authentication-Results: mx.google.com;
       spf=pass (google.com: best guess record for domain of matew5f38cabalint@naxosactivities.com designates 62.4.15.242 as permitted sender) smtp.mailfrom=matew5f38cabalint@naxosactivities.com;
       dkim=pass header.i=@naxosactivities.com
DKIM-Signature: v=1; a=rsa-sha1; c=relaxed/relaxed; s=dkim; d=naxosactivities.com;
 h=To:Subject:Message-ID:Date:From:Reply-To:Content-Type:Content-Transfer-Encoding; i=matew5f38cabalint@naxosactivities.com;
 bh=n3Bqx4rsXKzjOnAC0/uwEtsEaIo=;
 b=HpZs3qlCIq2Ty/Ig+DvHLW4O6NLG2/TtK0od+4dO+heki0j7ADlpGkbMqk+oMjvPlnYtCAspWWaX
   piJuiLqqlTnymMrTLRJPXxt0eItiAX48TFBVlIvsQuD3mqKIcs388obyCKvyvgydz9/RHXTF4OiW
   zkeWJPDDsqowwfnyUHQ=
DomainKey-Signature: a=rsa-sha1; c=nofws; q=dns; s=dkim; d=naxosactivities.com;
 b=CWVWkenHFZWiD9EELo81y7hvD02wWosvTkV8GfGZHrAxRbCGcTk1kbpsdClxTWfRKsJfsuRvRnhg
   kdtAQH8tK1P8ajpX3UQug0KoNlWV0Tqmx/t7MvzbV8zziodI1zZ8JleaW9IiDMUh1U8COg60FJqs
   FyeD2rmLHUxjs65wrcw=;
To: camo@gmail.com
Subject: =?UTF-8?B?S0FSQ0VMVMOcTlRFVMWQIHZhcsOhenN0b2xsIGtvY3NpcmE=?=
Message-ID: <ef9a329b82bebb21678babf7f51dc399@naxosactivities.com>
Return-Path: matew5f38cabalint@naxosactivities.com
Date: Wed, 28 Oct 2015 15:38:48 +0000
From: "Máté Bálint" <matew5f38cabalint@naxosactivities.com>
Reply-To: matew5f38cabalint@naxosactivities.com
Content-Type: text/html; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit

<html>
<head>
<title>ĂšJĂŤTSD meg autĂłd a karctalanĂ­tĂł tollal</title>
</head><body>
<center><a href="http://adm.naxosactivities.com/"><img
src="http://adm.naxosactivities.com/00.jpg" style="padding-top: 2px;
border-top: ridge 1px #cc0000; vertical-align: top;" /></a><br /><br /> <a
href="http://adm.naxosactivities.com/" style="border-right-style: solid;
border-right: inset 2px #007700; font-family: Courier New, Courier,
monospace; border-top-color: #007700;">FIATAL&Iacute;TSD g&eacute;pkocsid:
f&eacute;nyez&eacute;sjav&iacute;t&oacute; toll &raquo;</a><br />
<div style="border-color: #0000cc; width: 100%; height:
350px;">KARCTALAN&Iacute;T&Aacute;S h&aacute;zilag, gyorsan ezzel</div>
<br /> <a style="text-indent: auto; font-size: 12px; background-color:
#ffffff;"
href="http://naxosactivities.com/73/u.php?M=WSQKH510565QRTBN&AAJ=KAJ&C=XJDGR29d2f60845f689b3e8f2728ec7366e77KGAWK&QTZ=W&L=30&G=NBQ&N=705&PJ=YBP">&nbsp;A
c&iacute;m emt&ouml;r
l&eacute;s&eacute;tk&eacute;rem&nbsp;</a></center>KARCELT&Uuml;NTETŐ
var&aacute;zstoll kocsira
<img
src="http://naxosactivities.com/73/o.php?M=WSQKH510565QRTBN&AAJ=KAJ&L=30&G=NBQ&N=705&PJ=YBP&F=H&RK=XX&image=.jpg"
/></body>
</html>
Taurus
Profil
Camo:
No tak pokutka by sa mi páčila. Takže sa po tom pozriem.

To udělej. Nahlásil jsem tak jednou spamera, a protože jsem nebyl sám, pomohlo to k pěkné pokutě. :-)

Chamurappi:
Ovšem hrát si na šerifa a uplatňovat vlastní verzi spravedlnosti […]

Směle do toho. Máš správnou dávku citu pro spravedlnost, takže zrovna u tebe bych se slov necivilizovaný nebo arogantní vůbec nebál.
bestik_63
Profil
Camo:
nemáš jistotu že ten kdo to poslal byl opravdu z maďarska. IP (trim.radiobenimaclet.com. [212.83.143.8])je z francie. Nemáš ani jistotu, že ten email byl odeslán z toho odesílatele. Vygenerovat email není dneska problém. Takže jediné na co přijdeš je to, že jsi obranou ztratil zbytečně čas. Bojovat právní cestou se opravdu nevyplatí.
Fisir
Profil
Reaguji na bestika_63:
Nemáš ani jistotu, že ten email byl odeslán z toho odesílatele.
Pouze doplním, že v tomto případě díky úspěšné kontrole SPF má.
Camo
Profil
Fisir:
Prosím ťa čo je SPF? Slovenská plavecká federácia? Vidím to v tom emaily ale čo to znamená? Dá sa to k niečomu použiť?

bestik_63:
Pred tým než som urobil chybu tým, že som ich upozornil na seba, mali všetky obrázky v emailoch tú istú adresu. Keby som ich neupozornil ale ohlásil, tak by ich pravdepodobne dokázali usvedčiť. Ale predpokladám, že je to stále ten istý hosting. Niekde tam musí byť script, ktorý to generuje čo nemôže byť až taký problém nájsť. Mňa to nestojí nič než čas. Takže otázka či sa to oplatí je bezpredmetná pokiaľ sa mi chce. Keby si ty mal ten bordel v schránke aj tebe by sa chcelo.
lionel messi
Profil
Camo:
Fisir:
Prosím ťa čo je SPF? Slovenská plavecká federácia?
:-)

Sender Policy Framework
Keeehi
Profil
Camo:
No tak pokutka by sa mi páčila.
Jak jsem psal, pokud jsou z Česka, pokutu by teoreticky mohli dostat, ale jelikož z česka nejsou, tak ani prd. Jedině, že by to někdo řešil v Maďarsku. No a ještě bude záležet na tom, zda se bude maďarský úředník bude chtít zabývat případem, na který upozorní někdo, kdo z maďarska není.

Ještě bych upozornil, že na internetu leze být anonymní*. Takže viníka nejspíš ty nevypátráš (protože na to nemáš prostředky ani moc) a ani státnímorgánům se to nemusí povést.

* samozřejmě tím nemyslím, že si zapnu anonymní mód prohlížení.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Kategorie Obsah webu se věnuje otázkám:
  • autorského práva,
  • o čem a jak psát,
  • sociálních sítí.

Upozorňujeme, že názory ajťáků a právníků se mohou dost lišit. Počítejte s tím, že na této diskusi jsou inteligentní lidé s obecným právním rozhledem, můžou vám poradit dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale nemůžou poskytnout žádnou garanci, že neskončíte za mřížemi. Na opravdové konzultace si pořiďte opravdového právníka.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0