« 1 2 »
Autor Zpráva
Latté
Profil *
Čau,

potřeboval bych zdrojové kódy jednoho komerčního programu z USA, abych si ho mohl nechat upravit na české podmínky.

Bohužel nemám tušení, kde a jak zdrojové kódy získat. Jsem tedy za ně ochoten zaplatit 4 000Kč.

Jméno programu sdělím emailem. Ozvěte se na nj.teplice@seznam.cz.

Díky
joe
To je vtip? Bych taky mohl říct, že bych chtěl zdrojové kódy Windows, změnit to na Doors a vydělávat...
Str4wberry
Reakce na Latté:
Tak kontaktujte autora/autory toho programu.
peta
Latté
Ukrast zdrojove kody muze jenom hacker. Psat zde, ze hledas hackera je hold tve riziko. Toto je dost verejna diskuze a chodi tu spousta ruznych lidi a proto je zrejme take sledovana.

Za 4000 ti autori profesionalni program zrejme neprodaji. Zkus pridat a napis jim.
quinux
peta
:-D

Latté
Jak psal Str4wberry - kontaktuj tvůrce. Nevím co je to za program, ale možná by se dalo s nimi domluvit, aby ti ty úpravy provedli oni (ale spíše bez šance). Zdrojáky v žádném případě neposkytnou a získat je jiným způsobem nepůjde, protože si je určitě hlídají.
Joker
Latté
Pro spoustu programů existují open-source alternativy, kde si zdrojový kód může každý stáhnout a upravit podle libosti.

Jinak že autoři vpodsatě jakéhokoliv komerčního programu by prodali zdrojáky za 4000Kč, to asi těžko... to už by museli být hodně zoufalí :-)
Ale je možné, že by byli ochotní udělat ty úpravy.
karbon
Profil *
Je také možnost si program pomocí disassembleru převést na strojový kód a ten pak upravit. To je ale nejspíš nereáné.
quinux
karbon
Je také možnost si program pomocí disassembleru převést na strojový kód a ten pak upravit. To je ale nejspíš nereáné.
A nezákonné :)
Chamurappi
Reaguji na quinuxe:
Pokud si dobře vzpomínám na starší verzi AutZ, tak zákon jakékoliv šťourání explicitně dovoluje pro osobní potřebu, ale zakazuje šťouralům podělit se s kýmkoliv o takto zjištěné informace.
karbon
Profil *
quinux
Nechápu, proč je to nezákonné. A hlavně: bez žalobce není soudce, takže pokud to mám doma v kompu, tak můžu být klidný.
Joker
Chamurappi
Cituji:
potřeboval bych zdrojové kódy jednoho komerčního programu z USA, abych si ho mohl nechat upravit na české podmínky.
...v tomhle případě by použití disassembleru nejspíš bylo nezákonné.
quinux
Chamurappi
Jak psal Joker - vycházím z informace, že se jedná o komerční program a ty v drtivé většině toto nepovolují. AutZ neznám.

karbon
Nechápu, proč je to nezákonné.
Protože licence a autorské právo.
Joker
quinux
Já to myslel trochu jinak.
Zákon skutečně přímo povoluje se pro osobní potřeby vrtat v kódu programu. Pokud to zakazuje licence, je dotyčné ustanovení licence v rozporu se zákonem, a tudíž neplatné.

V případě "abych si ho mohl nechat upravit na české podmínky" to ovšem legální není. Pokud mi někdo, anebo já někomu (nota bene za peníze) upravím zdrojový kód nějakého cizího programu, těžko se to dá považovat za studium kódu programu pro osobní potřebu.
Bubák
§ 66
Omezení rozsahu autorových práv k počítačovému programu
(1) Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže
a)
rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to potřebné k užití počítačového programu v souladu s jeho určením, včetně opravování chyb programu, není-li dohodnuto jinak,

Já to chápu tak, že licence (dohoda) nemusí dovolovat úpravy programu, úprava programu pak není možná. Mám dojem, že ve starším AZ ustanovení není-li dohodnuto jinak nebylo, ale nechce se mi to hledat.
Joker
Bubák
Jen pro přesnost, já a Chamurappi jsme ale mysleli spíš písmeno d), než a) daného paragrafu:
(1) Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže
...
d) zkoumá, studuje nebo zkouší sám nebo jím pověřená osoba funkčnost počítačového programu za účelem zjištění myšlenek a principů, na nichž je založen kterýkoli prvek počítačového programu, činí-li tak při takovém zavedení, uložení počítačového programu do paměti počítače nebo při jeho zobrazení, provozu či přenosu, k němuž je oprávněn,

...nicméně pro jistotu opět dodám, že tohle ustanovení sice umožňuje reverse-engineering (legálně nabytého) počítačového programu, ale nevztahuje se na tenhle konkrétní případ.
Latté
Profil *
Díky za odpovědi.

Nejspíš si budu muset našetřit na vývoj vlastního softwaru. Nicméně opakuji, že nabízím 4000Kč za zdrojové kódy, ať už původní nebo získané pomocí disassembleru (nevím sice co to je, ale hlavní je výsledek).

Nechápu, proč zde vůbec zavádíte pojem "legální" a "nelegální", 70% z Vás má doma nelegální operační systém a 90% z Vás poslouchá nelegálně stažené mp3, myslím, že v současné době je to spíše o etice... Ty zdrojové kódy potřebuji proto, že výrobce má dementní technickou podporu a samotného majitele firmy nelze zastihnout pomocí žádného média. Program chci mít jen pro sebe a nikomu ho neposkytnu, protože z něj chci mít prospěch jenom já a nebudu dávat zbraně do rukou konkurence ;-)

P.S. Open source ekvivalent (vlastně ani žádný jiný ekvivalent) zatím neexistuje.
quinux
Latté
Nechápu, proč zde vůbec zavádíte pojem "legální" a "nelegální", 70% z Vás má doma nelegální operační systém a 90% z Vás poslouchá nelegálně stažené mp3
No obviňování z toho, že tady někdo používá nelegální SW je mimo mísu, už proto že fakt, že nelegální SW máš ty neznamená, že ho máme my. Stahování MP3 a filmů je v ČR zcela legální záležitost.

Program chci mít jen pro sebe a nikomu ho neposkytnu
V tom případě můžeš být rád, že se tu někteří zmínili o legálnosti disasemblovat SW pro svou potřebu.

P.S. Open source ekvivalent (vlastně ani žádný jiný ekvivalent) zatím neexistuje.
Možná by bylo fajn, kdybys uvedl název programu, protože jsi jen OS špatně hledal ;)
Latté
Profil *
program se jmenuje SEO elite, výrobce Bryxen software, majitel firmy je slavný Brad Callen. zkoušel jsem hledat spoustu podobných programů...ale všechno jen placené pokusy o napodobení - nic alespoň trochu podobného open source jsem nenašel. zato jsem zjistil, jak snadné je stáhnout si ten samý software, za který jsem zaplati 180 dolarů, zdarma.

jinak důvod mé neskonalé touhy po zdrojovém kódu spočívá v potřebě znát S-rank u stránek, které SEO elite shromažďuje..ukazuje bohužel jen Alexa rank a Google PR. firma by to určitě dokázala nějak předělat...ale musela by mít zdrojové kódy :(
VENCA
Profil *
Latté
no nevim jestli za 4čtku to ziskas
Mike8748
Latté
no vzhledem k tomu co ten program dela tak bych rek ze k tebou uvedene cene budes muset pridat jeste jednu nebo 2 nuly na konec, pro ziskani zdrojaku
Joker
Latté
Nechápu, proč zde vůbec zavádíte pojem "legální" a "nelegální", 70% z Vás má doma nelegální operační systém a 90% z Vás poslouchá nelegálně stažené mp3, myslím, že v současné době je to spíše o etice
Tak takovéhle kecy miluju... "No co, tak pirátím/jezdím jako prase/kradu/podvádím/... ale vy osatní určitě taky nejste svatí!"
Spousta lidí lže, spousta lidí podvádí, spousta lidí krade. To ještě neznamená, že cokoliv z toho je normální a správné.

Dále, jak souvisí to, kolik lidí používá legální software s tím, jestli někdo může či nemůže upozornit, že je něco nelegální?
Nemluvě o tom, že minimálně těch 90% nelegálně stahujících MP3 je blbost, drtivá většina MP3 je stažená legálně (často z nelegálně sdílejícího zdroje, ale to tak nějak není problém toho posluchače).
Pro informaci, mám legální operační systém (Ubuntu Linux, plus navíc nevyužité právo mít Windows)
vydrus
Latté
Dobře. Tak tu většinu se vším warezem nahlaš.

Joker
Pro informaci, mám legální operační systém (Ubuntu Linux, plus navíc nevyužité právo mít Windows)
Nejseš sám. A k tomu ještě občas pracuji na Debianu.
Latté
Profil *
Joker
Já mám zase rád příspěvky k věci. ;-)
Ale když už se tady všichni chlubí se svým legálním softwarem, tak se tedy připojím - vzhledem ke kontrolám finančáku ve firmě stejně musíme mít legální windows, takže já mám čisté svědomí.
peta
Latté

— Moderátor (S): Odmazána nepodstatná část příspěvku. —

K tomu disassembleru. To je program, ktery dokaze EXE soubor prevest na assemblerovy source-code, pripadne sledovat beh programu a ukazovat, co se meni v registrech. Mozna i neco dalsiho, uz jsem ho pravda delsi cas nepouzil. Naposled, kdyz jsem opravoval chybu v nejakem Dos programu. Pro toho, kdo ovlada assembler je to naprosto prehledny kod. Pro ty ostatni je to treba 1MB milionu prikazu.
Nechci te podcenovat, ale myslim, ze by ti to bylo na 2 veci :)
Latté
Profil *
peta
Tak pokud dokážeš pracovat s assemblerem ty, tak mi ten program předělej tak, aby mi ukazoval S-rank místo Alexa ranku a já ti zaplatim. Ozvi se mi dyžtak na nj.teplice@seznam.cz a domluvíme se.
Aesir
Také mám menší poznámku k "disassemblerování" - proti této praktice fungují poměrně jednoduché a velmi efektivní postupy ochrany a bez bližší znalosti použitého, konkrétního, kompilátoru je v podstatě jakýkoliv reverse engineering pouhou ztrátou času.
Mike8748_away
Profil *
Latté
jses si vedom ze petu (cokoliv, sklonujte si to jak chcete) navadis k trestnemu cinu, coz je trestny cin sam o sobe?
na 99.9% (spis na 100) ten program menit stejne nesmis, i kdyz si ho ziskal legalne, a mas zaplacenou licenci. vetsina licenci obsahuje odstavec kterej rika ze nesmis meni, dekompilovat, rozebirat,...za zadnych okolnosti. to ze v ceskejch zakonech je neco trosku jinyho, je uplne irelevantni, protoze program je americkej, a ridi se to tedy americkym pravnim systemem (a ten tohle nedovoluje)

jelikoz ten program nema normalni download link, tak tezko rict, ale dost pochybuju, ze alexa tam bude natvrdo zakodovana v kodu programu, ale pravdepodobnejsi je ze to bude ulozeny nekde v konfiguracnim souboru. takze by melo stacit to prepsat tam, zalezi jakym zpusobem to komunikuje s alexou. v podstate by to nebyl problem

Aesir
kompilatoru neni zas tak mnoho, a kazdej vklada do vysledneho programu nejake svoje identifikacni znacky, takze zjistit v cem byl danej program zkompilovan, je otazka tak 3 minut (pokud teda programator nepouzije extra techniky pro sifrovani binarniho kodu, rotace nekterejch bajtu,... ale to vetsinou nikdo nedela. pokud ano, tak staci pouzit debuger, rozlozit zavadeci cast programu, ta se taky malokdy meni)

peta
sorry ze rejpu, ale opet michat nekolik veci dohromady a prokazujes ze se v tom neorientujes. disassembler ti prevede binarni kod na asm instrukce. nic vic. sledovani programu za behu dela debuger, to je neco jinyho. a neznam zadny procesorovy jadro ktery by melo milion instrukci (to by potrebovalo sakra sirokou datovou sbernici)
quinux
Mike8748_away
protoze program je americkej, a ridi se to tedy americkym pravnim systemem
To není pravda. Pokud to naše zákony dovolují, tak to udělat může. Nemůžeš se v ČR řídit zákony USA. Jako důkaz stačí pohledat články o GPL licenci, která dlouho neměla oporu v českých zákonech a byla tedy neplatná.
Aesir
Mike8748_away:
kompilatoru neni zas tak mnoho
Má poznámka o konkrétním kompilátoru byla myšlena spíše ke konkrétní verzi, kvůli použití opět konkrétního dekompilátoru.

ale to vetsinou nikdo nedela
Já mám opačnou zkušenost, jsem u komerčního softwaru zvyklý na standartní obfuskaci, šifrování kódu, úpravu kódu on-the-fly v paměti apod., kvůli ztížení reverzního inženýrství. Není sice takový problém aplikaci "cracknout" (kvůli sériovým číslům apod.), ale získat nějaký použitý algoritmus je, dle mého, téměř nemožné - a o to jde i autorovi tohoto vlákna.
Mike8748_away
Profil *
quinux
ano, ale pouze pokud by ten program u nas koupil od ceskyho prodejce. pokud ho koupi pres internet, zaplati kartou, tak se to ridi americkym zakonem
zrovnatak nektery rozvojovy zeme nemuzou kupovat americkej software pro sifrovani dat, protoze to americkej zakon neumoznuje (neumoznujou export sifrovacich algoritmu do danych zemi)
kdyz soft koupis v cr u ceskyho prodejce (i kdyz to bude jenom zastupce zahranicniho) tak se to ridi nasema zakonama. kdyz to koupis online z usa, tak se to ridi jejich zakonama
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Kategorie Obsah webu se věnuje otázkám:
  • autorského práva,
  • o čem a jak psát,
  • sociálních sítí.

Upozorňujeme, že názory ajťáků a právníků se mohou dost lišit. Počítejte s tím, že na této diskusi jsou inteligentní lidé s obecným právním rozhledem, můžou vám poradit dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale nemůžou poskytnout žádnou garanci, že neskončíte za mřížemi. Na opravdové konzultace si pořiďte opravdového právníka.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0