« 1 2 3 4 5 »
Autor Zpráva
Kubo2
Profil
Ja bych mel jeste jeden navrh:

Pretože sa tato kategorie radí jako ostatní diskuse, nebylo by zlé k hotovým kapitolám do tohohle vlákna do rozházení struktury dát vždy aj odkaz na tu hotovou kapitolu, protože za chvíli to už bude tak neprehledné, ze jednak nebude videt posloupnoust kapitol, a za druhy nebude videt, ktere kapitoly pribudly (ty posledni) a tak se to bude muset zlozito dohledávat.
Mam na mysli neco takoveho:
Základní kurz
Úplné základy pro někoho, kdo PHP neviděl.
- Joker - Úvod, jak funguje PHP
- Joker - Než začnete programovat Zřízení serveru, volba editoru atp.
. . .
By se predelalo na:
Základní kurz
Úplné základy pro někoho, kdo PHP neviděl.
- Joker - Úvod, jak funguje PHP
- Joker - Než začnete programovat Zřízení serveru, volba editoru atp.
. . .
Co vy na to? já hlasuji za lepší orientaci, a to by ji s velkou pravdepodobností zlepsilo.
Joker
Profil
Kubo2:
To stačilo napsat, že u kapitol které už mají vlastní vlákno by mohl být odkaz na to vlákno. To mohl, no :-)
Nicméně, na nedávném srazu jsme si o učebnici PHP povídali a převládal názor, že forma textových souborů na Dropboxu „není zrovna vrchol ergonomie“ a lepší by bylo učebnici mít rovnou jako webové stránky.
Ostatně ona ta forma textových souborů byla zvolená jako provizorní, než budeme mít redakční systém.
Jenže ohledně RS oproti situaci před skoro půl rokem nenastal žádný posun. Na vlastním RS pokud vím nikdo nepracuje, u Wiki systému z nette.org to v červnu vypadalo, že „možná bude k dispozici během 3 měsíců“, teď v listopadu pořád „možná bude k dispozici během 3 měsíců“.
Navíc Yuhů momentálně nemá moc čas na nějakou součinnost.
No a krom toho jsou zatím hodně zjednodušené „autorskoprávní“ vztahy, protože autorem skoro všeho obsahu jsem já.

Proto jsem si řekl, že by nebylo od věci mít rozpracované kapitoly ve „webové“ podobě, kde by byly lépe čitelné, mohly by v nich být už i odkazy, obrázky, atd.
Takže místo psaní článků jsem teď pár cest MHD věnoval tvorbě primitivního RS a vypadá to průchodně.
Jinak ale pořád mám myslím oproti zveřejněným věcem hotovou ještě jednu další kapitolu a druhou rozpracovanou.

Shrnutí, svoje následující kroky teď vidím takhle:
1. Nějaký primitivní RS, který by umožnil bod 2.
2. Webová verze už hotového obsahu.
3. Dokončení základního kurzu.
4. Zamyšlení, jak učebnici zveřejnit.
Kubo2
Profil
Joker:
Víš, ja to ted radsi vic rozpisuju, protoze povacsine nepredvidam vase odpovedi (jako uzivatelov na djpw) a snazim se co nejlepe vysvetlit dovod svojho navrhu, protoze za nepromyslene prispevky jsem uz tady kdysi dostal vynadane a odsuzeny napad jako blbost.
Poprvy, tedy drzim palce at aspon nejaky ten primitivni RS udelas, no ted narazime na problem: kdyz si vravel ze Yuhu nema ted moc cas, kam chces ten RS nasadit? Ci domena php.jakpsatweb.cz alias php.jpw.cz je uz zrizena? (edit:// dle toho co kukam po otevreni sveho vlastniho odkazu asi ne :) )



Pak by se to zatim mohlo dat na nektery z programatorskych weblogu, do nejakeho podadresaru (aspon prozatim).
(Myslim tim tvuj nebo muj weblog nebo nebodaj WEBYLON:-)
>> Jednoducho, princip by byl ten, jak kdysi cely jak psat web byl u Yuhua v podadresari internet/
)

Dale (podruhe) bych se chtel ponuknut, protoze kdyz bude ucebnice hotova, bude ju treba nejak odhalit svetu. Mohl by jsem pobehat ruzne katalogy a diskusné fóra, a robiť zo seba takove „zakaznicke centrum“ :-)
Pak bych mohl napsat recenzi (clanek) u mne :-)

A po treti: Sice moc v PHP nevim, ale chtel bych se tomu venovat, takze kdyby bylo treba neco jednodussiho naprogramovat, naco nebudete mit cas, tak to mozte zverit mne, necht si precvicim mozog aj zrucnosti


Jeste jednou drzim palce!
Joker
Profil
Sbastlil jsem primitivní RS a nahrál všechny mé zatím hotové texty učebnice, včetně asi dvou kapitol, které ještě vůbec nebyly na fóru, na:

http://php.it-joker.cz/

Zdrojové texty kapitol jsou psané v BBkódu, který je (doufám) kompatibilní s BB kódem této diskuse s několika úpravami (např. jsem přidal značky pro seznamy).
Po stylové stránce jsem to vůbec neřešil, jen přidal JUSH k barvení kódu.
Jde čistě jen o nějaké použitelné prostředí pro čtení textů. Ale nějaký vzhled bude potřeba, takže kdyby někdo graficky nadaný chtěl něco spáchat, směle do toho.

Nejspíš budou mezi některými kapitolami nekonzistentní úrovně nadpisů. „Správně“ by měla být varianta, kde první nadpis (název kapitoly) je vyšší úrovně, než ty další (názvy oddílů). Ale asi to není ještě tak udělané všude.
Alphard
Profil
[#4] Joker
Určitě lepší než něco, co ještě dlouho nebude :-) Mně ten základní vzhled ani nevadí, kdyby se omezila maximální šířka bloku s textem, obarvil kód a explicitně použilo bezpatkové písmo, bude to podlě mě bezproblémově čitelné.
Sám se pokusím někdy kolem Vánoc dodat aspoň pár článků do pokročilejší části PHP.
Joker
Profil
Alphard:
Sám se pokusím někdy kolem Vánoc dodat aspoň pár článků do pokročilejší části PHP.
Super :)
Co jsem počítal, v základním kurzu chybí ještě 6 kapitol, byl bych optimista, že do konce roku by se to mohlo stihnout.

Doplnění: Nastavil jsem bezpatkové písmo a obsahu šířku 80em. Kód by se už měl barvit (mně to funguje).
Again
Profil
Mě zbývají dopsat logické a bitové operátory a snad bych tu kapitolu někdy během příštího týdne zveřejnil. O Vánocích bych se pak pokusil napsat ještě jednu kapitolu, ale nechci nic slibovat, protože záleží kolik budu mít času.

Jinak jestli se můžu zeptat, Someone píše kapitolu o polích, nebo ji převzal někdo jiný?
Zechy
Profil
Zdravím, nevím jestli se o to už někdo nehlásil, ale v seznamu nikdo neni a tak bych se rád podílel a vzal bych si části, které se týkají databází, konkrétně:
- Databáze vs. soubory
- SQL: Vytváření tabulek
- SQL: Výběr dat
- SQL: Vkládání a aktualizace dat
- Návrh databáze

Děkuji za odpověd :).
Joker
Profil
Again:
První co by chtělo, teď když už je napsaná většina ostatních kapitol, projít ještě Proměnné a stylově přizpůsobit zbytku základního kurzu. Taky by bylo fajn to přeformátovat do BBkódu, abych to mohl přidat na web, ale to můžu případně udělat.

Kdyžtak webová betaverze učebnice pro zdrojové texty používá BBkód v drtivé většině kompatibilní s DJPW, takže co funguje v příspěvcích tady by mělo fungovat i tam.
S těmito rozdíly:
• Učebnice samozřejmě momentálně nemá žádné styly s výjimkou výchozího stylu JUSHe.
• Učebnice nerozeznává relativní odkazy DJPW a momentálně ani žádné jiné, relativní odkazy v rámci učebnice ještě budu řešit (resp. přemýšlím nad vhodnou formou).
• Učebnice nemá moderátorské poznámky.
• Naopak by učebnice měla umět značky [font#barva] a [class.třída], které na DJPW mohou používat jen moderátoři.
• Dvě odřádkování v učebnici vyrobí normální odstavec (DJPW ho simuluje <span>em).
• Nadpis na DJPW požere bezprostředně následující odřádkování. Na Učebnici naopak požere bezprostředně předcházející odřádkování. Čili na Učebnici na rozdíl od DJPW nadpis a dvě odřádkování (nadpis následovaný prázdným řádkem) vyrobí nadpis a odstavec, zatímco dvě odřádkování a nadpis nevyrobí odstavec a nadpis.
• Učebnice má navíc tři BB značky pro seznamy: [ul] = odrážkový seznam, [ol] = číslovaný seznam a [-] = položka seznamu.

Zechy:
Zatím se o to nikdo nepřihlásil, nicméně stejnou kapitolu může psát i víc lidí a vybere se nejlepší varianta (nebo mohou nějak spolupracovat) :)
Zechy
Profil
Joker:
Tak čet jsem, že může být více lidí. Ale když se nikdo nepřihlásil tak si to rád vemu na krk já :).
Again
Profil
Joker:
Dobře, podívám se na to a přeformátuji.

Zechy:
Osobně bych vytvořil u těch databází jinou strukturu, protože mi tam docela dost informací chybí (např: smazaní dat z databáze, ale i spojování tabulek, databázové modely - relační/objektový ...)
Zechy
Profil
Again:
..., protože mi tam docela dost informací chybí (např: smazaní dat z databáze, ale i spojování tabulek, databázové modely - relační/objektový ...)

Výběr dat - tam se dá zahrnout i spojování tabulek, protože relační databáze jsou hlavně o spojování tabulek, jelikož ER diagram návrhu databáze je tak stavěný, na různý data se odkazuje přes cizí klíč na primární klíč v jiné tabulce.
Vkládání a aktualizace dat - smazání je snad také aktualizace dat

Co se týče toho jestli je databáze objektová nebo relační, tak se zřejmě bude používat MySQL v příkladech, protože se na webu používá nejvíc, což je relační databáze, databázové modely by se dali maximálně zahrnout do toho úvodu databáze vs. soubory, kde by se dalo naznačit jaký formy databáze můžou být(objektové, relační, hierarchické, XML, serverové).
Jan Tvrdík
Profil
Joker:
Máš špatně nalinkovaný jush.
Joker
Profil
Again, Zechy:
Pokud jde o databáze, ta struktura byl jen nástřel. Základní kurz jsem taky upravoval během tvorby.
Takže klidně navrhněte jinou strukturu.

Jinak rozebírat databázové modely mi přijde dost pokročilé na to, že to má primárně být učebnice PHP.

Jan Tvrdík:
Resp. špatně nakonfigurovanou adresu pro připojené soubory.
Opravil jsem, díky.
Zechy
Profil
Joker:
Takže klidně navrhněte jinou strukturu.
Ta struktura mi příjde dobrá, nějáká hlavní část, která má svoje téma, ty jednotlivý "fígle" tam nakonec budou figurovat jako podtémata, např. výběr dat, tak začátek klasickej select, pak by následovaly group by, joiny, fígle jako union, atd.

Jinak rozebírat databázové modely mi přijde dost pokročilé na to, že to má primárně být učebnice PHP.
Tak je fakt, že na webu se krom MySQL mockrát jiná databáze nepoužije natož, aby se použila například XML databáze, tohle by do startu každému určitě stačilo :).

Tak jestli by bylo možno mě tam na seznam dopsat k tém tématům, budu rád :).
Kubo2
Profil
Mám teď trochu čas, tak se skusím venovat kaskadam beta verzie učebnice.
Když už, tak ty soubory i překódujem do někého rozumného charsetu, nejspíše utf-8, protože když jsem si je uložil a spustil z localhosta, tak to vypadalo tak hrozně, že se to nedalo ani číst ;-) Hrozná diakritika.
Kubo2
Profil
Joker, neviem ako je to s mojím návrhom, pretože ste preberali dôležitejšie veci, ale chcel by som sa ohlásiť, pretože už mám hotový štýl pre BETA verziu Učebnice PHP, a chcel by som ti ho odovzdať. Ten štýl som umiestnil na ulož.to (pretože keď som ho chcel stiahnuť z môjho webu, tak to blblo).
Máte na to dvadset stažení, heslo je php5sessid, subor bude dostupný do 1. 2. 2013.
Ohľadom jeho fungovania by som mal na teba niekoľko požiadavkov a pripomienok.

Požadavky

1/ Daj tomu divu, v ktorom je menu s odkazmi na kapitoly, id="navigace" a to float: right mu ale ponechaj,
2/ Nezmaž prosím ani tvoj predchodzí štýl v dokumente,
3/ Štýl nalinkuj pomocou @import url("css/obsah.css");.

Pripomienky

1/ Prvé, čo ma napadá, pred každý text odkazu, ktorý bude mať class="priklad", sa automaticky pridá text „Mrkněte na příklad: “, takže stačí napísať iba meno príkladu,
2/ plus som urobil aj štýl pre obrázky, hoci tam ešte nie sú.

Dúfam že s tým štýlom budete spokojní, venoval som tomu osem a pol dňa ;-)
Joker
Profil
Kubo2:
Moc se mi teda nechce si odněkud stahovat soubory, nahrávat je na web, linkovat je ke kódu…
Co takhle živá ukázka?

Ale přidal jsem novou věc pro experimentátory se styly: http://php.it-joker.cz/test.php
Šablona „na hraní“, odkud jsou vyházené styly, přidané kontejnery pro hlavičku a patičku a základní prvky stránky mají id-čka.
Na stránku můžete i aplikovat vlastní stylopis: Když do adresy přidáte GET parametr jménem „css“ s odkazem na nějaký CSS soubor, do hlavičky se doplní <link> na daný soubor. Takže například http://php.it-joker.cz/test.php?css=http://www.jakpsatweb.cz/etc/jpw.css na stránku aplikuje stylopis JPW.
Poznámka, adresy obsahující některé speciální znaky asi nebudou fungovat.
Obdobně jde na stránku aplikovat i jiná HTML šablona, ale na to jsem raději dal whitelist, takže kdybyste potřebovali jinou strukturu HTML, dejte mi vědět. Poznámka, HTML kód navigace a obsahu (= vnitřek <div>ů s příslušným id) jsem na přepínání mezi šablonami neupravoval, takže tam se změnami moc nepočítejte.
Kubo2
Profil
[#18] Joker Nojo, takže udělám i styl pro hlavičku i pro patičku. Jenom, na tve šablone chybí spousta věcí, které jsou již nadizajnované (kódy, nečíslované seznamy a pod.), takže udělám to co jsem měl v plánu už dřívě - dám ti link na tyhle zazipované soubory s upraveným zdrojakem pro potreby mujho stylu, jen ted uz na to nemam cas...
Joker
Profil
Kubo2:
Jenom, na tve šablone chybí spousta věcí
Přes ten test.php jde procházet celá učebnice (a odkazy by se měly automaticky upravit tak, aby se vzhled zachovával).
Kubo2
Profil
[#20] Joker:
Hups? No teda, ja jsem ale nevšímavý tvor :-)
Tak si to dam normalne na web a preformuluju odkaz.
Kubo2
Profil
Joker:
Tak jsem to nalinkoval.
Založil jsem vlákno o dizajne pre učebnicu, protože dizajn mi nepřipadá jako obsah učebnice ;-)
martin1312
Profil
menšia chyba http://php.it-joker.cz/test.php?tpl=0&css=http://prieskumy.php5.sk/projekty/php-ucebnice/obsah.css&uri=zakladni-kurz/7-pretypovani#n2
na riadku (unset) přetypuje na NULL. Prakticky zbytečné, místo $nic = (unset)"něco"; můžete psát rovnou $nic = NULL;. Jen si
chýba uzavretie BB tagu [pre]
Joker
Profil
martin1312:
Díky, kdyžtak poznámka, konkrétní chyby v těch kapitolách pište do vlákna té konkrétní kapitoly (každá kapitola by měla mít svoje, pokud některá nová žádné vlákno ještě nemá, napište sem a já to tam pak přesunu).

Pustil jsem se do rozsahu platnosti proměnných a zjistil, že toho není zase tolik, takže jsem to spojil se superglobálními proměnnými a jejich samostatnou kapitolu škrtám.

Jako další kapitolu si beru pole.
Ale mezitím budu spíš řešit strukturu učebnice a redakční systém. Plán je stále do konce roku mít hotový nějaký základ a postupně zveřejňovat jednotlivé kapitoly.
Joker
Profil
Další informace ke stavu projektu:

Už před Vánoci jsem udělal menší průzkum vhodných domén, od čehož by se pak odvíjel i název celého projektu.
Když někdo mluví o programování v PHP, řekne, že programuje „v péhápku“, případně „v péhápéčku“. Takže jako nejlepší mi nakonec přišlo pojmenování „Péhápko.cz“. Registroval jsem pro ten projekt domény phpko.cz a pehapko.cz, ta první by byla asi hlavní a druhá přesměrování.
Jan Tvrdík
Profil
Joker:
Proč ne php.jakpsatweb.cz?
Joker
Profil
Jan Tvrdík:
Proč ne php.jakpsatweb.cz?
Probírali jsme to na srazu a Yuhů doporučil raději rozjet vlastní web s tím, že on asi na tyhle rozšiřující projekty (kromě učebnice PHP se mluvilo ještě o jednom) nebude mít čas.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Jokera:
on asi na tyhle rozšiřující projekty (kromě učebnice PHP se mluvilo ještě o jednom) nebude mít čas
Nevím, jestli tím druhým projektem myslíš ten můj, ale ten byl od začátku plánovaný jako subdoména pod JPW (chtěl jsem také využít společnou cookie s diskusí), dokonce už má skoro rok nastavené DNS vedoucí na můj hosting, nepotřebuje žádnou další péči od Yuhůa. Později mi Yuhů nabídl neodolatelnou doménu druhého řádu, takže teď počítám spíš s ní, ovšem subdoménu také možná nějak použiju.

ta první by byla asi hlavní a druhá přesměrování
PHP K.O. jako hlavní? Nebylo by to lepší naopak? Jak se to bude diktovat lidem v mluvené řeči?
Joker
Profil
Chamurappi:
Nevím, jestli tím druhým projektem myslíš ten můj
Myslím. Moje představa právě taky byla jako subdoména JPW.
Vlastně až když na srazu Yuhů povídal, ať to rozjedeme na vlastních webech, jsem o tom začal přemýšlet a řekl si, že koneckonců proč ne.

PHP K.O.
Taky mě to napadlo, no :-)
I tak mi to přijde jako krátký a intuitivní název.
Kubo2
Profil
Za Sessions by mohlo byt hezké vyprávění o přihlašování uživatelú. Pak by se v samostanem clanku tak nejako v praxi ukazalo, k cemu se daji sessions i cookies vyuzit.


TomasJ:
Někdy méně je více, a něco bys přece jenom mohl napsat :)
« 1 2 3 4 5 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0