Autor Zpráva
Rob
Profil
Vím, že když potřebuju o úroven výš, tak zadám ../ potom tedy ../soubor.něco.

Na mnoha webech jsem našel ale ./../ co to znamená. Je tam to s jednou tečkou kvůli starším prohlížečům nebo proč??
Rob
krteczek
Profil
./ znamená aktuální adresář. je dobré používat cesty tímto způsobem, je to bezpečnější.
krteczek
Kajman
Profil *
krteczek
V čem je to prosím konkrétně bezpečnější???

Není mi znám žádný rozdíl mezi "./../" a "../".
DoubleThink
Profil *
Není v tom žádný rozdíl - maximálně by to mohlo ochránit script proti vložení globální adresy.
kratec
Profil
Můžu se taky zapojit ? Tohle téma mě zaujalo.
Můžu se zepat, jak je to hle myšleno "o úroveň výš"...
Znamená to, že když jsem např ve složce "soubory1" a v ní mám složku "soubory2" a v ní soubor 1.html, tak se můžu dostat pomocí nějakého odkazu v souboru 1.html do složky "soubory1", na nějaký HTML soubor, na který odkážu..??
Pochopil jsem to správně, nebo ne...?
Rob
Profil
kratec
Máš třeba hlavní adresář. A máš na stránce odkaz, který vede do nějakého adresáře. Když jseš v tom adresáři a potřebuješ se dostat na stránku, která je mimo ten adresář, tak nebudeš psát href="soubor.htm" ale href="../soubor.htm" protože když nenapíšeš tu značku ../, tak to ten soubor bude hledat v tom adresáři a vyhodí ti to chybu, že to ten soubor nenajde. Je to možná až moc složitě napsané.
peta
Profil *
kratec
pr1.
\ahoj\sss\aaa.htm
o uroven vys je do adresare ahoj z podadresare sss
\ahoj\
command-line prikazem: cd ..
aktualni adresar je: cd .

pr2.
presun z adesare sss do ddd
\ahoj\sss\
\ahoj\ddd\bbb.htm
normalne to delas: cd .. [enter] cd ddd [enter]
nebo take: cd ..\ddd\
v html: ../ddd/
se strankou ../ddd/bbb.htm

Rob
./../ ma velmi specialni vyznam pro nahrazovani PHPckem. Udelas script, ktery ti vsechny ./ nahradi za aktualni cestu, aby jsi dostal absolutni adresu nezavislou na tom, zda to mas nahrane doma ci na inetu, vzdy tam bude http://blabla/
s ./ je to jednodussi nez zkoumat obsah retezce v a href (to delal myslim ted FRED v nejakem programu). Je to takovy pekny zvyk.

jinak to podle mne nema zadny vyznam
kratec
Profil
Jo tak to je pro mě uplná novinka, ale už jsem to odzkoušel ( ../ ) a funguje mě to.
Díky moc
peta
Profil *
kratec novinka? Vzdy tohle funguje nekdy od roku prvnich pouzitelnych pocitacu, mam pocit, ze od 30. let minuleho stoleti. Se divim, ze vas ve skole neucili zakladni prikaz:
cd ..
cd adresar
cd adresar1\adresar2\
x:\adresar1\adresar2\\ cd \ (prepne do root, u win x:\)
Kajman
Profil *
A co teprv novell... na tom tuším šly tři tečky i víc :-)
thingwath
Profil
peta

To není úplně přesné.Ve 30. letech počítače vůbec žádné soubory neměly a už vůbec ne souborové systémy. To přišlo až mnohem později. A krom toho mnoho počítačů pak používalo ploché souborové systémy, které nikdy žádné adresáře neměly. Kdy a kde se přesně objevil zápis se dvěma a jednou tečkou to nevím, možná v Unixu někdy v 70. letech, to vážně nevím. No a někde je ten zápis třeba naprosto odlišný (a ani to tak přesně nemusí fungovat).
Kaifman
Profil
"cd adresar" ve tricatych letech :o)))))))

to bylo spis: "tenhle dernej stitek do tehle dirky .... tenhle zase do tehle .... a vida vono nam to umocnilo cislo ... huraaaaaaaaaaa"
Dero
Profil
Počtěte si, je to docela zajímavé: http://historie.ondrejfilipek.com/index.jsp
Leo
Profil
Pokud se v relativni ceste (muze to byt treba src obrazku, href odkazu, atd.) KDEOKOLIV objevi "./" (jedna tecka), tak cokoliv pred nim je zbytecne, protoze prohlizec (klient) musi pro http pozadavek na server zrekontruovat cestu vzhledem k zakladnimu adresari webu (root) a vsechno pred "./" odrizne. Leo
Kajman
Profil *
Leo, jenom mateš lidi. Tečku prohlížeče mají pro http požadavek odstanit, ale to před ní mají nechat. A opravdu se tak chovají.

c) All occurrences of "./", where "." is a complete path segment,
are removed from the buffer string.

d) If the buffer string ends with "." as a complete path segment,
that "." is removed.
Leo
Profil
"Leo, jenom mateš lidi. Tečku prohlížeče mají pro http požadavek odstanit, ale to před ní mají nechat. A opravdu se tak chovají."

Mas pravdu, diky za upozorneni.

Jeste doplnim zdroj, napr.

http://www.gbiv.com/protocols/uri/rfc/rfc3986.html#reference-resolutio n

Leo
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.