Autor Zpráva
Kubišta
Profil *
Dneska jsem dělal design pomocí css. Na začátku bylo vše v pořádku a obrázek se mi roztahoval podle textu. Pak se mi to ale velice zamotalo z menu a nakonec se obrázek roztahoval jen podle menu. Proto bych chtěl příště dělat design pomocí tabulek a css využiji jen na drobné doplňky pozic a jinak na všechny obrázky styly a podobně. Chci se ale zeptat jestli amjí tyhle tabulky oproti css nějaké veliké nevýhody. Mě se líbí jak se tabulky za každou cenu roztahují a velice pěkně se mi s nimi pracuje. Předem děkuji.
panther
Profil
Kubišta:
Proto bych chtěl příště dělat design pomocí tabulek a css využiji jen na drobné doplňky
toto je špatný přístup. Začal jsi dobře, layout bez tabulek, teď to jen dotáhnout do konce. Stačí se jen učit, z tabulkového layoutu si pak budeš blbě převykat zpět na beztabulkový. Ani si nemyslím, že by tabulkový layout byl nějak snažší na tvorbu webu, minimálně pro aktualizace je nevhodný.

Chci se ale zeptat jestli amjí tyhle tabulky oproti css nějaké veliké nevýhody.
to se tu řšilo už několikrát, dohledej si. Je to od tebe ale krok špatným směrem.

Mě se líbí jak se tabulky za každou cenu roztahují a velice pěkně se mi s nimi pracuje.
s CSS se taky pracuje dobře, možná ještě lépe :-)

Jestli máš nějaký konkrténí problém s CSS, dej sem konkrétní příklad s odkazem na web, kde se problém vyskytuje. Opravíme ho.
Trejpa
Profil
Kubišta:
Chci se ale zeptat jestli amjí tyhle tabulky oproti css nějaké veliké nevýhody.
Skutečné výhody CSS layoutu

Mě se líbí jak se tabulky za každou cenu roztahují
CSS layout se také může roztahovat a tabulky mohou mít stabilní velikost. Záleží na tom, jak to chceš a uděláš.
Kubišta
Profil *
Trejpa:
CSS layout se také může roztahovat a tabulky mohou mít stabilní velikost
Ano to je fakt, ale když jsem si udělal div pro menu a div pro text, tak se mi obrázek roztahoval jen buď podle menu nebo podle textu ale nikdy ne dohromady. Přijde mi ta struktura dost složitá. Když dám patičku do samostatné buňky a do buňky pro text vložím pozadí pro text a do buňky pro menu pozadí pro menu tak se bude patička přizpůsobovat nejdelší
buňce. Neříkám že tohle css také dovede ale mě to nějak nešlo a to sem vyzkoušel divy různě prokombinovat.

panther:
minimálně pro aktualizace je nevhodný.
Jak je to myšleno ? jako pro aktualizace v prohlížeči nebo aktualizace textu třeba pomocí php ? Mě tvorba designu pomocí tabulky vyhovuje více ale bojím se těch nevýhod.
Kubišta
Profil *
Aby nedošlo k mýlce. Nechce dělat design kompletně tabulek. Použiji jednu tabulku na rozdělení hlavních částí. Pro header patičku menu a obsah. Na zbytek použiji CSS.
Trejpa
Profil
Kubišta:
Možná jen potřebuješ vysvětlit, jak co v CSS layoutu funguje. Prohlédni si můj jednoduchý příklad.

Mě tvorba designu pomocí tabulky vyhovuje více ale bojím se těch nevýhod.
Zvaž výhody a nevýhody. Jestli dospěješ k tomu, že ti nevýhody tabulek nestojí za doučení se CSS layoutů, tak je klidně dál používej. Ten, kdo hodnotí stránku, je tvůj návštěvník, a toho nějaký zdroj nezajímá. Pro něj je důležitá hledaná informace a použitelnost stránky.
Petr ZZZ
Profil
Ještě doplním, že tabulky a CSS se navzájem nevylučují. Můžeš mít oboje na jedné stránce a dokonce (přinejmenším některým) tagům tabulky můžeš přiřadit třídy a stylovat je pomocí CSS. Pokud jde o design stránky, je dneska vhodnější použít CSS, ale máš-li tabulková data a chceš mít pěknou tabulku, můžeš si i tabulku nastylovat přes CSS - např. písmo, (obrázkové) pozadí buněk atd... (Tu mou odkázanou stránku neber příliš vážně, znalci CSS by myslím neváhali označit kód za celkem divokou slátaninu plnou zbytečností. Ale funguje a je na ní všechno - CSS i tabulky, prostě pejsek a kočička vařili dort. :-)

Dodatek 1: Pozdě...

Dodatek 2:
Kubišta:
Použiji jednu tabulku na rozdělení hlavních částí.
Trejpa má samozřejmě pravdu - pokud ti tabulka vyhovuje, klidně si dělej web v tabulkách, návštěvníka kód nezajímá. Ale použitím tabulky právě na rozvržení celé stránky zrealizuješ přesně ty největší nevýhody tabulky - objem dat a pomalé vykreslování.
Kubišta
Profil *
Asi máš pravdu, ještě se jednou na pozicování v CSS důkladně podívám. Myslím že přesně takový příklad jsem potřeboval a možná že je to i mými zkušenostmi. Vždy když kóduji něco většího tak se v tom začínám ztrácet. Já bych klidně dělal design v tabulkách ale zase se bojím že kdybych s někým spolupracoval tak on by design rozhodně dělal v css.
Kubišta
Profil *
Neznáte nějaké příklady tabulkových webů ?
Petr ZZZ
Profil
Kubišta:
Mrkni se na kód stránky, kterou právě čteš. ;-)
Bubák
Profil
Nevytahuj kostlivce ze skříně... DIV Vs. TABLE
Chamurappi
Profil
Reaguji na Bubáka:
Pro pořádek doplním i další podobné kostlivce z téže skříně: 1, 2, 3, 4, 5.


Reaguji na Petra ZZZ:
dokonce (přinejmenším některým) tagům tabulky můžeš přiřadit třídy a stylovat je pomocí CSS
Všem může přiřadit třídy. V některých prohlížečích jde pomocí CSS vlastnosti display úplně zrušit tabulkové rozložení tabulky (a naopak dodat tabulkové rozložení jiným elementům).
Petr ZZZ
Profil
Chamurappi:
Všem může přiřadit třídy.

Děkuji za upřesnění, nebyl jsem si jistý. Na display mrknu, zatím jsem to používal jen zřídka. To s tím zrušením tabulkového rozložení tabulky má i nějaký praktický význam (zvlášť když to nefunguje všude), nebo to je spíš jen taková perlička? Jinak řečeno – na co rušit tabulku, to ji spíš nebudu vůbec psát...?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Petra ZZZ:
Jen perlička.
Bubák
Profil
Petr ZZZ:
na co rušit tabulku
Ale deklarovat "obyčejné" elementy jako tabulkové může být užitečné, zejména až vymizí prohlížeče starší, než IE7, půjde třebas udělat naprosto triviálně horizontální v vertikální centrování elementů s neznámou šířkou nebo vícesloupcový layout se stejnou výškou sloupců.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: