« 1 2 »
Autor Zpráva
jabka
Profil
Ahojky,
prosím, mohl by mi někdo poradit s tímto problémem?:
Mám horní obrázek s menu (menu je horizontální), které jsem vložila do ostatních stránek prostřednictvím rámů. Toto menu se objeví po najetí myší na příslušný odkaz směrem dolů a zde nastává problém. Menu jsem musela dát určitou výšku (jinak by se příčinou rámů objevil max první odkaz z tohoto menu), aby se po najetí myší na něj ukázaly všechny odkazy, okteré bsahuje, ale pozadí za menu zůstává bílé a tudíž mi překrývá obsahovou část stránky, do které bylo vloženo, což je logické, ale potřebovala bych tento problém nějak vyřešit. Zkoušela jsem najít nějaké řešení prostřednictvím průhledné barvy pozadí (transparent), ale nic :-(. Prosím, pokud někdo víte jak na to, písněte mi. Moc děkuju.
Joker
Profil
jabka:
Nejlepší by bylo nedávat to do rámů a udělat to jako jednu stránku.

Podporuje-li daný webhosting skripty na straně serveru (většina hostingů podporuje například PHP), nemusí být ani menu nakopírované v každé stránce, stačí se naučit jeden jednoduchý příkaz.
jabka
Profil
Joker:
Moc díky za odpověď... Podporuje... Bohužel se v PHP neorientuju. Prosím, bylo by možné písnout o jaký příkaz jde?
Joker
Profil
jabka:
Ten předchozí příspěvek byl nějaká chyba? Nějaký problém s diskusí?

K dotazu: Stačí umístit samotný kód pro menu (tj. třeba <div id="menu"> …</div>) do souboru třeba menu.inc (přípona není tak důležitá), možná třeba do nějakého adresáře, aby se to nepletlo mezi stránky (například vkladane/menu.inc) a na stránku potom na místo kde má být menu dát:
<?php include("vkladane/menu.inc"); ?>
- místo toho zvýrazněného přijde skutečná cesta k souboru s menu.
karel_
Profil *
Upřesním směr, kterým posílal Joker : Skládání stránek z kousků.
jabka
Profil
Joker:
Špatně jsem klikla...

Bohužel mi to nefunguje. Můžu ti na eml poslat html kód indexu a menu, jestli tam nemám nějakou kravinu? Menu je vytvořené prostřednictvím scriptu...
jenikkozak
Profil
Má soubor, do nějž menu vkládáš příponu php?
Jestli máš tu stránku na internetu, můžeš sem dát odkaz, někdo se ti na to mrkne.
Joker
Profil
jenikkozak:
Má soubor, do nějž menu vkládáš příponu php?
Správně, na to jsem zapomněl.

jabka:
Můžu ti na eml poslat html kód indexu a menu, jestli tam nemám nějakou kravinu?
Lepší bude to řešit tady. Třeba někdo další bude mít stejný problém a alespoň si tu pak přečte řešení.
Bubák
Profil
Doporučuji vložit sem odkaz na stránku. Nebo použít některou ze služeb na sdílení kódu, třebas http://www.sdilejkod.cz/vlozit
jabka
Profil
Mrkněte na http://www.hejnova.wz.cz/kuchynska-dvirka/kuchynska-dvirka.html. Bohužel tam mám právě v každé stránce vložený kód s menu, což je pakárna při předělávání a provádění jakékoliv změny v menu. Na této stránce fungují pouze odkazy v menu -> Kuchyňská dvířka a O nás - jde o zkušební verzi. Jinak soubor příponu .php nemá. Zkoušela jsem to i s příponou .js, ale taky tam bude někde zakopaný pes:-(.
jabka
Profil
Joker:
tak jsem čás menu vložila prostřednictvím souboru menu.js, který obsahuje:
document.write("<a href='#'>Interiéry</a>");
document.write("<a href='kuchynska-dvirka/kuchynska-dvirka.html'>Kuchyňská dvířka</a>"); ...
Do indexu jsem napsala <script language=JavaScript src="menu1.js"></script>, což mi menu ukázalo, jediný problém je v tom, že bych do menu.js potřebovala vložit i tagy <ul>, <ol> a styly, aby se menu zobrazovalo jako na stránkách http://www.hejnova.wz.cz/kuchynska-dvirka/kuchynska-dvirka.html, kam jsem kód vkládala do každé stránky :-(.
panther
Profil
jabka:
tak jsem čás menu vložila prostřednictvím souboru menu.js
...a lidé s vypnutým JS se mohou jít klouzat. Koukni se spíše na PHP funkci include

problém je v tom, že bych do menu.js potřebovala vložit i tagy <ul>, <ol> a styly
tak to tam přidej. Jen styly bych nechal v externím CSS souboru, tady by neměly být.

menu.php
<ul>
  <a href="#">Odkaz 1</a>
  <a href="#">Odkaz 2</a>
  <a href="#">Odkaz 3</a>
</ul>


ostatní soubory (musí mít příponu .php) budou mít tam, kde chceš menu, toto.
<?php include "menu.php" ?>
jabka
Profil
panther:
uložila jsem index jako index.php a mrkni, co mi to na stránkách napsalo při načtení indexu:
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /3w/wz.cz/h/hejnova/index.php on line 1

Mám chybu asi v hlavičce indexu...

v php se nevyznám, ale zapsala jsem to, jak si radil :-(...
panther
Profil
jabka:
zapsala jsem to, jak si radil
to znamená?

V souboru menu.php bude jen čisté HTML a jen menu. Nic víc.
A v indexu bude HTML, jako to máš teď, je místo menu dáš ten include.


Co se mělo stát? Nevím, jak to vypadalo předtím, jen se mi to zdá posunuté (jde to menu přes logo). To je chyba ve stylech. Include jen vloží tu část HTML kódu na dané místo (když se koukneš do zdrojového kódu, na každé podstránce to menu bude vložené). Kde má být správně? Na spodku hlavičky v tom tmavém pruhu?
jabka
Profil
panther:
když jsem vložila na stránky menu.php a do indexu dala include, tak se mi místo hlavní strany zobrazila chyba :
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /3w/wz.cz/h/hejnova/index.php on line 1
,,, tak jsem vložila index zpět, jak to bylo předtím,,, menu jde přes logo protože ho mám umístěné na absolutní pozici a díky reklamě, která byla na stránky vložená se celý její obsah posunul směrem dolů až na to menu...

V souboru menu.php jsem měla toto:

<ul id="nav">
<li><a href="#">Interiéry</a>
<ul>
<li><a href="kuchynska-dvirka/kuchynska-dvirka.html"> Kuchyňská dvířka</a>
</li>

<li><a href="#">Desky s vysokým leskem</a>
<!--<ul>
<li><a href="#">Vysoký lesk</a></li>
</ul>-->
</li>

<li><a href="#">Podlahové panely</a>

<ul>
<li><a href="#">Dřevotřískové</a></li>
<li><a href="#">Mikroštěpkové</a></li>
</ul>
</li>

<li><a href="#">Deskové obklady stěn a stropů</a>

<ul>
<li><a href="#">Dřevotřískové</a></li>
<li><a href="#">Foliované</a></li>
<li><a href="#">Mikroštěpkové</a></li>
<li><a href="#">Pro požární bezpečnost staveb</a></li>
<li><a href="#">Pro lodní interiéry</a></li>
</ul>
</li>

<li><a href="#">Foliované dveře a zárubně</a>
</li>

<li><a href="#">Žáruvzdorné desky pro krby</a>
</li>
</ul>
</li>

<li><a href="exteriery/terasy-grenadeck.html">Exteriéry WPC</a>
<ul>
<li><a href="exteriery/terasy-grenadeck.html">Terasy</a>
</li>

<li><a href="exteriery/balkony-grenadeck-easy.html">Balkony a malé plochy</a>
</li>

<li><a href="exteriery/ploty-grenafence.html">Ploty</a>
</li>

<li><a href="exteriery/kvetinove-truhliky.html">Květinové truhlíky</a>
</li>
</ul>
</li>

<li><a href="kuchynska-dvirka/kuchynska-dvirka.html">Kuchyňská dvířka</a>
</li>

<li><a href="deskove-mat/deskove-mat.html">Deskové mat.</a>
<ul>
<li><a href="deskove-mat/drevotriskove-desky/drevotriskove-desky-surove.html">DTD - dřevotřískové desky</a>

</li>
<li><a href="#">FFB - foliované desky</a>
</li>
<li><a href="#">GSB - mikroštěpkové desky</a>
</li>
</ul>
</li>

<li><a href="protipoz-mat/protipoz-mat.html">Protipožární mat.</a>
<ul>
<li><a href="protipoz-mat/pozar-bezp-stav/pozar-bezp-stav.html">
Desky pro požární bezpečnost staveb</a>
</li>

<li><a href="#">Žáruvzdorné a izolační desky a materiály</a>
</li>

<li><a href="#">Desky pro lodní konstrukce</a>
</li>

<li><a href="#">Vermikulit</a>
</li>
</ul>
</li>
</ul>


a do indexu, jsem vložila místo menu - toho, co vidíš nahoře toto: <?php include "menu.php" ?>... Tak nevím, kde je chyba... Zkoušela jsme to menu uložit i s hlavičkou, ale taky nic...
jabka
Profil
panther:
zkoušela jsem to i prostřednictvím scriptu a to se mi menu ukázalo pouze jako odkazy bez stylů, bohužel nevím, jak tam dodat jeho konečnou podobu - styly. Nešlo by vytvořit menu.js, které by obsahovalo jak funkčnost menu z MainMenu.js a styly MenuStyles.css, style.css a i obsah menu.php?
Joker
Profil
jabka:
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /3w/wz.cz/h/hejnova/index.php on line 1
První řádek souboru index.php vypadá jak?
jabka
Profil
Joker:
posílám první tři řádky:
<?xml version="1.0" encoding=windows-1250"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1-transitional.dtd">
<HTML xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="cs">
Joker
Profil
jabka:
Přepište první řádek takhle:
<<?php ?>?xml version="1.0" encoding=windows-1250"?>

Jestli je tam vůbec potřeba.
jabka
Profil
Joker:
To si děláte srandu :-) :-) :-)??? Tak ten zakopaný pes byl fakt v prvním řádku...
http://www.hejnova.wz.cz/

Moc děkuji :-). Moc jste mi pomohl :-)... Jste fakt jednička...
Joker
Profil
jabka:
Tak ten zakopaný pes byl fakt v prvním řádku
Ano, PHP tam má zjevně nastavené, že jako začátek PHP bere už „<?“, nejen „<?php“, takže byl problém v „<?xml“
jabka
Profil
Joker:
Rozumím :-) a ještě jednou děkuji :-). Usnadnilo mi to spoustu práce :-)...
Teď už jenom všechny soubory s .html předělat do .php... Což je pořád lepší, než v budoucnu předělávat menu v každé stránce :-).
Děkuji a přeji pěkný den.
panther
Profil
jabka:
na 99% bude ta XML deklarace zbytečná, proč ji tam máš? Jestli jen proto, že jí tam má někdo jiný, nebo že je cool, klidně ji odmaž.
jabka
Profil
panther:
Ne, ne, proto ji tam nemám. Takhle nám to vkládali do hlavy ve škole. K tvorbě internetových stránek jsem se teď dostala asi po dvou letech, co jsem je dělala naposledy, tak jsem si deklaraci jenom překopírovala...
panther
Profil
jabka:
tak ji rovnou smaž, nepotřebuješ ji tam.
jabka
Profil
panther:
oká, moc díky za radu :-)
jabka
Profil
Joker:
Ještě jsem se chtěla zeptat na odkazy v souboru menu.php,,, když mám ostatní soubory v několika adresářích, jak tam menu vložit? Bohužel jenom přidání ../ (<?php include "../menu.php" ?>) nefunguje - nefungují odkazy.
Joker
Profil
panther:
tak ji rovnou smaž, nepotřebuješ ji tam.
Taky jsem to chtěl poradit, ale nepřehodí to náhodou prohlížeče z quirku do strictu?
(Tzn. nemůže to potenciálně něco rozhodit?)
panther
Profil
jabka:
- cesta k souboru musí být upravena. Pokud jsi tedy o adresář dál, musíš se vrátit o úroveň výše, tedy dvěma tečkami.
- druhá věc je fungování odkazů. Aby fungovaly všude, adresuj je nejlépe absolutně, tedy s lomítkem na začátku.
Include funguje stejně, jako kdybys menu všude rozkopírovala. V zanořeném adresáři ti pochopitelně nemohou fungovat odkazy ve tvaru "protipoz-mat/protipoz-mat.html", když nejsi v rootu.

Joker:
Taky jsem to chtěl poradit, ale nepřehodí to náhodou prohlížeče z quirku do strictu?
ne do strictu, do standardu :-). XHTML doctype vyvolává standardní mód sám o sobě.
jabka
Profil
Joker:
Vypadá to, že se nic nerozhodilo... Jenom menu, které jsem vložila do vnořených adresářů prostřednictvím <?php include "../menu.php" ?> nefunguje. Menu se zobrazí, ale odkazy nefungují :-(.
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: