Autor Zpráva
Malcon
Profil *
Zdravím, mám menší problém.

Mám 1 tabulku, a pod ní 2 vedle sebe.V té horní bude drobečková navigace, v té dole vlevo menu a v té vpravo dole obsah, ale mezera mezi tou vrchní a těmi 2 spodními je moc velká, dá se to nějak regulovat?
okolojdouci
Profil *
Dá se to regulovat, slouží k tomu http://www.jakpsatweb.cz/css/margin.html

mmch máš nějaký závažný důvod nepoužít div, což je na rozdíl od tabulky prvek přímo pro toto určený?
jenikkozak
Profil
Malcon:
Ano, nedávat pod ni tolik prázdných odstavců s mezerou.
Tím chci říct, že bez živé ukázky tu těžko bude možné radit.
No a co třeba na design nepoužívat tabulky?
Malcon
Profil *
Margin znám,ale nějak nevím jak ho tam použít, přecejen jsem začátečník
Malcon
Profil *
jenikkozak:
No a co třeba na design nepoužívat tabulky?

Já dělám velmi jednoduchou stránku, kde tabulka je základní prvek stránky.Je tu jednoduché a vypadá to pěkně..
jenikkozak
Profil
Malcon:
Je tu jednoduché a vypadá to pěkně..
Napínáte mne. Už se těším na tu živou ukázku.
Malcon
Profil *
Takhle nějak to má vypadat:

http://imageshack.us/f/135/webxi.jpg/

A tahle to dopadlo..:

http://www.rys-ostrovid.unas.cz
Malcon
Profil *
Možná je to chyba prohlížeče, ale mi se to v Opeře,Chromu zobrazuje naprosto rozhozené ..
jenikkozak
Profil
Malcon:
Možná je to chyba prohlížeče, ale mi se to v Opeře,Chromu zobrazuje naprosto rozhozené ..
Zmenši rozměry těch dvou prvků, co se zobrazují vedle sebe, patičce nastav clear:both.

Jémine, já to skoro trefil. Mezeru mezi tabulkami způsobovalo <br>. :-)

Ty tabulky z divů vyhoď, jsou tam nadbytečné.
petr 6
Profil
Nastuduj si použití tagu <table> a pak ho z kódu vyhoď.
Problém ti dělá float
okolojdouci
Profil *
Malcon:
Já dělám velmi jednoduchou stránku, kde tabulka je základní prvek stránky.Je tu jednoduché a vypadá to pěkně..

Připadá ti toto složité?

<div class="drobecky">
<a href="?pg=1">1</a>
<a href="?pg=2">2</a>
<a href="?pg=3">3</a>
<div>

<div id="obsah">
<h1>Nepoužívám tabulky</h1>
<p>Tam, kde nemají co dělat</p>
</div>

<ul class="menu">
<li><a href="?pg=uvod">Úvod</a></li>
<li><a href="?pg=druha">Druhá</a></li>
<li><a href="?pg=treti">Třetí</a></li>
</ul>
Malcon
Profil *
jenikkozak:
Ty tabulky z divů vyhoď, jsou tam nadbytečné

Hotovo.Díky..

Jémine, já to skoro trefil. Mezeru mezi tabulkami způsobovalo <br>. :-)

O tom vím, ale když to <br> dám pryč tak to budu mít na sobě přímo natěsnané.

petr 6:
Problém ti dělá float

Můžeš být prosím konktrétnější?

Zmenši rozměry těch dvou prvků, co se zobrazují vedle sebe, patičce nastav clear:both.

Hotovo.
Malcon
Profil *
Ale pořád to dělá solidní bordel..
jenikkozak
Profil
Malcon:
O tom vím, ale když to <br> dám pryč tak to budu mít na sobě přímo natěsnané.
Nebudou, neboť můžete použít tu css vlastnost margin, kterou už znáte.
Divu s id „tabulka“ přidejte: margin-bottom:5px

„Zmenši rozměry těch dvou prvků, co se zobrazují vedle sebe, patičce nastav clear:both.“
Hotovo.
Málo, zmenšete šířku ještě o 2 px.
Malcon
Profil *
jenikkozak:
Nebudou, neboť můžete použít tu css vlastnost margin, kterou už znáte.

Hotovo.

Málo, zmenšete šířku ještě o 2 px.

Opravdu? Už tak je dost malé, a to ty 2px něco změní ?
jenikkozak
Profil
Malcon:
Opravdu? Už tak je dost malé, a to ty 2px něco změní ?
Ano, dokážou světový div, a sice to, že součet šířek obou divů bude stejný jako šířka divu, do něhož jsou vnořené.
Malcon
Profil *
jenikkozak:
Ano, dokážou světový div, a sice to, že součet šířek obou divů bude stejný jako šířka divu, do něhož jsou vnořené.

Aha, už vím..Hotovo.
Malcon
Profil *
Tohle stejně nechápu.Součet obou tabulek jsem nastavil na 800 (200 menu, 600 obsah) a ten div do něhož jsou zabalené na 810(10 mezera mezi tabulkami) a zase se mi to rozhodilo.A předtím když to bylo 178 menu, 448 obsah a 600 ten velký div, tak to bylo v pohodě..
jenikkozak
Profil
Malcon:
Nezapomeňte započítat šířku rámečku vynásobenou čtyřmi. (Pravé a levé ohraničení, u obou divů.)
Malcon
Profil *
jenikkozak:
Nezapomeňte započítat šířku rámečku vynásobenou čtyřmi. (Pravé a levé ohraničení, u obou divů.)

Aha, to mě nenapadlo.Díky
Malcon
Profil *
Mám jěšte pár dotazů co na tohle navazují..
1) V drobečkové navigaci chci nastavit valign="bottom" ,ale nějak to nechce vzít..
2)Chci nastavit mezi patičkou, obsahem a menu ten samý margin jako nahoře ( margin-bottom: 6px),ale nevím kde ho mám dát.Zkoušel jsem do patičky i do toho "velkého" divu co obsahuje ty 2 tabulky,ale nic..
3)Hlavičku mám širokou 812px, wrapper 818px, přesto v PSPadu se mi to zobrazuje tak jak má ( hlavička < wrapper), ale v Opeře a Chromu je to stejně velké.
jenikkozak
Profil
Malcon:
1) V drobečkové navigaci chci nastavit valign="bottom" ,ale nějak to nechce vzít..
Odstavec má standardně nastavený margin.

2)Chci nastavit mezi patičkou, obsahem a menu ten samý margin jako nahoře ( margin-bottom: 6px),ale nevím kde ho mám dát.Zkoušel jsem do patičky i do toho "velkého" divu co obsahuje ty 2 tabulky,ale nic..
Bloku, který obsahuje ty dva divy vedle sebe, nastavte overflow:hidden.
Patičce potom margin-top:5px.

3)Hlavičku mám širokou 812px, wrapper 818px, přesto v PSPadu se mi to zobrazuje tak jak má ( hlavička < wrapper), ale v Opeře a Chromu je to stejně velké.
Wrapper nemá rámeček, na rozdíl od hlavičky. IE to ve Vašem případě počítá trošku jinak.
Malcon
Profil *
jenikkozak:
Bloku, který obsahuje ty dva divy vedle sebe, nastavte overflow:hidden.
Patičce potom margin-top:5px.

Hotovo, díky.

Odstavec má standardně nastavený margin.

Pochopil jsem, díky.
Malcon
Profil *
Malcon:
IE to ve Vašem případě počítá trošku jinak.

Aspoň že většina populace používá internetový prohlížeč, a ne IE..
jenikkozak
Profil
Malcon:
Aspoň že většina populace používá internetový prohlížeč, a ne IE..
Přeložte si název „Internet Explorer“ do češtiny. Ale stop, to jsme mimo téma.
Nejde spíš o to nepřepínat IE do quirku?
Malcon
Profil *
Asi jo.

Hele, další menší problém.Píšu text, uprostřed chcu dát něco většího, tudíž <h1>nadpis</h1>, ale ten nadpis už píšu na další řádek, ale já chcu psát pořád na jeden.A nijak jsem h1 nedefinoval, nechal jsem ho předdefinovaný..
Stano
Profil
Malcon:
no <h1> je už taký prevít.
<style>
h1{
display: inline;
}
</style>

ale neodporúčam ti toto robiť. pred a za <h1> jednoducho enter patrí. ale jak chceš

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0